Ειδήσεις

Μείζον ζήτημα η πώληση της Finansbank-Ζητούνται πειστικές απαντήσεις

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας κατέθεσαν οι Βουλευτές της Ν.Δ., κ.κ. Κώστας Κατσαφάδος, Μάνος Κόνσολας και Απόστολος Βεσυρόπουλος για το θέμα της πώλησης της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας Finansbank, αναδεικνύοντας κρίσιμα ερωτήματα που απαιτούν την απάντηση της κυβέρνησης αλλά και της διοίκησης της τράπεζας.
Οι τρείς βουλευτές στην ερώτηση που κατέθεσαν τονίζουν ότι η πώληση του 100% της Finansbank, η οποία είναι κερδοφόρος και έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δυναμική στην Τουρκία από την εποχή που έγινε η επένδυση με την αγορά της το 2006, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προοπτική ανάταξης και ανάπτυξης του τραπεζικού κλάδου.
Οι βουλευτές επισημαίνουν, επίσης, ότι η Finansbank είναι η 5η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην Τουρκία, κατέχει το 25% των καταθέσεων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και καλύπτει το 43% των κερδών του Ομίλου το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
Αποτελεί μια επένδυση που έγινε το 2006 και δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος αφού προσέδωσε μεγάλη δυναμική στον Όμιλο της Εθνικής και απέκτησε υπεραξία.
Τονίζουν, επίσης, ότι το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είχε εγκρίνει τον περασμένο Μάρτιο τη διάθεση του 26.9% των μετοχών της Finansbank στην οποία ήθελε να προχωρήσει ο Όμιλος της Εθνικής, κάτι που σημαίνει ότι από τότε κάποιοι απεργάζονταν την πώληση του 100% των μετοχών της.
Ο κ. Κόνσολας, σε δήλωσή του, τονίζει:
«Νομίζω ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις.
Δεν πουλάς μια κερδοφόρο και δυναμικά αναπτυσσόμενη τράπεζα που κατέχει μια σημαντική θέση στην τραπεζική αγορά της Τουρκίας.
Το χειρότερο είναι ότι με αυτή την επιλογή, ο τραπεζικός τομές περιορίζεται εντός των ελληνικών συνόρων και στερείτε εξωστρέφειας και δυναμισμού».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των Βουλευτών:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
1. Αξιότιμο Κύριο Υπουργό Οικονομικών
2. Αξιότιμο Κύριο Υπουργό Οικονομίας

ΘΕΜΑ: «Ανεξήγητη πώληση του 100% της Finansbank,μιας κερδοφόρου και ραγδαία αναπτυσσόμενης τράπεζας, που ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας»

Κύριοι Υπουργοί,
Με πολύ μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε πριν από λίγες ώρες την πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει στην πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της Finansbank, χωρίς να έχει ανακοινωθεί το τίμημα, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αλλά και οι λόγοι που επέβαλλαν μια τέτοια κίνηση.
Επισημαίνουμε ότι η εξαγορά της Finansbank το 2006 σηματοδότησε μια από τις πιο επιτυχημένες,με βάση τα αποτελέσματα, επενδύσεις του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.
Σηματοδότησε την εξωστρέφεια και την δυναμική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που πέτυχε να έχει ισχυρή παρουσία και μερίδιο στην τραπεζική αγορά χωρών των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Ιδιαίτερα η Finansbank ακολούθησε μια δυναμική πορεία ανάπτυξης και κερδοφορίας όλα αυτά τα χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αποτελεί την 5η σε μέγεθος ιδιωτική τράπεζα στην Τουρκία ενώ κατέχει το 25% των καταθέσεων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και το 43% των προ προβλέψεων κερδών το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
Ουσιαστικά αποτελεί μια υπεραξία όχι μόνο για τον Όμιλο της Εθνικής αλλά κυρίως για την ίδια τη χώρα αφού κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο της τραπεζικής αγοράς στην Τουρκία.
Η πώληση του 100% της Finansbank ουσιαστικά συνιστά μια αποεπένδυση και την περιχαράκωση και τον περιορισμό της Εθνικής Τράπεζας αλλά και γενικότερα του τραπεζικού συστήματος εντός των ελληνικών συνόρων.
Ο περιορισμός εντός των ελληνικών συνόρων, θα εμποδίσει τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση και της εθνικής μας οικονομίας.
Η Finansbank ήταν το τελευταίο προπύργιο εξωστρέφειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι τον περασμένο Μάρτιο , το Γενικό Συμβούλιο της ΤΧΣ είχε αντιδράσει στην πώληση του 26,9% της Financebank, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι υπήρχε από τότε ο σχεδιασμός για την πώληση του 100% .
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
1. Εάν ήταν ενήμεροι για αυτή την εξέλιξη και από πότε.
2. Ποιοι λόγοι επέβαλαν την πώληση του 100% των μετοχών της Finansbank και όχι του 26,9%, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός ώστε να παραμείνει στον έλεγχο της Εθνικής.
3. Ποιο είναι το τίμημα και ποια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
4. Εάν η πώληση της Finansbank, που περιορίζει οριστικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εντός των ελληνικών συνόρων , αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1. Κώστας Κατασαφάδος Βουλευτής Α’Πειραιώς και Νήσων
2.Εμμανουήλ Κόνσολας Βουλευτής Δωδεκανήσου

3.Βεσυρόπουλος Απόστολος Βουλευτής Ημαθίας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου