Στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2018 στην Αίθουσα Συνεδριακών Εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί μία σημαντική Επιστημονική Διημερίδα με γενικό τίτλο «Περιβάλλον και Νησιωτικότητα», υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου Περιβάλλοντος. Όπως γίνεται αντιληπτό, από το κεντρικό τίτλο του συνεδρίου, η θεματική ξεπερνά τα όρια του Δικαίου και είναι ανοιχτή προς το ευρύ κοινό. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους ενδιαφερόμενους και ενεργούς πολίτες, δικαστικούς λειτουργούς δικηγόρους, μηχανικούς, επιχειρηματίες από το χώρο του Τουρισμού και δημοσίους υπαλλήλους ενώ αξιοσημείωτη είναι η ενεργός συμμετοχή, παρουσία και υποστήριξη φορέων, όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, εκπροσωπώντας τις τεχνικές-πρακτικές και αναπτυξιακές-επενδυτικές διαστάσεις αντίστοιχα. Παρέμβαση στην εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, ενώ έχουν δεχθεί επίσημη πρόσκληση για να παρευρεθούν και να θέσουν τους δικούς τους προβληματισμούς, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου και το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου.
Οι εισηγητές από το χώρο της Δικαιοσύνης είναι οι έμπειροι και καταξιωμένοι καθηγητές Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών και Δικηγόροι Γλυκερία Σιούτη και Γιώργος Δελλής , η Εισηγήτρια του Συμβουλίου της Επικρατείας και Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Ευτυχία Κουράκου, ο πρωήν Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, ειδικευμένος σε θέματα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, Δικηγόρος και Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Ανδρέας Παπαπετρόπουλος και ο συμπατριώτης μας Δικηγόρος Ρόδου, Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης στο Νομική Σχολή του Cambridge Μιχάλης Παπαγεωργίου.
Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραστεί ο επίσης συμπατριώτης μας Γιώργος Κρεμλής, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981 σε θέματα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας. Τη Δημόσια Διοίκηση θα την εκπροσωπήσει ο Πάνος Βενέρης, Διευθυντικό Στέλεχος σε θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πρώην Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου, ενώ από τον επιχειρηματικό κόσμο, από το χώρο του Τουρισμού καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και ερευνητικά συμπεράσματα θα παραστεί ο ειδικός συνεργάτης του ΙΝΣΕΤΕ, Θεόφιλος Κυρατσούλης.
Στις συνεδρίες θα προεδρεύσουν ο ε.τ. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και νυν πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής Κωνσταντίνος Μενουδάκος και η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος της Ε.Ε.Δ.Π. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί την έννοια και το θεσμικό πλαίσιο συγχρονισμού της περιβαλλοντικής προστασίας και της οικονομικής προόδου. Το στοίχημα ικανοποίησης των συγκεκριμένων συνταγματικών επιταγών στο χώρο και στις ιδιαιτερότητες της παραμεθόριου νησιωτικότητας εγείρει ειδικότερους προβληματισμούς, ανησυχίες και ανάγκες για λύσεις και προοπτικές που θα ανταποκρίνονται στην «Φέρουσα Ικανότητα» των περιοχών. Η παραπάνω διαδικασία απαιτεί την συμμετοχή των πολιτών, την επιστημονική επαγρύπνηση, την επιχειρηματική καινοτομία και μία αποτελεσματική δικαστική προστασία. Οι παραπάνω σκέψεις αποτελούν την βάση και την αφορμή της συγκεκριμένης εκδήλωσης.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης με διακεκριμένους εισηγητές έχει ως εξής :
Χαιρετισμοί
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος Κ. Σακελλαροπούλου
Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Ι. Φλεβάρης
Δήμαρχος Ρόδου Φ. Χατζηδιάκος
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Β. Περίδης
Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Γ. Σκιαδόπουλος
Α΄ Συνεδρία: Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, 18:00 – 21:00
Πρόεδρος: K. Mενουδάκος, Πρόεδρος Σ.τ.Ε. ε.τ., Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Γ. Δελλής, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ, Η περιβαλλοντική απόφαση: ο πολιτικός, ο τεχνοκράτης, ο δικαστής και ο πολίτης.
Ε. Κουράκου, Εισηγήτρια Σ.τ.Ε., Δ.Ν., Αφαλάτωση: προϋποθέσεις για την περιβαλλοντικά βιώσιμη εξεύρεση πόσιμου νερού.
Μ. Παπαγεωργίου, Δικηγόρος, Yπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ, VRFellow Wolfson College University of Cambridge, Το νομικό καθεστώς της Πυρηνικής Ενέργειας στην Ε.Ε. και Διασυνοριακές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με αφορμή το Πυρηνικό Εργοστάσιο του Άκουγιου της Τουρκίας.
Συζήτηση
Β΄ Συνεδρία: Σάββατο, 13 Οκτωβρίου, 10:30 – 13:30
Πρόεδρος: Κ. Σακελλαροπούλου, Αντιπρόεδρος Σ.τ.Ε., Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος
Γ. Κρεμλής, Διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπεύθυνος Γ.Δ. Περιβάλλοντος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Νησιωτικότητας, Κυκλική Οικονομία και Νησιωτικότητα.
Γ. Σιούτη, Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ, Τουριστική ανάπτυξη και βιώσιμη διαχείριση των ακτών.
Π. Βενέρης, Διευθυντής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Ν. Δωδεκανήσου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Κράτος , Τοπική Αυτοδιοίκηση, Χωρικός-Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός και Εφαρμογές , η «παιδική» ασθένεια της γραφειοκρατίας.
Θ. Κυρατσούλης, Ειδικός Συνεργάτης ΙΝ.Σ.Ε.Τ.Ε. στον τομέα Περιβαλλοντικής Διακυβέρνησης και Τουριστικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ελληνικός τουρισμός και ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός: στοιχεία, καλές πρακτικές και κατευθύνσεις για το μέλλον.
Α. Παπαπετρόπουλος, Δικηγόρος Δ.Ν., Χωροταξικός σχεδιασμός του νησιωτικού χώρου: το παράδειγμα του ΕΣΧΑΔΑ Άφαντου.
Συζήτηση – Λήξη Εργασιών
*Μεγάλος χορηγός της Εκδήλωσης είναι το Atrium Platinum Luxury Resort Hotel and Spa