• Μιλούν στην «δ» η διεθνολόγος Ελευθερία Φτακλάκη, ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης και ο βουλευτής Γιώργος Νικητιάδης
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Με δήλωσή τους οι G7 τονίζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση και την ανάγκη για παύση των εχθροπραξιών, καθώς συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στον Λίβανο.
Σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα παραμένουν οι ελληνικές αρχές μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Την ίδια ώρα, οι ξένοι υπήκοοι αναχωρούν κατά κύματα από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ανάμεσά τους και περίπου 60 Έλληνες και Κύπριοι που έφτασαν στη χώρα μας με C130 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αναφορές στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο περιέχει η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Ταγίπ Ερντογάν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος» αναφέρει χαρακτηριστικά η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης και καταλήγει ότι «η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική».
Η διεθνολόγος, διδάκτωρ Ευρωπαϊκών Σπουδών, Ελευθερία Φτακλάκη με δηλώσεις της στη «δ» αναφέρθηκε στις κοινωνικές/ανθρωπιστικές συνέπειες μέσα από τον πόλεμο, τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, αλλά και στις οικονομικές συνέπειες με την εκτόξευση της τιμής του μαύρου χρυσού κι επιπλέον πρόσθεσε: «Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά στη Μέση Ανατολή, είναι κάτι το οποίο λέμε εδώ και καιρό όσοι διεθνολόγοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς, αλλά και οι αναλυτές που ασχολούνται με τα θέματα της Μέσης Ανατολής και αυτό γιατί θεωρούμε ότι το Ισραήλ ας πούμε εκμεταλλευόμενο την τρομοκρατική επίθεση -για να μην ξεχνάμε πώς ήταν και η αφορμή γι’ αυτό που ζούμε εδώ και ένα χρόνο σχεδόν από την αποφράδα εκείνη ημέρα που η Χαμάς είχε επιτεθεί σε άμαχο πληθυσμό. Να θυμίσουμε ότι είναι μία οργάνωση χαρακτηρισμένη από τη διεθνή κοινότητα ως τρομοκρατική. Με αφορμή λοιπόν εκείνη την ανθρωποφαγία που έγινε του άμαχου πληθυσμού έχει βρει την ευκαιρία για να δώσει λύσεις στα θέματα που ταλανίζουν εδώ και μισό αιώνα τη διένεξη μεταξύ Ισραηλιτών και Παλαιστινίων προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να βγει κερδισμένο το Ισραήλ με βάση τα δικά του αιτήματα και όχι τα αιτήματα των Παλαιστινίων. Αυτό που βλέπουμε βέβαια αυτή την περίοδο είναι ότι έχει ανοίξει τα μέτωπα και proxy δυνάμεις όπως λέγαμε μέχρι τώρα, Χεζμπολάχ, Χαμάς και τους Χούθι, προκειμένου να πλήξουν το Ισραήλ οπότε τώρα το Ισραήλ με ένα σμπάρο 3-4 τρυγόνια, γιατί πλέον από το τελικό χτύπημα έχει εξοντώσει όλους τους αρχηγούς των οργανώσεων Χαμάς, Χεζμπολάχ και τώρα βομβαρδίζει αλύπητα τον Λίβανο και κερδίζει συνεχώς έδαφος. Τα έχει βάλει ανοιχτά και με το Ιράν και βλέπουμε μία κορύφωση, γιατί μετά το τελευταίο χτύπημα του Ιράν που έγινε στο Ισραήλ, όλοι αναμένουμε πλέον την επόμενη κίνηση του Ισραήλ, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι μία σκληρή απάντηση, όπως προειδοποίησε και ο ίδιος ο Νετανιάχου και ο Μπάϊντεν που είπε ότι θα στηρίξει ανοιχτά σε αυτή τη διαμάχη το Ισραήλ και άρα το πρώτο που πιθανολογούμε όλοι είναι ότι θα χτυπήσουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και αυτό θα σημάνει συναγερμό».
