Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου
Ποτέ στο παρελθόν οι έμποροι, οι μικροεπιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν τόσο μεγάλη εξάρτηση από τα προγράμματα επιδότησης. Τα προγράμματα, δηλαδή, που υπό κανονικές συνθήκες διεκδικούνται από εκείνους που ήδη ακολουθούν ένα πλάνο στρατηγικής ανάπτυξης και απλώς αναζητούν εργαλεία για την πιο γρήγορη υλοποίηση των σχεδιασμών τους. Με τον Covid19 όλα έχουν τιναχθεί στον αέρα. Αυτός είναι ο λόγος που το πρόγραμμα «Νησίδα» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον από χιλιάδες μικροεπαγγελματίες του τόπου.
Έχει εκτιμηθεί ότι ο συνολικός αριθμός των διερευνητικών αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα θα ξεπεράσει τις 15.000, ενώ ο αριθμός των τελικών προτάσεων των πραγματικά δικαιούχων θα είναι περίπου 5000 μικροεπιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Τα χρήματα που εξασφάλισε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέρχονται σε 30 εκ. ευρώ κι οι δικαιούχοι θα εισπράξουν ποσά από 5.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, ανάλογα με τον τζίρο της περυσινής τους χρονιάς. Με έναν απλό υπολογισμό φαίνεται ότι τα διασφαλισμένα κονδύλια δεν επαρκούν για όλους τους δικαιούχους.
Δικαιούμαι την ενίσχυση ή όχι;
Τα χρήματα της οικονομικής ενίσχυσης από το πρόγραμμα «Νησίδα» θα καταβληθούν μία φορά και είναι μη επιστρεπτέα. Το χρηματικό ποσό που θα εισπράξει ο κάθε δικαιούχος επιτηδευματίας αντιστοιχεί στο 50% των δαπανών που είχε πέρυσι για την πληρωμή των ενοικίων του, της αγοράς των πρώτων υλών, την παροχή υπηρεσιών, τυχόν μισθούς και μια σειρά άλλων δράσεων, που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα πεδία του φορολογικού εντύπου Ε3. Έτσι, αν το σύνολο των δαπανών του, στα συγκεκριμένα πεδία, ήταν 10.000 ευρώ (που αποτελούν και τον ελάχιστο τζίρο), τότε θα εισπράξει ενίσχυση 5.000 ευρώ. Αν οι δαπάνες του ήταν λιγότερες, τότε δεν είναι δικαιούχος.
Τα οικονομικά στοιχεία είναι μόνο ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης. Σήμερα η «δημοκρατική» δημοσιεύει τον πίνακα με τα πλήρη στοιχεία αξιολόγησης, όπως αυτά καθορίστηκαν από τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης «ΕΛΑΝΕΤ».
Η σωστή δουλειά αξιολόγησης γίνεται από τα Γραφεία Επενδυτικών Συμβούλων. Εκείνοι φροντίζουν ώστε να δώσουν σχεδόν αμέσως απάντηση στον ενδιαφερόμενο για τον εάν είναι δικαιούχος ή απλώς θα χάσει το χρόνο του. Για την απάντηση απαιτείται συνεργασία με τον λογιστή. Για εκείνους που διαπιστώνεται ότι πληρούν τα κριτήρια, τότε οι Επενδυτικοί Σύμβουλοι αναλαμβάνουν την ευθύνη ώστε να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία που με τη σειρά τους θα δώσουν επιπλέον βαθμολογία στο φάκελο του πελάτη. Όσο υψηλότερη βαθμολογία, τόσο πιο σίγουρη θα είναι η είσπραξη της ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι τα λεφτά δε φτάνουν για όλους τους δικαιούχους.
Τότε θα γίνουν οι πληρωμές
Οι προτάσεις των υποψηφίων δικαιούχων θα γίνονται δεκτές μέχρι το μεσημέρι της 23ης Νοεμβρίου 2020. Από κει και πέρα θα ακολουθήσει από την ΕΛΑΝΕΤ η περίοδος οριστικής αξιολόγησης ώστε να καταρτιστεί ο κατάλογος με τους τελικούς δικαιούχους. Το έργο αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον 45 ημέρες.
Οι εκτιμήσεις θέλουν το σύστημα υποβολής αιτημάτων πληρωμής να ανοίγει τον Ιανουάριο του νέου έτους. Τα αιτήματα πληρωμής θα γίνονται δεκτά μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021. Επειδή πρόκειται για πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης την ΕΛΑΝΕΤ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι σίγουρο ότι οι πληρωμές θα γίνουν με πολύ γρήγορες διαδικασίες.
Η δουλειά για τους δικαιούχους είναι ελάχιστη. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να υπογράψουν μια σειρά από υπεύθυνες δηλώσεις και τίποτε άλλο.
Τα χρήματα της οικονομικής ενίσχυσης θα δοθούν με σκοπό να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του δικαιούχου. Αυτό σημαίνει ότι θα εγγραφούν ως έσοδο στα λογιστικά βιβλία και θα φορολογηθούν. Αν ο δικαιούχος βάλει τα λεφτά στη τσέπη και δεν πληρώσει υποχρεώσεις, θα δει στο εκκαθαριστικό σημείωμα της επόμενης χρονιάς φόρο, κατ’ ελάχιστο, ίσο με το 50% της ενίσχυσης που έλαβε. Βέβαια, υπάρχουν πολλές απλήρωτες υποχρεώσεις που τιμολογήθηκαν κατά το τρέχον έτος. Έτσι, αν με το Νησίδα πληρωθούν τα τιμολογημένα απλήρωτα, τότε λογιστικά για το 2021 θα φανεί κέρδος. Δύσκολοι καιροί για επιχειρήσεις.
Ζητούν επέκταση του «Νησίδα»
Πληροφορίες θέλουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να δέχεται αιτήματα για την αύξηση του εύρους του προγράμματος «Νησίδα». Ζητείται συγκεκριμένα να ανοίξει το πρόγραμμα σε ευρύτερη βάση, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι δικαιούχοι και να λάβουν περισσότεροι από μικρότερα ποσά. Μάλιστα, πρόκειται για ένα αίτημα που θα μπορούσε να ικανοποιηθεί αν ο ίδιος ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος το ζητήσει. Ωστόσο, οι οικονομικοί σύμβουλοι θεωρούν πως η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος θα σημάνει αυτομάτως την υπονόμευση του προγράμματος. Η «Νησίδα», όπως έχει σχεδιαστεί αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο. Αν διευρυνθεί ο κύκλος των δικαιούχων, τότε η ωφέλειά του θα χαθεί και από εργαλείο θα μετατραπεί σε βοήθημα.
Όμως η ανάγκη της αγοράς είναι πραγματική. Μπορεί η «Νησίδα» να μη δίνει τη λύση σε όλους, όμως όλοι έχουν την ανάγκη μιας λύσης. Το σημείο αυτό είναι η εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης, που όμως ακόμα δεν έχει αποφασιστεί για το εάν και πότε θα γίνει.