Εγινε διεξοδική συζήτηση για τον ν/σ του ΥΠΕΣ που καταργεί την επιχείρηση και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης
Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με 18 θέματα στην ημερήσια διάταξη (και 16 εκτός). Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η πρόταση για τη διατήρηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης με την επωνυμία «Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ» και η διατήρηση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ” που ως γνωστόν καταργούνται με Νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, Δημήτρης Παρασκευάς, το προσωπικό της επιχείρησης σήμερα αποτελείται από 45 άτομα με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου (συμπεριλαμβάνονται και 6 άτομα ΑΜΕΑ), εκ των οποίων οι οδηγοί είναι μόνο 12 και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η επιχείρηση να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στην πραγματοποίηση ούτε καν του συγκοινωνιακού έργου της πόλεως Ρόδου.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Παρασκευάς, στην τελευταία δεκαετία παρόλες τις προσπάθειες που γίνονται από τις διοικήσεις, δεν έχει εγκριθεί καμία θέση μονίμου προσωπικού σε αντίθεση με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης οι οποίες είναι πολλαπλές κάθε έτος. Για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό κάθε έτος πραγματοποιούνται προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου για να καλυφθούν οι ανάγκες της επιχείρησης, όμως στα τελευταία χρόνια και ειδικά με την ένταξη της επιχείρησης στο ενιαίο μισθολόγιο παρατηρείται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον κυρίως από οδηγούς και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι παρά τις σαράντα θέσεις που προκηρύχθηκαν φέτος, καλύφθηκαν μόνο οι δέκα. Αυτό οφείλεται στην τεράστια μισθολογική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην ειδικότητα των οδηγών και στην τεράστια ζήτηση οδηγών που υπάρχει στο νησί μας λόγω της τουριστικής κίνησης.
Τον λόγο έλαβε και ο πρόεδρος των εργαζόμενων Μανώλης Κοντουδάκης. Ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων ψήφισε την μεταφορά της κοινωφελούς επιχείρησης στο δήμο Ρόδου. Αναφέρθηκε στις θυσίες που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι για να μείνει «όρθια» η ΔΕΣ Ρόδα και να παράγει επαρκές και ποιοτικό μεταφορικό έργο. Εξέφρασε την ανησυχία που επικρατεί για το μέλλον της ΡΟΔΑ αλλά και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Για το λόγο αυτό δήλωσε ότι η ένταξη της κοινωφελούς επιχείρησης συγκοινωνιών στο δήμο Ρόδου, είναι υπό τις παρούσες συνθήκες η ασφαλέστερη και πιο ενδεδειγμένη επιλογή. Τη θέση του κ. Κοντουδάκη υπερασπίστηκαν η πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Ντέπυ Μιχαηλίδη και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος, ο οποίος είναι παράλληλα εργαζόμενος της κοινωφελούς επιχείρησης.
Καταψήφισε ο Κολιάδης
Κατά της ένταξης της ΔΕΣ ΡΟΔΑ στο Δήμο Ρόδου-και συνεπώς κατά της βούλησης των υπαλλήλων-τάχθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και νεοεκλεγείς δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης (μαζί του στη συνεδρίαση ήταν και τα εκλεγμένα μέλη της παράταξης του Βάιος Καλοπήτας, Σωτήρης Βαγιανός κ.α.). Δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον ή αισθάνονται ότι …απειλούνται οι εργαζόμενοι. Τόνισε πώς εάν ενταχθεί η ΡΟΔΑ στο δήμο Ρόδου θα χαθεί διαπαντός το συγκοινωνιακό έργο, όπως προστάζει η κείμενη νομοθεσία. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η κοινωφελής επιχείρηση ως έχει και ότι εντός το πρώτου εξαμήνου από την ανάληψη των καθηκόντων του θα διεκδικήσει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού!
Αντώνης Καμπουράκης: «Ξεκάθαρη η επιλογή της ένταξης της ΔΕΣ ΡΟΔΑ στο Δήμο»
Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε ότι η επιλογή είναι μόνο μία. Προκειμένου να διασφαλισθεί το συγκοινωνιακό έργο αλλά και το μέλλον της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, θα πρέπει η κοινωφελής επιχείρηση να ενταχθεί στο δήμο Ρόδου. Είπε ότι έξι δήμαρχοι οι οποίοι πέρασαν από τη Ρόδο, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόνιμες προσλήψεις για τη ΔΕΣ ΡΟΔΑ. Μόνο όσοι παλεύουν με τα προσωπικά τους πάθη θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι θα διεκδικήσουν μόνιμο προσωπικό στο πρώτο εξάμηνο της ανάληψης των καθηκόντων τους, δήλωσε με νόημα ο κ. Καμπουράκης. Αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα των διοικήσεων της ΔΕΣ ΡΟΔΑ (π.χ. ανανέωση στόλου) κατά τη διάρκεια της θητείας της δημοτικής αρχής.
Η εισήγηση για την μεταφορά της ΔΕΣ ΡΟΔΑ στο δήμο Ρόδου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Καταψήφισε μόνο ο κ. Κολιάδης ενώ ο κ. Τάκης Πότσος (επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης) ψήφισε λευκό.
Ομοφώνως εγκρίθηκε η πρόταση της διατήρησης του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης. Επισημάνθηκε από όλους η σημασία του φορέα και η ανάδειξη της πλούσιας συλλογής του, αλλά και ο κίνδυνος να επιστρέψουν τα έργα τέχνης στους δωρητές, εάν καταργηθεί ο οργανισμός, στον οποίο έχουν γίνει οι δωρεές.
Ο κ. Α. Καμπουράκης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης το σώματος, συνεχάρη τον κ. Κολιάδη για την εκλογή του, όπως είχε κάνει και στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική έκβαση της τουριστικής σεζόν και τις υψηλές επιδόσεις που σημείωσε η Ρόδος και αυτή τη χρονιά. Αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα, λέγοντας ότι οι εικόνες (ταλαιπωρημένων) ανθρώπων και μικρών παιδιών να κοιμούνται στα πάρκα και στο δρόμο, προφανώς δεν αρέσον σε κανένα. Ωστόσο, υπεύθυνη για τη διαχείριση του φαινομένου είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε καμία περίπτωση η Ρόδος, δεν θα έπρεπε να χαρακτηριστεί πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων.
Τέλος ο κ. Καμπουράκης είπε ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον Δεκέμβριο, θα τιμηθούν Ροδίτες και πρόσωπα που έχουν ευεργετήσει τη Ρόδο. Πρότεινε τους Τζένη Μήτση, Βασίλη Κουγιό, Αλέξη Κούγια, Στάθη Βασιλάκη, Σάββα Βρούχο κ.α. και ζήτησε από τους συμβούλους να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις.