Ειδήσεις

Το εισόδημα κλειδί της λύσης για τους πλειστηριασμούς-Η αναζήτηση έντιμου συμβιβασμού

Συνεχίζεται το παζάρι κυβέρνησης-δανειστών για την πρώτη κατοικία. Το ύψος του εισοδήματος κλειδί για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Στην πολιτική διαπραγμάτευση ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Άκαρπες» είναι μέχρι στιγμής οι προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να βρεθεί πολιτική λύση με τις Βρυξέλλες στο μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας από τους πλειστηριασμούς.

Χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, αν και εμφανίσθηκε ανοικτός σε μια συμβιβαστική λύση, έσπευσε να τραβήξει “κόκκινη γραμμή” ξεκαθαρίζοντας πως τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες θα εκταμιευτούν μόνο μετά τη λύση του ζητήματος των “κόκκινων” δανείων και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Όπως ανέφερε πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά υπάρχουν κάποια ζητήματα που εκκρεμούν: ένα είναι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης που πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και τα κόκκινα δάνεια.

«Συμφωνούμε ότι πρέπει να προστατευθούν οι αδύναμοι αλλά και παράλληλα να αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές» είπε ο ίδιος για να συμπληρώσει «ξέρουμε ότι ο Έλληνας είναι συνδεδεμένος με την κατοικία του. Πρέπει να προχωρήσουμε με κοινωνική συνοχή αλλά και να δημιουργήσουμε κουλτούρα πληρωμής. Εκτιμώ ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ένα συμβιβασμό».

Την ώρα που ο Πιέρ Μοσκοβισί συναντούσε στην Αθήνα στελέχη της ελληνικής Κυβέρνησης και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από τις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος έκανε σαφείς τις προθέσεις των δανειστών για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και δη για τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε πως «η Τρόικα θέλει να επεκτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας για τη μειοψηφία των μη προνομιούχων, δεν θέλει όμως κανείς να την επεκτείνει και για την πλειοψηφία, όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση και αν δείτε τι εισοδηματικά κριτήρια θέτει, θα καταλάβετε ότι μιλάει για αποδοχές περισσότερες από τις μέσες αποδοχές στη Γερμανία».

Οι δύο πλευρές, η ελληνική και οι δανειστές, διαφωνούν ως προς τα όρια προστασίας που πρέπει να τεθούν προκειμένου να εφαρμοστεί ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη, το τελευταίο προπύργιο προστασίας της κατοικίας των νοικοκυριών από τον πλειστηριασμό.

Από τη μια πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει κάτω από την «ομπρέλα» του αναθεωρημένου νόμου Κατσέλη να υπαχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών , ενώ από την άλλη πλευρά οι δανειστές εμμένουν στη θέση τους ότι πρέπει να προστατευθούν μόνο οι ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ (σ.σ. στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για 60.000 ευρώ), να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Δηλαδή πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά της 325.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, η ελληνική πλευρά προτείνει αυτό να φθάνει τις 35.000 ευρώ (οικογενειακό) και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% των οφειλετών.

Χθες αντιπροσωπεία της ένωσης καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ ανέφερε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη με τον οποίο συναντήθηκε, πως το ένα τρίτο των δανειοληπτών χρωστάει πάνω από 200.000 ευρώ (σ.σ. αυτό είναι και το όριο των οφειλών που προτείνει η ελληνική Κυβέρνηση) με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του το ένα τρίτο των δανειοληπτών.

Στέλεχος της ΕΚΠΟΙΖΩ ανέφερε στο Euro2day.gr πως τα όρια που συζητούνται μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των δανειστών δεν τους ικανοποιούν και ότι προτίθενται να ενημερώσουν σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ θα επιδιώξουν συνάντηση και με τους θεσμούς.

Βέβαια εκτός από το θέμα των ορίων που θα τεθούν για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό για όσους ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη το μείζον θέμα είναι η συνολική διαχείριση των κόκκινων δανείων φυσικών και νομικών προσώπων που αγγίζουν πλέον τα 107 δισ. ευρώ.
euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου