Σοκ προκαλεί για μια ακόμα ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο καθολικό lockdown, με τη χώρα μας να ανακοινώνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ βρίσκεται πλέον μια ανάσα από 3.000 κρούσματα ημερησίως, επιβεβαιώνοντας τις τρομακτικές προβλέψεις.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.917 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ωστόσο, ο αριθμός – αρνητικό ρεκόρ των νέων κρουσμάτων δεν είναι ο μόνος που προκαλεί σοκ. Μέσα σε μόλις 24 ώρες 29 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Άκρως ανησυχητικός είναι είναι ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 49.807, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες, ενώ 4.303 (8.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14.879 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 187 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 43 (23.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 310 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 29 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 702 θανάτους συνολικά στη χώρα. 275 (39.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.