Η κα Φτακλάκη πρόσθεσε ότι είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα στη χώρα μας «γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα έχουμε κύματα μεταναστών και ξέρουμε ότι η πατρίδα μας και η Κύπρος είναι αυτές που θα δεχτούν τα πρώτα κύματα. Άρα αυτό είναι για μένα το μέγιστο θέμα, ενώ και στην οικονομία που βεβαίως είναι εξίσου σημαντική. ήδη με την ανακοίνωση με το που ακούστηκε ότι χτύπησε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις το αμερικανικό ανέβηκε 4,3% και το πετρέλαιο της Βόρειας θάλασσας 3,95%. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι εάν συμβεί και αυτό το πλήγμα, ναι εκεί πλέον θα είναι άπιαστο, και θα έχουμε πάλι ένα νέο κύμα ακρίβειας πετρελαίου και μία νέα ύφεση που θα συμπαρασύρει την παγκόσμια οικονομία».
Για το διπλό ταμπλό που κινείται ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, η κα Φτακλάκη επεσήμανε ότι από τη μία υπερασπίζεται ανοικτά το Ιράν στα θέματα της διαμάχης με το Ισραήλ, αλλά από την άλλη ως μέλος του ΝΑΤΟ έκανε κάποιες κινήσεις ακριβώς παρακολούθησης, και όχι αναχαίτισης του εναέριου χώρου που ελέγχει η Τουρκία.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, τ. υφυπουργός Τουρισμού-Πολιτισμού Γιώργος Νικητιάδης, δήλωσε από την πλευρά του ότι «μόλις άνοιξα τον δέκτη της τηλεόρασης και είδα τους πυραύλους, μου κόπηκε η ανάσα κυριολεκτικά, όπως συγκλονισμένη είναι όλη η διεθνής κοινότητα που παρακολουθεί τις εξελίξεις. Πρέπει να είμαστε σε μία διαρκή επιφυλακή, τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα. Δυστυχώς οι μεγάλες δυνάμεις τοποθετούνται πάνω σε αυτό το μεγάλο θέμα που θα πρέπει να έχουν κλείσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αναλόγως με τα συμφέροντά του ο καθένας… Αυτή την περίοδο, δυστυχώς, η Αμερική έχει τις δικές της εκλογές για εκλογή του προέδρου κι εκ των πραγμάτων η πολιτική που ακολουθείται είναι πολιτική που έχει και ψηφοθηρικό χαρακτήρα και αυτό δεν είναι καλό. Η χώρα μας πρέπει να είναι σε επιφυλακή».
Τέλος, ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης, ο οποίος έχει υπηρετήσει και στην Άγκυρα, υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι «δεν πήρε τις διαστάσεις που πολλοί θα ανέμεναν και προς το παρόν δεν φαίνεται από τις αραβικές χώρες να υπάρχει διάθεση να μπουν στην ίδια ομάδα των θιγμένων άμεσα από τις επιθέσεις εναντίον της Χαμάς, σχεδόν έχει εξαλειφθεί και δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από την πλευρά της Γάζας και από τα σχέδια του Ισραήλ στον Λίβανο που γίνονται οι αναγνωριστικές επιχειρήσεις ενόψει της μεγάλης χερσαίας επιχείρησης. Έχει μια δυναμική να ανοίξει «βεντάλια» και να συμπαρασύρει κι άλλους. Προς το παρόν δεν το βλέπουμε και το Ιράν είναι πολύ προσεκτικό ως προς τα χτυπήματα και τις αντιδράσεις απέναντι στο Ισραήλ. Το δόγμα των Ισραηλινών είναι καθαρά επιθετικό, προληπτικού χτυπήματος και πάντα θέλουν η αντίδρασή τους να είναι υπέρτερη του αντιπάλου, έτσι ώστε να δείχνουν ότι έχουν το πάνω χέρι. Εάν αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί άφηναν μόνους τους Ισραηλινούς να αποφασίσουν, θα έλεγαν ότι πάμε να διαλύσουμε το Ιράν, γιατί ο μεγάλος εχθρός του Ισραήλ είναι το Ιράν στρατιωτικά».