Ενώπιον δύσκολων προκλήσεων βρίσκεται η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την περιβαλλοντική αξιολόγηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η υλοποίηση φιλόδοξων πολιτικών και η εφαρμογή μιας ισχυρότερης περιβαλλοντικής διακυβέρνησης.
Οι βασικές προκλήσεις, όπως επισημαίνεται, συνίσταται στην εξάρτηση του ενεργειακού μείγματος από τα ορυκτά καύσιμα, στην κυριαρχία των οδικών μεταφορών σε συνδυασμό με τον γηρασμένο στόλο των οχημάτων, στην επικράτηση της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και στις πιέσεις που ασκεί η λειψυδρία στα αποθέματα γλυκού νερού.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, πάντως, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο σε τομείς, όπως η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η προσπάθεια για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών και η δημιουργία ενός πιο διάφανου συστήματος περιβαλλοντικής διακυβέρνησης. Ωστόσο, όπως μεταξύ άλλων σημειώνει:
- Η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά ως προς την περιβαλλοντική εκτίμηση σχεδίων και προγραμμάτων.
- Τα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους αυξήθηκαν ραγδαία, ωστόσο η φορολογική διαφοροποίηση των καυσίμων δεν αντανακλά την κλιματική επιβάρυνση που προκαλείται από τη χρήση τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν φοροαπαλλαγές για συγκεκριμένες βιομηχανικές χρήσεις άνθρακα, ενώ το ντίζελ φορολογείται πιο λίγο από το πετρέλαιο παρότι είναι πιο ρυπογόνο.
- Οι δημόσιες επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλές και παρουσιάζουν καθυστερήσεις.
- Η Ελλάδα επενδύει συστηματικά στις οδικές υποδομές και όχι στις βιώσιμες αστικές μετακινήσεις, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από το αυτοκίνητο.
- Η χώρα δεν έχει ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης της βιοποποικιλότητας. Πάνω από το ήμισυ των ειδών (55%) βρίσκεται σε μη ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης. Οι κύριες αιτίες είναι η αλλοίωση του τοπίου και ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων.
- Έχουν υιοθετηθεί μόλις έξι σχέδια διαχείρισης που καλύπτουν μόλις το 2% των εκτάσεων του δικτύου Natura 2000.
- Τα ειδικά καθεστώτα για ορισμένα επενδυτικά σχέδια, από κοινού με τον περίπλοκο χωροταξικό σχεδιασμό προκαλούν περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η παρατήρηση αυτή έχει ενδιαφέρον διότι πολλά από τα καθεστώτα αυτά θεσπίστηκαν «στο όνομα» της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, υπέρ της υπερπήδησης επενδυτικών εμποδίων.
«Βρισκόμαστε στην “ίδια σελίδα” με τον ΟΟΣΑ όσον αφορά στις περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας» σχολίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι η πράσινη μετάβαση είναι πλέον κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ, Rodolfo Lacy, ενθάρρυνε τις αρχές να επιταχύνουν τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και τις προσπάθειες προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδίως σε τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία.
Πηγή: kathimerini.gr