Οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας σε ανακοίνωσή τους τη διακοπή της λειτουργίας των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger για περίπου έξι ως επτά ώρες σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.
«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», σημείωσε ο όμιλος σε ανάρτησή του, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση.
«Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν», πρόσθεσαν οι τεχνικοί της εταιρείας, τις πλατφόρμες της οποίας χρησιμοποιούν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Νωρίτερα, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως το μπλακ άουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.
«Το μεγαλύτερο μπλακ άουτ που έχει παρατηρηθεί»
Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, κατά τις ίδιες πηγές.
Το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας στο οποίο είχαν αναφερθεί ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια αποκλείστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας.
Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακ άουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ».
Η λειτουργία των ιστότοπων σταδιακά αποκαταστάθηκε, διαπίστωσαν νωρίτερα δημοσιογράφοι και χρήστες των υπηρεσιών που προσφέρει ο γιγαντιαίος όμιλος, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του.
Ο όμιλος καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο παγκοσμίως και έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφορμών του, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μετρήσεων Standard Media Index.
Νωρίτερα, ο Ζούκερμπεργκ ζήτησε συγγνώμη από όλους όσους επηρεάστηκαν από αυτή τη διακοπή λειτουργίας.
Ο οικονομικός αντίκτυπος
Σημειώνεται ότι εξαιτίας του μπλακ άουτ καθώς και όσων έχει δηλώσει για την εταιρεία η πρώην υπάλληλος Φράνσις Χόγκεν, ο προσωπικός πλούτος του Ζούκερμπεργκ μειώθηκε κατά 6 δισ. και πλέον δολάρια μέσα σε λίγες ώρες, κάνοντάς τον να κατέβει μερικές θέσεις στη λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο.
Ένα ξεπούλημα έριξε τη μετοχή της εταιρείας κατά 4,9% τη Δευτέρα, και ήρθε να προστεθεί σε μια πτώση περίπου 15% από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Η πτώση της μετοχής χθες Δευτέρα μείωσε την αξία του Ζούκερμπεργκ στα 121,6 δισεκατομμύρια δολάρια, τοποθετώντας τον κάτω από τον Μπιλ Γκέιτς στο Νο 5 της Λίστας Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Ο πλούτος του μειώθηκε κατά περίπου 140 δισ. δολάρια σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τον δείκτη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Bloomberg, BBC