Ρεπορτάζ

Προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

Προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των ασθενών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στη χώρα μας στα τελευταία χρόνια, με πολλούς από τους ασθενείς να βρίσκονται στα Δωδεκάνησα, όπου ιδρύθηκε Σύλλογος για τη στήριξή τους από το 2014 με πρωτοβουλία του κ. Κ. Θανόπουλου, ασθενούς και του ιδίου.
Το εντυπωσιακό είναι πως αρχικά ο Σύλλογος αφορούσε σε ασθενείς της Ρόδου, στη συνέχεια επεκτάθηκε στα Δωδεκάνησα και πλέον ο Σύλλογος εξαιτίας των αυξημένων αναγκών, επεκτάθηκε στο Νότιο Αιγαίο περιλαμβάνοντας πλέον και τις Κυκλάδες.
Στον Σύλλογο, είναι εγγεγραμμένοι ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, συγγενείς και φίλοι τους και πλέον από 2.000 μέλη έφτασε να αριθμεί 16.000 μέλη! Οι εκλογές στον Σύλλογο Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, μετά την απόφαση για επέκταση και στο Νότιο Αιγαίο διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2020 και πρόεδρος επανεξελέγη ο κ. Θανόπουλος, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής του Συλλόγου.
Οπως δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Θανόπουλος, καταγράφεται σημαντική αύξηση στην εμφάνιση των κρουσμάτων στα τελευταία χρόνια, ενώ ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το στοιχείο, πως οι ασθενείς που προσβάλλονται πλέον, είναι στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι.
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας – ως το πιο αντιπροσωπευτικό αυτοάνοσο νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος – κατέχει τη μερίδα του λέοντος ανάμεσα στα αυτοάνοσα νοσήματα κεντρικού και περιφερειακού νευρικού συστήματος. Η αύξηση που καταγράφεται, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η αυξημένη επιβίωση, η διάγνωση σε πιο πρώιμο στάδιο, η αυξημένη επαγρύπνηση και στα περισσότερο ευαίσθητα διαγνωστικά κριτήρια.
Οσον αφορά στην αντιμετώπιση της ασθένειας σήμερα υπάρχουν 14-15 διαφορετικές αγωγές, οι οποίες χορηγούνται ενέσιμα, ενδοφλέβια ή από το στόμα, ωστόσο δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία και γι’ αυτό. Σύμφωνα με τον κ. Θανόπουλο είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου στη «δ» ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών όχι μόνο στο Νότιο Αιγαίο αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει διευρυνθεί και υπάρχουν ασθενείς από 10 ετών (!) έως και 75. «Υπάρχουν στον Σύλλογό μας ασθενείς από 10 ετών και αρκετοί βρίσκονται στην εφηβεία. Εκεί οφείλουμε να στηρίξουμε τα παιδιά ψυχολογικά παράλληλα με την αγωγή τους και να τους δώσουμε να καταλάβουν πως με την κατάλληλη αγωγή, μπορούν να έχουν μια σχετικά καλή καθημερινότητα. Και λέω σχετικά, διότι από την ασθένεια προκύπτουν μια σειρά από προβλήματα που αναγκάζουν τον ασθενή πολλές φορές να καθηλώνεται στο σπίτι. Είναι όμως σημαντικό να αναφέρουμε, ότι η ψυχολογία παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ασθένεια», λέει στη «δ» ο κ. Θανόπουλος ο οποίος ανέφερε ακόμα ότι πολλοί από τους έφηβους ασθενείς βρίσκονται στη Ρόδο αλλά και σε μικρότερα νησιά του νομού.
Όπως λέει, πολλοί από τους ασθενείς ή και γονείς ασθενών, δεν επιθυμούν να γίνει γνωστό ότι πάσχουν από ΣΚΠ φοβούμενοι ότι θα στιγματιστούν κοινωνικά ή ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Παρόλα αυτά, όλο και περισσότεροι προσπαθούν να παραμείνουν κοινωνικά ενεργοί παρότι στα μικρά νησιά, όπως είπε, είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των μικρών κοινωνιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να απομονώνονται στο σπίτι τους και να βυθίζονται περισσότερο στην ασθένεια.
«Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, γίνεται “συνοδοιπόρος” των ασθενών. Δεν θεραπεύεται και πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε με τη νόσο όπως πρέπει και η κοινωνία να αγκαλιάζει τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και κινητικά. Κάθε ασθενής είναι διαφορετική περίπτωση και θέλει διαφορετική αντιμετώπιση», λέει ο κ. Θανόπουλος ο οποίος παρότι ασθενής και ο ίδιος, όχι μόνο δεν άφησε την ασθένεια να τον καταβάλει αλλά επισκέπτεται ασθενείς από νησί σε νησί για να τους στηρίξει ψυχολογικά και να τους εμψυχώσει, παράλληλα με τα διαδικαστικά ζητήματα που προκύπτουν για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Επιπλέον, ο Σύλλογος στηρίζει και οικονομικά ασθενείς τόσο για τις θεραπείες, όσο και για τις μετακινήσεις και τις νοσηλείες τους όπου χρειάζεται, καθώς πολλοί αδυνατούν να εργαστούν και ως εκ τούτου δεν έχουν πόρους.
Ο Σύλλογος είναι κάτω από την ομπρέλα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας με έδρα την Αθήνα, της Ευρωπαϊκής Ενωσης Multiple Sclerosis με έδρα το Λονδίνο και κάτω από την παγκόσμια ομπρέλα του MS International με έδρα το Λος Αντζελες.
Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, και με δεδομένη την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων στα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί συνιστούν αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες θα πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας ή από κάτι άλλο. Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν στα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της.
Η σημαντική αύξηση που καταγράφεται στην εμφάνιση των κρουσμάτων στα τελευταία χρόνια και στα Δωδεκάνησα προκαλεί προβληματισμό, καθώς πέρα από τα μέλη του Συλλόγου, υπάρχουν και άλλοι ασθενείς που δεν έχουν εγγραφεί, πέρα από τα νέα κρούσματα που προκύπτουν, ενώ ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το στοιχείο, πως πολλοί από τους καινούργιους ασθενείς, είναι στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι.
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ξεπερνά τις 12.000. Πριν από 30 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου ήταν 30/100.000, ενώ σήμερα είναι 130/100.000. Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς , αφενός στην αύξηση της τοξικότητας του περιβάλλοντος και αφετέρου στην ευκολία διάγνωσής της με τη χρήση τομογράφου.
Τέλος, να σημειωθεί ότι προσφάτως ο κ. Κ. Θανόπουλος εξελέγη αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών «Ροδαυγή». «Τα παιδιά όλου του κόσμου είναι δικά μας παιδιά. Με μεγάλη χαρά συμμετείχα στις εκλογές του Συλλόγου, έπειτα από σχετική πρόταση που δέχθηκα. Είμαι διατεθειμένος να αφιερώσω χρόνο και ενέργεια για να στηρίξω το έργο της προέδρου και ιδρύτριας του Συλλόγου κ. Κατερίνας Παπαχατζή και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά που περνούν αυτή τη μεγάλη δοκιμασία», ανέφερε ο κ. Θανόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου