Τους εθελοντές βράβευσε χτες (με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας των ζώων) η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα & Οικολογίας & Ισότητας φύλων κα Ευδοκία (Κική) Πάττα – Αποστολίδη, σε μια λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δημαρχιακού μεγάρου Ρόδου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τις κυρίες Κατερίνα Βελώνη και Γιούλλη Διμέλλη, επεσήμαναν για πολλοστή φορά την ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας στα θέματα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Όπως ανέφερε η κα Πάττα: «Ο Πρωτογενής Τομέας έχει προσπαθήσει να βοηθήσει τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και κυρίως τα σοβαρά περιστατικά, όπου τα συγκεντρώνουμε και τα τους παρέχουμε περίθαλψη. Έχουμε φροντίσει να γίνονται συστηματικά και στειρώσεις, έχουμε τοποθετήσει ταΐστρες και ποτίστρες σε διάφορα σημεία της πόλης και σε γειτονιές, ενώ μέσω του ΕΣΠΑ έχουμε εξασφαλίσει 200.000 ευρώ για ανακατασκευή του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου. Σύμφωνα με τον νέο Νόμο, το Κυνοκομείο δεν θα είναι αποκλειστικά χώρος φιλοξενίας των ζώων αυτών εσαεί. Θα τα συγκεντρώνουμε, θα τα φροντίζουμε και θα τα αφήνουμε στο φυσικό τους περιβάλλον. Δυστυχώς, παραμένει υψηλό το ποσοστό της κακοποίησης ζώων. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν πρέπει να κακοποιούμε τα ζώα που έχουμε ή εκείνα που θα αποκτήσουμε. Εμείς θα προσλάβουμε έναν κτηνίατρο που θα απασχολείται αποκλειστικά με τα ζώα σε ένα δημοτικό κτηνιατρείο όπου θα στεγάζεται η υπηρεσία και θα παρέχει φροντίδα», και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους εθελοντές.
Η κα Βελώνη επεσήμανε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της, ότι ο ρόλος των εθελοντών είναι πάρα πολύ σημαντικός και πολλές φορές προλαμβάνουν και την κακοποίηση. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για κακοποίηση και άλλων ζώων όπως τα ιπποειδή.
Σημαντική παράμετρος στην κακοποίηση και κυρίως στην εγκατάλειψη ζώων συντροφιάς (σκυλιά) παραμένουν οι κυνηγοί. «Είναι πολυάριθμα και καθημερινά τα περιστατικά της εγκατάλειψης κυνηγετικών σκυλιών τα οποία είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με το δ.σ. των Κυνηγών αλλά δεν δέχονται να μας συναντήσουν».
Κάλεσε πάντως τον κόσμο να υιοθετούν ζωάκια από το Δημοτικό Κυνοκομείο με την προϋπόθεση να τα φροντίζουν και να τους δείχνουν αγάπη –αφού δεν υπάρχει περιθώριο να φιλοξενηθούν περισσότερα ζώα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Διμέλλη (πρόεδρος της Φιλοζωικής Ρόδου) η οποία απηύθυνε έκκληση για ευαισθητοποίηση και κυρίως στην νέα γενιά. «Πηγαίνουμε στα σχολεία και κάνουμε ενημέρωση στα παιδιά, για το πώς να φέρονται στα ζώα. Επιπλέον, πρέπει να βάλουμε σε προτεραιότητα τις στειρώσεις ώστε να είναι ελεγχόμενα» και τόνισε πως οι εγκαταλείψεις των ζώων σημειώνονται στα χωριά της Ρόδου και αφορούν σε κυνηγόσκυλα.
Κλείνοντας, πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις στους ακόλουθους εθελοντές: Διμέλλη Γιούλλη, Κρητικό Γιώργο, Δράκου Μαρία, Δραπάνου Αικατερίνη, Ζήφια Ειρήνη, Ζήφο Αναστάσιο, Ηλιοπούλου Παναγιώτα (Γιούλλη), Κανύχη Στέφανο, Κυμπάρη Δημήτριος Μαράκα Ελένη, Λάρου Λουλουδίτσα, Μούκα Άλμα, Πέτροβιτς Τατιάνα, Πίκου Μιχαλία, Ρούσσο Αντώνιο, Σφυρίου Ευαγγελία, Σφεντουράκη Μανώλη, Τσαγγαρινού Μαρία και Τσακίρη Αλεξάνδρα.