«Ήμασταν πάντα αυτοί που έθεσαν την ατομική πρωτοβουλία στην υπηρεσία της συλλογικής ευημερίας. Και αξιοποιούμε την μεγάλη μας παράδοση για να χτίσουμε γόνιμα το μέλλον μας. Γιατί λίγα κόμματα μπορούν να υπερηφανευτούν για αυτό που μπορεί και κάνει η Νέα Δημοκρατία: να σκύβει με σύνεση στο χθες ώστε να αντλεί χρήσιμα διδάγματα για το αύριο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο ρόλος της ΟΝΝΕΔ
Και ανέφερε «Ως αντιπολίτευση, επί τρία χρόνια, η ΟΝΝΕΔ μάς έκανε εύκολη τη ζωή. Δουλέψαμε μαζί, παλέψαμε μαζί, κερδίσαμε μαζί. Ως Κυβέρνηση όμως σήμερα σάς ζητώ ακριβώς το αντίθετο: Να μας βάλετε δύσκολα! Να γίνετε οι πιο αυστηροί κριτές μας στην προσπάθεια να φέρουμε «το αύριο, τώρα», όπως λέει και το φετινό σας μήνυμα. Και κυρίως να εμβολιάσετε με πρωτοπόρα σκέψη ολόκληρο τον κομματικό οργανισμό της ΝΔ. Από την ΟΝΝΕΔ, λοιπόν, έχω μόνο προσδοκίες και μίαν απαίτηση. Να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, αλλά με ακόμη μεγαλύτερη ορμή. Να γίνει κυψέλη των ιδεών της εποχής, αλλά και φορέας ενός νέου ακτιβισμού -του «ακτιβισμού του 21ου αιώνα». Αυτού, που παρεμβαίνει στα σύγχρονα προβλήματα όχι με θεωρητικές διακηρύξεις ή άναρθρες κραυγές. Αλλά, με καθημερινή δουλειά!».
Για το μέλλον της ΟΝΝΕΔ επεσήμανε ότι «Οι ευθύνες σας μεγαλώνουν. Καλείστε να επουλώσετε πληγές που άνοιξαν ο λαϊκισμός και ο διχασμός. Οφείλουμε πρώτοι να βαδίσουμε στο δρόμο της αλήθειας, του σχεδίου, της σκληρής δουλειάς», τονίζοντας στη συνέχεια ότι «Όταν κάποιοι έβλεπαν το πανεπιστήμιο είτε ως φέουδο είτε ως δίοδο πολιτικής καριέρας, η ΟΝΝΕΔ ζητούσε Παιδεία συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας και την οικονομία. Όταν οι περισσότεροι υμνούσαν τον κρατισμό, η δική μας παράταξη πρότεινε την ιδιωτική πρωτοβουλία ως τον δρόμο της ανάπτυξης. Η ΟΝΝΕΔ αγωνιζόταν και αγωνίζεται για την υπεράσπιση των αξιών της ελευθερίας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο άσυλο «Να πάψει πια το μέλλον της πατρίδας μας να φεύγει εκτός συνόρων γιατί ασφυκτιά μέσα σε αυτά. Ήδη, με το δεύτερο κιόλα νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, τα πανεπιστήμια είναι, πια, ελεύθερα από τον βραχνά της παρανομίας, της βίας και της παρεμπόδισης της ελεύθερης διδασκαλίας. Χρέος δικό σας είναι να αξιοποιήσετε τώρα το νέο θεσμικό περιβάλλον, ώστε να αποκαταστήσετε το αληθινό άσυλο: Το άσυλο της γνώσης, των ιδεών και του ελεύθερου διαλόγου!»
Όσον αφορά την ψήφο των αποδήμων, είπε ότι αποτελεί «Αναφαίρετο δικαίωμα των νέων στο εξωτερικό να ψηφίζουν με όλους τους Έλληνες από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει και στη χώρα μας την επιστολική ψήφο. Να ενώσει έτσι τον παγκόσμιο ελληνισμό. Είναι κάτι αυτονόητο. Το χρωστάμε στα μυαλά και στα χέρια μας που ζουν και προοδεύουν εκτός συνόρων. Πρέπει η Βουλή με 200 ψήφους και μετά από διάλογο που είμαι διατεθειμένος να κάνω, να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό».
