Να κλείσει το ασφαλιστικό μέσα στον Νοέμβριο ζήτησε από τον Ελληνα υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο ο Γάλλος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Παράλληλα, απέκλεισε κάθε μέτρο που θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς και την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο τον περιορισμό των μειώσεων στις συντάξεις. Ετσι, έπεσε στο κενό η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να κερδίσει λίγο χρόνο και να μεταφέρει το επίμαχο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τον Δεκέμβριο, καθώς ο χρόνος πιέζει και ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ούτε για το οριστικό ύψος των περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις ούτε για το ποσοστό αναπλήρωσης βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι νέες.
Αβέβαιο παραμένει και το μέλλον της επικουρικής ασφάλισης, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να δέχεται εισηγήσεις από τη διοίκηση του ΕΤΕΑ για τη διατήρηση της αυτόνομης λειτουργίας του. Αντιμέτωπος με αυτό το σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος επεδίωξε, και κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί, αφενός να κερδίσει λίγο χρόνο, αφετέρου να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι η αύξηση των εισφορών θα μπορούσε να περιορίσει το εύρος των απαιτούμενων μειώσεων στις ήδη χαμηλές συντάξεις.
Ο Γάλλος επίτροπος, όπως φάνηκε και στη συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, παρέμεινε αμετακίνητος στη θέση του, ότι το ασφαλιστικό αποτελεί βασική μεταρρύθμιση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας ασφαλιστικού, δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ απέφυγε να πάρει θέση για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι «είμαστε ακόμη σε συνομιλίες». Παραδέχθηκε πως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν είναι ποτέ δημοφιλείς, πρέπει όμως να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να γίνει το σύστημα βιώσιμο. Σε άλλη ερώτηση, απέκλεισε οποιοδήποτε μέτρο θα οδηγούσε σε μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ειδικά για το εργασιακό, ο Γάλλος επίτροπος ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος του έτους το υπουργείο Εργασίας πρέπει να προωθήσει παρεμβάσεις στο σκέλος των συμβάσεων, των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.
Καθημερινή