Θόρυβο έχει προκαλέσεις στους κόλπους της δημοτικής αρχής και μεταξύ των υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου η απόφαση του συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, εν δυνάμει υποψηφίου με το Βουλευτικό ψηφοδέλτιο του κόμματος, στις προσεχείς εκλογές, να κινήσει τις διαδικασίες για την απόσπασή του στην… Κουμουνδούρου.
Ο κ. Σαντορινιός, που είχε επιδιώξει ανεπιτυχώς και στο παρελθόν την απόσπασή του στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος διότι κατείχε θέση διευθυντή στο τμήμα προγραμματισμού του Δήμου Ρόδου, κίνησε εκ νέου τις διαδικασίες πρόσφατα, μετά και την κατάληψη της θέσεώς του, από την δημοτική υπάλληλο κ. Μαρία Κολεζάκη.
Η «υποβάθμισή» του σε υπάλληλο από προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, έδωσε ουσιαστικά το «πράσινο φως» στον κ. Σαντορινιό για να εξασφαλίσει μια θέση στην Κουμουνδούρου.
Θεωρείται δε απίθανο να μετακομίσει στην Αθήνα και να βρίσκεται ταυτόχρονα στην πλατεία Ελευθερίας και ως εκ τούτου θα έχει πλέον άπλετο χρόνο για να προετοιμάζει την υποψηφιότητά του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα, διατηρώντας ταυτόχρονα τον μισθό του.
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απηύθυνε ήδη ερώτημα στον Δήμο Ρόδου και το αρμόδιο τμήμα διοικητικού απάντησε την 3η Νοεμβρίου 2014 ότι συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις για την απόσπασή του στο κόμμα.
Ο κ. Σαντορινιός έχει επιδείξει εξάλλου έντονη κομματική δραστηριότητα, ενώ μόλις προχθές σε συνέντευξή του σε τοπικά ΜΜΕ εξέφρασε την πεποίθησή του για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, σε περίπτωση που διεξαχθούν εθνικές εκλογές.
Θεώρησε ακόμη εφικτό στόχο την κατάκτηση τριών βουλευτικών εδρών στα Δωδεκάνησα.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που μπορεί να αποσπώνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και να διατίθενται στα πολιτικά γραφεία των κομμάτων (για τη γραμματειακή υποστήριξη του έργου τους) υπολογίζεται ως εξής:
– Στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και έλαβαν κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ποσοστό ψήφων μικρότερο από 10%, ο αριθμός των δυνάμενων να αποσπασθούν υπαλλήλων ισούται με τον αριθμό σαράντα (40), προσαυξανόμενο με τον αριθμό του ποσοστού των ψήφων.
– Στα λοιπά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, ο αριθμός των υπαλλήλων ισούται με το διπλάσιο του αριθμού του ποσοστού των ψήφων που έλαβαν, προσαυξανόμενος κατά τριάντα (30).
– Στα κόμματα που εκπροσωπούνται μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο αριθμός των υπαλλήλων ισούται με τον αριθμό τριάντα (30), προσαυξανόμενος με τον αριθμό του ποσοστού των ψήφων που έλαβαν κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Για τον ανωτέρω υπολογισμό, ο αριθμός του ποσοστού των ψήφων στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη ακέραιη μονάδα.
Καθίσταται έτσι σαφές ότι ο κ. Σαντορινιός θα καταλάβει μια από τις λίγες πανελλαδικά θέσεις στην Κουμουνδούρου.
Η εξέλιξη μάλιστα αυτή καταγράφεται λίγο διάστημα μετά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να δοθεί τέλος στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων σε γραφεία βουλευτών, κομμάτων και άλλων φορέων.
Στόχος είναι οι όποιες ανάγκες θα καλύπτονται μόνον από μετακλητούς.
Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε την ανάγκη πλήρους αναθεώρησης της πρακτικής των αποσπασμένων.
«Η ουσιαστική λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να τελειώσουμε πια οριστικά με τη λογική των αποσπασμένων υπαλλήλων σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία» σημείωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (μιλώντας στον Βήμα 99,5) και προανήγγειλε πως θα θέσει το ζήτημα στη Βουλή στην κατεύθυνση να καθιερωθούν οι μετακλητοί υπάλληλοι.
«Η δική μου πρόταση θα ήταν ένας αριθμός, τριών ενδεχομένως, μετακλητών υπαλλήλων συνολικά για κάθε βουλευτή και κανέναν αποσπασμένο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Πέραν των ειδικών προνομίων που απολαμβάνουν οι αποσπασμένοι, ο υπουργός παρέθεσε και έναν ακόμη λόγο για την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος…
«Σ’ ένα συρρικνωμένο Δημόσιο, ο αποσπασμένος υπάλληλος από κάπου λείπει, άρα εάν συνυπολογίζεται και το κόστος του αποσπασμένου υπαλλήλου, το τελικό κόστος το καταβάλλει ο Ελληνας φορολογούμενος», διευκρίνισε.
Τονίζεται ότι περίπου 6.500 υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί από το Δημόσιο το 2013 και το 2014.
Ο κ. Σαντορινιός γεννήθηκε στη Ρόδο στις 17-5-1972. Κατάγεται από τη Σύμη. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. Εργάστηκε στον τομέα των Περιβαλλοντικών Μελετών και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ από το 2000 εργάζεται στο Γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου Ροδίων με κύρια απασχόληση την χρηματοδότηση έργων και δράσεων από χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Β’ ΚΠΣ, Γ’ ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, Interregκλπ) και εθνικά (ΕΠΤΑ, ΘΗΣΕΑΣ, ΕΤΕΡΠΣ, Πράσινο Ταμείο, ΠΔΕ κλπ).
Ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος παραγωγής σε μία τοπική παραδοσιακή αρωματοποιία.
Διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 με την παράταξη «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό». Από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 ήταν μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το Δεκέμβριο του 2008 εντάχθηκε στη συντονιστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου, της οποίας διατέλεσε συντονιστής από το 2008 έως και το 2013. Από τον Δεκέμβριο του 2013 είναι συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Νότιας Δωδεκανήσου.
Διετέλεσε μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από το Δεκέμβριο του 2012 έως και τον Ιούλιο του 2013.
Εκλέχθηκε μέλος της πρώτης πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το Δεκέμβριο του 2012 και μέλος του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2013.
Συμμετείχε σε όλες τις πανελλαδικές συνδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του μέχρι και την ενοποίηση του κόμματος.
Διετέλεσε μέλος του ΣΥΝ από το 2000. Το 2008 εκλέχτηκε μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΝ και από το Δεκέμβριο του 2010 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 διατέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής. Διετέλεσε αντιπρόσωπος της Ν.Ε. του ΣΥΝ Νότιας Δωδεκανήσου στο 5ο και στο 6ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ.