Με μεγάλη συμμετοχή των δημάρχων των νησιών μας, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, των βουλευτών Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ.κ. Μάνου Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη και Ιωάννη Παππά, βουλευτών των Κυκλάδων, του προέδρου της αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου. Η συνεδρίαση έγινε μετά από πολύ καιρό, διά ζώσης, σε αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου, Athens Marriott Hotel (Αθήνα).
Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ στους ΟΤΑ και την τεκμηρίωση αύξησής τους, στους Νησιωτικούς Δήμους, η αντιμετώπιση του δυσβάστακτου ενεργειακού κόστους λειτουργίας των Δήμων, η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, ενώ έγινε και εκτενής ενημέρωση για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Την συνεδρίαση άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης ο οποίος, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον δύσκολο χειμώνα που είναι μπροστά μας, όπως ανέφερε. Ο ίδιος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν λέγοντας πως «αποδείξαμε με την ιστορική επιτυχία του τουρισμού μας, που είναι ο αιμοδότης των τοπικών κοινωνιών για την ευημερία στον τόπο μας, ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο! Η αύξηση του 17% με 5 εκατομμύρια επισκέπτες και 29.000 πτήσεις στα νησιά της ΠΝΑι –ενώ η σεζόν είναι σε εξέλιξη μέχρι και τον Νοέμβρη! Αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας. Οι επιτυχίες δεν είναι αιτία εφησυχασμού. Είναι σκαλοπάτια για να ανέβουμε ακόμη πιο πάνω. Ξεκινάμε από τώρα την νέα μας προσπάθεια για την νέα σεζόν του 2023…», είπε μεταξύ άλλων.
Ο Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ ΚΑΙ Η ΕΕΤΑΑ
Μιλώντας σχετικά με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Γ. Χατζημάρκος, τόνισε τα εξής: «Το σημαντικό είναι ότι βρισκόμαστε πλέον διά ζώσης και να κάνουμε την κουβέντα από κοντά. Η συζήτηση για το ΠΕΠ. Αν κάποιοι γνώριζαν τι πραγματικά σημαίνει για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων, είστε εσείς οι δήμαρχοι». Ο κ. Χατζημάρκος ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΝΑι για την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει σχετικά με τα έργα και κυρίως με τον πολύ υψηλό βαθμό απορρόφησης που παρουσιάζει η περιοχή μας.
Ενημέρωσε ακόμη για την πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στην Ρόδο που θα γίνει στις 21 Οκτωβρίου ενώ θα ακολουθήσουν σύντομα και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τη νέα προγραμματική περίοδο.
-Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Σπύρος Σπυρίδων αφού εξήρε την καλή δουλειά που γίνεται στην ΠΝΑι, διαβεβαίωσε πως ‘Η ΕΕΤΑΑ θα είναι δίπλα σας και θα κάνουμε δράσεις από κοινού’ εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα προχωρήσουν οι δήμοι σε μια νέα εποχή.
-Ο κ. Γ. Γούπιος, γενικός δ/ντής ΕΕΤΑΑ, παρουσίασε την μελέτη που εκπόνησε η ΕΕΤΑΑ για την Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου σχετικά με τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ στους ΟΤΑ και την τεκμηρίωση αύξησής τους, στους Νησιωτικούς Δήμους, όπου επικεντρώθηκε σε μια σειρά από παραμέτρους, οικονομικά δεδομένα που αποδεικνύεται, αφενός πως το κόστος των νησιωτικών δήμων είναι πολύ πιο υψηλό σε σχέση με τους ηπειρωτικούς, αφετέρου πως υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό.
Η πρόταση αφορά: στον διπλασιασμό του ποσοστού του κριτηρίου νησιωτικότητας σε σχέση με την προηγούμενη κατανομή ΚΑΠ, το ύψος της επιχορήγησης να καλύπτει την προτεινόμενη στελέχωση των νησιωτικών δήμων, ειδική συμπληρωματική γραμμή στον προϋπολογισμό των ΚΑΠ για την κάλυψη του υπερβάλλοντος κόστους των νησιών. Επίσης, να γίνει μεταφορά του φόρου διαμονής στους Δήμους.
