Την Τετάρτη 4/10 πυρόπληκτοι της Νότιας Ρόδου , καταθέσαμε υπόμνημα αιτημάτων, στο δημαρχείο στο Γεννάδι, με παραλήπτη κάθε αρμόδιο.
Παράλληλα πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Νότιας Ρόδου κύριο Σάββα Χριστοδούλου, όπου τον ενημερώσαμε αναλυτικά για τα προβλήματα και τα αιτήματα μας, ζητώντας του να παρέμβει άμεσα σε κάθε κατεύθυνση.
Αναλυτικά το υπόμνημα που κατατέθηκε:
ΠΡΟΣ:
· Υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας
· Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων
· Υπουργείο οικονομικών
· Αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας
· Αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας
· Διεύθυνση δασών Δωδεκανήσου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
· Πρόεδροι κοινοτήτων της Νότιας Ρόδου
Σήμερα οι πυρόπληκτοι της Νότιας Ρόδου, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά προβλήματα από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή μας. Μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει από το κράτος όσον αφορά τις αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα, βλέποντας τις εικόνες από την υπόλοιπη Ελλάδα, ανησυχούμε πολύ, ότι τα χωριά μας θα υποστούν νέες καταστροφές από πλημμύρες καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι καθαρισμοί ρεμάτων, τα κορμοδέματα στο καμένο δάσος, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
Ειδικότερα στο χωριό Ασκληπιείο και η ευρύτερη περιοχή Κιοτάρι που υπέστη την μεγαλύτερη καταστροφή από την φωτιά, η πλειοψηφία των κατοίκων, των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των αγροτών βρίσκονται σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο.
Πιο συγκεκριμένα σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής:
Για τις κατοικίες που κάηκαν: Δεκάδες σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και άλλα καταστράφηκαν ολοσχερώς, πολλά από αυτά ήταν μόνιμες κατοικίες. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί πυρόπληκτοι να μην έχουμε που να μείνουμε και να φιλοξενούμαστε σε φίλους και γνωστούς.
Κάποιοι από εμάς έλαβαν ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό ως αποζημίωση που δεν επαρκεί για την επισκευή των κατοικιών μας ή για ανέγερση νέας κατοικίας. Επίσης πολλοί δεν έλαβαν ούτε αυτή την μικρή αποζημίωση, λόγω της άδικης νομοθεσίας του κράτους.
Για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, υπαλλήλους εστιατορίων και άλλων τουριστικών καταστημάτων: Εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στην περιοχή μείναμε χωρίς δουλειά και οι επιχειρήσεις μας έβγαλαν σε αναστολή. Μέχρι σήμερα κανένας εργαζόμενος δεν έχει λάβει το πόσο της αναστολής. Ενώ λοιπόν είμαστε χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, όλες οι υποχρεώσεις προς το κράτος τρέχουν κανονικά, όπως οι φόροι και τα δημοτικά τέλη.
Για τους καταστηματάρχες: Υπάρχουν καταστήματα που κάηκαν ολοσχερώς και άλλα που έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Παράλληλα όσα καταστήματα είχαν ευπαθή είδη (εστιατόρια και supermarket), πέταξαν εμπορεύματα αξίας χιλιάδων ευρώ, λόγω του ότι η περιοχή ήταν χωρίς ρεύμα επί μια εβδομάδα!
Ενώ οι καταστηματάρχες καταθέσαμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει κανείς μας την παραμικρή αποζημίωση.
Επίσης πρέπει να σημειώσουμε πως το σύνολο των καταστημάτων της περιοχής έχει πτώση τζίρου άνω του 50%, στην περίοδο που πραγματοποιούμε τα περισσότερα έσοδα μας δηλαδή από 20 Ιουλίου και μετά. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως έχουμε χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος μας φέτος. Ωστόσο για αυτή την μεγάλη οικονομική καταστροφή που έχουμε υποστεί οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις στο Κιοτάρι, δεν προβλέπεται από το κράτος η παραμικρή οικονομική ενίσχυση ή διευκόλυνση, αντίθετα το σύνολο των απαιτήσεων (φορολογικών, ασφαλιστικών, δημοτικά τέλη, τράπεζες, χρέη προς τρίτους) τρέχουν κανονικά.
Προβλήματα των αγροτών:
Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς χιλιάδες ελαιόδεντρα και άλλα δέντρα, σωλήνες άρδευσης, τρακτέρ, παρελκόμενα, αγροτικές αποθήκες με εργαλεία. Επίσης έχουν καεί εκατοντάδες ζώα.
