Παρόντες είναι τρεις έλληνες υπουργοί, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης. Η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες κύριο θέμα συζήτησης ήταν το μεταναστευτικό. Ο κ. Πομπέο, έκανε πολλές ερωτήσεις όσον αφορά στη μη τήρηση της συμφωνίας της ΕΕ – Τουρκίας από τη γειτονική χώρα, για τις ζωές των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, καθώς και για το γεγονός ότι δεν κατανέμονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι πρόσφυγες.
«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Μάικ Πομπέο το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της Άγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.
Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους και τη σημαντική παρουσία της Ομογένειας, ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.
Τόνισε, επίσης, πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα έπειτα από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.
Για αποτροπή των γεωτρήσεων της Τουρκίας μέσα από τη διαδικασία της διπλωματικής οδού έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο , στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Τόνισε ότι οι «παράνομες γεωτρήσεις» είναι μη αποδεκτές και πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο. Μάλιστα είπε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στην Aνατολική Μεσόγειο».
Στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ) που είχαν συνάψει οι δύο χώρες το 1990, με τους Αμερικανούς να αποκτούν έκτοτε παρουσία στη βάση της Σούδας. Η επικαιροποίηση της συμφωνίας κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι προκλήσεις στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία 20 χρόνια, όπως, άλλωστε, έχουν αλλάξει και πολλά από τα δεδομένα αναφορικά με τη «διασπορά» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εντός των ελληνικών συνόρων.
Με το νέο πρωτόκολλο τροποποίησης, ουσιαστικά θεσμοποιείται αποκτώντας νομικό πλαίσιο η παρουσία και δράση των Αμερικανών, πέρα από τη Σούδα, όπου επίσης αναμένονται εξελίξεις, και σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και Αλεξανδρούπολη. Στη Λάρισα υπάρχουν σταθμευμένα αμερικανικά UAVs και στο Στεφανοβίκειο αναμένονται αμερικανικά ελικόπτερα.
Κατά τη συνάντηση του κ. Παναγωτόπουλου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο χωρών. Παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή.
Επιπρόσθετα συζητήθηκαν η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Αμυντικό – Τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία.