Η Άγκυρα, με την Τρίπολη, υπέγραψαν νέα «συμφωνία», που αποτελεί συνέχεια του
«μνημονίου» των δύο κυβερνήσεων του 2019. Χωρίς να έχουμε διαβάσει το κείμενο αυτής της νέας «συμφωνίας», διαβάζουμε, πως την απορρίπτουν όσες χώρες πήραν θέση δημόσια γι’ αυτήν. Η απόρριψη ενισχύει τον χαρακτηρισμό ΠΑΡΑΝΟΜΗ αυτής της «συμφωνίας». Η αιτιολόγηση είναι προφανής και αυταπόδεικτη.
· Παράνομη – κατά την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας – γιατί οι δυο χώρες δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα, για να συζητούν και να συνάπτουν «συμφωνίες», για οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.
· Παράνομη -κατά τις γενικές δημοκρατικές αρχές – γιατί η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης – μη εκλεγμένη από τον λυβικό λαό – δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει συμφωνίες εξωτερικής πολιτικής, που να δεσμεύουν την χώρα.
· Παράνομη, γιατί, τόσο αυτήν, όσο και το «μνημόνιο» του ‘19, δεν την αποδέχεται – σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. – το παραμένον μέχρι τις επόμενες εκλογές Λυβικό Κοινοβούλιο (το οποίο ουδέποτε κύρωσε το μνημόνιο Άγκυρας -Τρίπολης).
Παρ’ όλ’ αυτά, ο τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε έρευνες / γεωτρήσεις στο πεδίο αυτού του παράνομου «μνημονίου» Άγκυρας – Τρίπολης, νότια της Κρήτης.
Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης Α.Ο.Ζ, τόσο με την Ιταλία, όσο και με την Αίγυπτο, αλλά μόνο για το δυτικό τμήμα των κοινών θαλασσίων συνόρων, μέχρι τον 28ο μεσημβρινό (που τέμνει την Ρόδο).
Αυτή η οριοθετημένη Α.Ο.Ζ Ελλάδας – Αιγύπτου επικαλύπτει το ανατολικό τμήμα της θαλάσσιας έκτασης της παράνομης συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης και νομικά όσο και ουσιαστικά, το ακυρώνει, αφού επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη (δε νοείται να «υπερπηδά» η Τουρκία τα σύνορα Ελλάδας – Αιγύπτου, για να «συναντήσει» την Α.Ο.Ζ της Λιβύης !)
Η οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου είναι νόμιμη, σύμφωνη με την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και έχει κυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των δύο συμβαλλομένων χωρών.
Άραγε, ο σχεδιασμός της Τουρκίας για έρευνες / γεωτρήσεις σε χώρο του παράνομου μνημονίου με την Τρίπολη, θα παραβιάσει τον θαλάσσιο χώρο που καλύπτει η ελληνο – αιγυπτιακή συμφωνία ; Αυτό, μοιραία, θα οδηγούσε σε θερμό επεισόδιο …
Εν όψει της επίσκεψης στο Κάϊρο του έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη – την ώρα που η Αίγυπτος στρέφεται κατά της Τουρκίας, λόγω του στρατού μισθοφόρων που έχει ακόμη στην Λιβύη, την ώρα του σκληρού γεωπολιτικού «ροκ» στην περιοχή –
πρέπει να επιδιωχθεί, να υπάρξει, πάσει θυσία, θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, για την οριοθέτηση των Α.Ο.Ζ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ανατολικά της Ρόδου.
Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα κλείσει και την συμφωνία μας για οριοθέτηση με την Κύπρο, εφόσον δεχθεί και η Αίγυπτος, ότι το Καστελλόριζο συμβάλλει στην διαμόρφωση της ΑΟΖ και έχει δική του υφαλοκρηπίδα.
Αυτή η προσδοκόμενη δεύτερη συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο, θα βάλει την «ταφόπλακα» στην παράνομη «συμφωνία» Άγκυρας – Τρίπολης και θα επιβάλει στην Ανατολική Μεσόγειο τη νομιμότητα – όπως αυτή υπαγορεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και όχι από την τουρκική αυθαίρετη επινόηση : τα νησιά δεν ασκούν επήρεια στην διαμόρφωση των ΑΟΖ και δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, αλλά μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη 6 ναυτικών μιλίων !
Επείγει, η χώρα μας να συμφωνήσει με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των Α.Ο.Ζ και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, σε ότι αφορά στα νησιά, με τους ίδιους όρους, με αυτούς που έχουν υιοθετηθεί στην συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας.
Και σε ότι αφορά στην Τουρκία και στην Αλβανία, εφόσον δεν είναι εφικτή κάποια συμφωνία με την χώρα μας, η μόνη λύση είναι η από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Έτσι μόνο θα τελειώσει – ειρηνικά – το σκληρό «ροκ», που συνεχίζεται στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο και απειλεί ανάφλεξη πολέμου, με τουρκική εισβολή, κατά το πρότυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δηλαδή της καταπάτησης του διεθνούς δικαίου και της επιβολής της αυθαιρεσίας, με την ισχύ των όπλων.
Ρόδος 5 / 11 / 2022
Κοσμάς Σφυρίου