Ο ΕΛΓΑ και οι άλλες κρατικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει ένα μόνο μικρό μέρος αυτής την τεράστιας ζημιάς στον πρωτογενή τομέα, λόγω της νομοθεσίας που δεν αποζημιώνει ό,τι δεν δηλώνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να λάβει επιδότηση.
Παράλληλα για όσες ζημιές έχουν καταγραφεί η αποζημίωση που έχει προϋπολογιστεί είναι πολύ μικρή και δεν καλύπτει το κόστος της ζημιάς Για παράδειγμα για να φυτευτεί ένα στρέμμα ελαιόδεντρα έχει κόστος το λιγότερο 1000 ευρώ (απομάκρυνση παλιών δέντρων, κατεργασία εδάφους σωλήνες άρδευσης και περίφραξη), όμως η αποζημίωση θα φτάσει στην καλύτερη περίπτωση τα 200 ευρώ, δηλαδή κάλυψη 20% για τους «τυχερούς»!
Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα στο Ασκληπιείο. Αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στα χωριά Γεννάδι και Βάτι, που έπληξε η φωτιά. Τα προβλήματα μας αυτά, και τα αιτήματα μας έχουν σταλεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως επίσης έγιναν γνωστά στον τοπικό τύπο μέσα από δράσεις που αναπτύχθηκαν όπως δύο συλλαλητήρια στο κέντρο της πόλης, συνέλευση κατοίκων στο χωριό Ασκληπιείο και άλλες ενέργειες.
Ωστόσο τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα από το κράτος σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο είναι ελάχιστα και τελείως ανεπαρκή. Για τους παραπάνω λόγους καταθέτουμε σήμερα και δημοσιοποιούμε το σύνολο των αιτημάτων μας, που θεωρούμε πως η υλοποίηση τους είναι απαραίτητη για να μπορέσει ο τόπος να ξανασταθεί όρθιος.
Διεκδικούμε από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον δήμο, για όλα τα πυρόπληκτα χωριά και συνολικότερα για την περιοχή μας την Νότια Ρόδο τα παρακάτω αιτήματα:
Για τις αποζημιώσεις:
1. Να πληρωθούν άμεσα οι δικαιούχοι που έχουν καταστροφές στα σπίτια τους ό,τι τους οφείλεται.
2. Να πληρωθεί η κρατική αρωγή στους καταστηματάρχες και οι ζημιές με βάση τα δικαιολογητικά που κατέθεσαν.
3. Να πληρωθούν άμεσα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις καλλιέργειες.
4. Να ξεκινήσουν νέες καταγραφές, από το σύνολο των υπηρεσιών. Για όσους δεν έχουν καταγραφεί οι ζημιές που έχουν υποστεί και για όσους θέλουν να υποβάλουν κάποια συμπληρωματική δήλωση. Να αποζημιωθούν το σύνολο των πυρόπληκτων στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους υπαλλήλους εστιατορίων και τουριστικών καταστημάτων:
1. Να πληρωθούν άμεσα τα οφειλόμενα από την αναστολή.
2. Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη, και φόρο εισοδήματος οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή.
Για τους καθαρισμούς ρεμάτων και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα:
1. Να καθαριστούν άμεσα όλα τα ρέματα και τα τεχνικά (υπόγειοι σωλήνες) του κεντρικού οδικού δικτύου
2. Να ξεκινήσει άμεσα η τοποθέτηση κορμοδεμάτων στις καμένες εκτάσεις.
3. Να ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητες μελέτες για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Μέχρι την ολοκλήρωση τους να γίνουν έργα σε σημεία που χρίζουν άμεση υλοποίησης στις καμένες εκτάσεις.
4. Να γίνει άμεσα γεωλογική μελέτη για τα βράχια και την ασφάλεια του χωριού Ασκληπιείου.
Για τις καμένες εκτάσεις και την προστασία των δασών της περιοχής:
1. Να κηρυχθούν όλες οι εκτάσεις αναδασωτέες. Να μην «φυτρώσουν» στα καμένα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Να εξασφαλισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των καμένων εκτάσεων και να μην δοθούν σε διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να πάρουν εκτάσεις μέσω του «ανάδοχου αναδάσωσης».
2. Να ξεκινήσει αναδάσωση με επιστημονικούς όρους στα καμένα και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ξαναζωντανέψουν τα δάση.
3. Να γίνουν άμεσα εδώ και τώρα αντιπυρικές ζώνες στα δάση, και γύρω από τα χωριά. Να καθαριστούν όλα τα δάση της περιοχής, να ανοιχτούν δασικοί δρόμοι, για να σωθούν τα λίγα παρθένα δάση που έμειναν στη Νότια Ρόδο, (π.χ. κοιλάδα Άγιου Θωμά Λαχανιά – Μεσαναγρός)