«Σταθερός στόχος είναι η διαρκής επιμόρφωση των νέων. Δεν είναι μόνο το πανεπιστήμιο. Το βλέμμα μας είναι προσηλωμένο και στα παιδιά που κοιτάζουν μπροστά κοπιάζουν καθημερινά. Που σηκώνονται το πρωί ή που κοιμούνται αργά την νύχτα για ένα αβέβαιο μεροκάματο. Στο χωριό ή στην πόλη, στο χωράφι ή στο εργοστάσιο. Αταλάντευτος στόχος μας είναι να περιφρουρήσουμε το δικαίωμα στην εργασία», τόνισε σχετικά με το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ενώ μίλησε και για την απεργία των προηγούμενων ημερών «Μόλις προχθές, η Ελλάδα που λαχταρά να τρέξει μπροστά ένιωσε και πάλι γύρω της τα σκουριασμένα φρένα που θέλουν να την κρατούν καθηλωμένη. Και έτσι, μερικοί γραφειοκράτες συνδικαλιστές ταλαιπώρησαν για άλλη μία φορά εκατοντάδες συμπολίτες μας. Με μία απεργία που έγινε γιατί; Γιατί με τις νέες ρυθμίσεις, οι επαγγελματίες εργατοπατέρες, το golden boys του συνδικαλισμού, χάνουν τα προνόμια τους! Τα σωματεία γίνονται αντιπροσωπευτικά και θα λογοδοτούν στα μέλη τους! Και οι αποφάσεις, η ιερή απόφαση για απεργία θα λαμβάνεται από την πλειοψηφία των εργαζομένων κι όχι από μικρές ομάδες σε σκοτεινά γραφεία».
Και συμπλήρωσε «Η αντιπολίτευση είχε το θράσος να μας ασκήσει κριτική επειδή δίνουμε περισσότερη ελευθερία στους εργαζόμενους. Μας κατηγόρησαν ότι είμαστε με τους λίγους. Ποιοι; Εμείς που μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ για όλους και ρίχνουμε τη φορολογία. Γι’ αυτό ακριβώς θέλησα να παρέμβω και προσωπικά στο θέμα. Για να μιλήσω στο όνομα των πολλών κατά της αυθαιρεσίας των λίγων. Και να δηλώσω ότι, επιτέλους, δεν μπορούν 2.000 άτομα να αναστατώνουν την ζωή 4 εκατομμυρίων, κοστίζοντας ταυτόχρονα πολλά στην εθνική οικονομία».
«Κάναμε πράξη την ανανέωση. Δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις που είχα δώσει το 1993, όταν ήμουν 25 ετών, – ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ακόμα πρωθυπουργός της Ελλάδος – είχα ερωτηθεί, πώς θα έβλεπα τον εαυτό μου ύστερα από δέκα χρόνια και αν θα γινόμουν πολιτικός. Είχα απαντήσει τότε ότι αν κάποιος έμπαινε στην πολιτική στα 40 του έχοντας κάνει, προηγουμένως, ενδιαφέροντα πράγματα, μένοντας αλώβητος από το τοξικό περιβάλλον, τότε ενδεχομένως θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερο. Γιατί δεν θα ήταν υποχρεωμένος να παίξει μέσα στους κανόνες του παιχνιδιού. Στα 51 μου χρόνια, τώρα, βρίσκομαι, στην άλλη «όχθη» για να επαναλάβω ακριβώς την ίδια άποψη. Όχι σαν συμβουλή, αλλά σαν παρότρυνση: Να κάνετε, παράλληλα με τη συμμετοχή σας στα κοινά και ενδιαφέροντα πράγματα για σας και για τους άλλους», είπε ο πρωθυπουργός.
Στέλνοντας ένα μήνυμα στους νέους ανέφερε ότι «Να πω για άλλη μια φορά ένα προσωπικό μεγάλο ευχαριστώ στον Κώστα το Δέρβο. Θέλω να ευχηθώ στον Παύλο το Μαρινάκη καλή δύναμη και καλή επιτυχία. Ίσως κάποιος από εσάς το 2050 να βρίσκεται ακριβώς στη θέση που βρίσκομαι εγώ σήμερα. Μην αφήσετε κανέναν να βάλει φρένο στις φιλοδοξίες σας, στα όνειρά σας».
Πηγή: Reporter.gr