Προκύπτει μια αύξηση έως και 120% ενώ θα εκπονηθεί και δείκτης νησιωτικότητας για την κατανομή της αυξημένης επιχορήγησης μεταξύ των νησιωτικών δήμων.
Ο ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ
Τον λόγο έλαβε και ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος επεσήμανε πως «το Ν. Αιγαίο είναι το επίκεντρο της κλιματικής κρίσης γι’ αυτό και πρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ενόψει του νέου νόμου σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και πολιτικής προστασίας. Πρέπει να βρούμε νέες μεθολολογίες για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσεις και τους κινδύνους. Έχουμε μεγάλη τεχνογνωσία και πρέπει να προχωρήσουμε σε θέματα εκπαίδευσης ανά δήμο (λόγω πολυμορφίας στο Ν. Αιγαίο όπου υπάρχει έντονη σεισμικότητα και άλλα φαινόμενα)» λέγοντας πως θα κληθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα που εξ ανάγκης προκύπτουν.
ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΚΑΜΜΑ
Ομοφώνως, όλοι οι δήμαρχοι καταδίκασαν σθεναρά την λεκτική επίθεση που δέχτηκε, πρόσφατα, η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά από λιμενικό ο οποίος της απευθύνθηκε με αδιανόητες εκφράσεις.
Μάλιστα, η υπόθεση σχολιάστηκε από τον κ. Αν. Καμπουράκη ο οποίος είπε: «Εμένα, με απειλεί η εισαγγελέας να με παραπέμψει για αυθαίρετα κτήρια που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Είναι αδιανόητο να μην είναι υπεύθυνη η Αποκεντρωμένη και να έχει αρμοδιότητα για να ελέγχει τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα των αποφάσεών μας. Αδιανόητα πράγματα γίνονται… Δεν ξέρω πόσο μεγάλος είναι ο φάκελος που έχω γι’ αυτή την υπόθεση. Πρέπει να βάλουμε στη θέση τους αυτούς που νομίζουν ότι εμείς, είμαστε στις θέσεις που είμαστε για να μας βρίζουν και να μας χτυπάνε. Είναι ντροπή αυτά που συνέβησαν στην Μαρία Καμμά…».
ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Πολλή ώρα απασχόλησε την συνεδρίαση το στεγαστικό θέμα στα νησιά. Μάλιστα διαβάστηκε και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ελήφθη πρόσφατα. Για το θέμα, τοποθετήθηκε και ο περιφερειάρχης ο οποίος επεσήμανε: «Το πρόβλημα τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο. Έχει γίνει ενδογενής κίνδυνος και απαιτούνται λύσεις με πολύ σοβαρές αποφάσεις. Η συγκυρία είναι ότι τώρα εκπονούνται πολεοδομικά σχέδια στα νησιά. Συνεπώς, είναι ευκαιρία να βρεθούν λύσεις. Δεν έχουμε πολύ χρόνο για διαβούλευση. Σε λίγο ούτε τα παιδιά μας δεν θα βρίσκουν στέγη! Πρέπει το θέμα, να δεθεί, δυνατά και θεσμικά».
Το ζήτημα φάνηκε κατά την συζήτηση ότι έχει τεράστιες διαστάσεις στα νησιά αφού απασχολεί τους δημάρχους τόσο από τις Κυκλάδες όσο και από τα Δωδεκάνησα, οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους.
Τελικά, υιοθετήθηκε ομόφωνα, η πρόταση της ΠΝΑι.
Επίσης εγκρίθηκαν θέματα όπως η Προμήθεια Απινιδωτών στα μικρά νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, η αντιμετώπιση του δυσβάστακτου ενεργειακού κόστους λειτουργίας των Δήμων, ενώ αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.