Σε ποια κριτήρια στηρίχθηκε η απόφαση να μείνουν ανοιχτές οι δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων εξήγησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι έχει γίνει αντιληπτό πως τα παιδιά μικρότερης ηλικίας είναι λιγότερο μεταδοτικά σε σχέση με εκείνης της μεγαλύτερης, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πιο εύκολο για τα παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης. Η εμπειρία από το lockdown του Μαρτίου έδειξε επίσης ότι θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά τα ειδικά σχολεία, στα οποία θα πρέπει να θυμίσουμε ότι είναι συνήθως μόνο 4 παιδιά ανά τμήμα, ενώ τηρούνται σταθερές «ρουτίνες» υγιεινής, που περιορίζουν τις πιθανότες μετάδοσης.
Από την πλευρά του και ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως η συμβολή των παιδιών στη διασπορά αυξάνεται μετά την ηλικία των 10-12 ετών, δηλαδή μετά το δημοτικό.
Πανευρωπαϊκά έχει διαπιστωθεί πως τα ανοιχτά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θέτουν εμπόδια στον στόχο να μπει φρένο στην εξάπλωση της Covid-19. Στη Γερμανία έρευνα του Ινστιτούτου για την Οικονομία της Εργασίας (ΙΖΑ) έδειξε ότι τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αποδεικνύονται αποτελεσματικά.
Μάλιστα τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους στα κρατίδια, όπου τα σχολεία άνοιξαν νωρίς, τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα κορωνοϊού ήταν κατά 0,55 (ανά 100.000 κατοίκους) λιγότερα από ό,τι τα κρούσματα στα κρατίδια όπου τα σχολεία άνοιξαν αργότερα. Εμφανή ήταν τα θετικά αποτελέσματα στα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, όπου εντοπίζονται 1,4 λιγότερα περιστατικά.
Τα ειδικά σχολεία ειναι μια ωρολογιακή βομβα. Τα περισσότερα παιδιά ΔΕΝ φοράνε μάσκα. Οσα την φοράνε ΔΕΝ την φοράνε σωστά. Τεράστιο λάθος που μενουν ανοιχτά.