Ειδήσεις

Ο Δήμος Ρόδου έχασε τη μάχη για τη «Ροδιακή Επαυλη»!

Η πρώτη μάχη της δημοτικής αρχής για την κυριότητα της Ροδιακής Έπαυλης μετά από προσφυγή του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία ζητείται η ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την κοινοχρησία και την αυτοδίκαιη περιέλευση του πάρκου στην ιδιοκτησία του Δήμου Ρόδου, χάθηκε ενώπιον της επιτροπής του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Η επιτροπή του άρθρου 152 έκρινε εμμέσως πλην σαφώς ότι οι ισχυρισμοί περί κοινοχρηστίας έγιναν προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή του μισθώματος στο δημόσιο.
Πιο συγκεκριμένα, με τη με αριθμ πρωτ. 158/2-4-2014 απόφαση του  το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, αποδέχθηκε ομοφώνως την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας και τα επιβεβαιωτικά έγγραφα της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, σχετικά με το ζήτημα ότι αυτοδικαίως ως κοινόχρηστου χαρακτήρα, έχουν περιέλθει στο Δήμο Ρόδου και οι επτά κτηματολογικές μερίδες, μαζί με τα κτίσματα και τις εγκαταστάσεις που συγκροτούν τη Ροδιακή Έπαυλη, συνολικής έκτασης εδάφους 25.948 τ.μ.
Για τον παραπάνω λόγο εξουσιοδοτεί τον δήμαρχο, σε εκτέλεση της επιβεβαιωτικής των πραγμάτων απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, να προβεί στην  έκδοση μεταγραπτέας στο Κτηματολόγιο Ρόδου διαπιστωτικής πράξης περί της αυτοδίκαιης περιέλευσης της κυριότητας των παραπάνω κτηματομερίδων, σύμφωνα με θεωρημένο απόσπασμα της οικείας πινακίδας του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλεως Ρόδου και τα βεβαιωτικά έγγραφα της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Εκφράζει δε την έντονη διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη στάση της ΕΤΑΔ Α.Ε., η οποία αντί  να προβεί στην επανάληψη των τυπικών δωρεάν παραχωρήσεων χρήσης (χρησιδανείων), όπως είχε πράξει στα προηγούμενα έτη, καλύπτοντας έτσι και το τυπικό θέμα της αμφισβητούμενης κυριότητας του Δημοσίου, παρά ταύτα αξίωσε με επαχθείς όρους καταβολής μισθωμάτων, την εφεξής συνέχιση παραχώρησης, στο πλαίσιο της όλης απαράδεκτης πολιτικής της διαχείρισης των δημοσίων ακινήτων στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα.
Κατά της παραπάνω απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου άσκησε η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» και το διακριτικό τίτλο ΕΤΑΔ Α.Ε. την από 11-4-2014 προσφυγή ενώπιον  του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με αίτημα την ακύρωσή  της.
Επί της προσφυγής αυτής,  δεν απεφάνθη ο   Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου,  εντός της τασσόμενης αποκλειστικής προθεσμίας των δύο μηνών από την υποβολή της, με έννομη συνέπεια η προσφυγή αυτή να θεωρείται ως σιωπηρώς απορριφθείσα.
Κατά της τεκμαιρόμενης απόρριψης της προσφυγής του, η ως άνω εταιρεία  άσκησε  ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του ν. 3463/2006, νομού Δωδεκανήσου, τη με αριθμ 49/11-7-2014 προσφυγή με αίτημα την ακύρωση αυτής και της με αριθμ 158/2-4-2014 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.
Από τη μελέτη της υπόθεσης κρίθηκε ότι, το ακίνητο «Ροδιακή έπαυλη»,συγκροτείται από δέκα ακίνητα.
Σύμφωνα με τη με αριθμ 1740/2013/6-11-2013 βεβαίωση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Τμήμα Μελετών και Εφαρμογών) του Δήμου Ρόδου, από τις παραπάνω μερίδες, δύο βρίσκονται εντός Σχεδίου Πόλεως Ρόδο. Η πρώτη εξ αυτών είναι άρτια και οικοδομήσιμη, εμπεριέχει νομίμως υφιστάμενα κτίσματα, η δεύτερη εξ αυτών είναι άρτια ως προς το εμβαδόν αλλά μη άρτια ως προς το πρόσωπο, εμπεριέχει νομίμως υφιστάμενο κτίσμα με χρήση παιδικού σταθμού, δύναται δε να καταστεί μη άρτια αλλά κατ΄εξαίρεση οικοδομήσιμη.
Τρείς ακόμη μερίδες βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως, που χαρακτηρίζεται ως κοινωφελής χώρος αθλητισμού και λόγω αυτού θα καταστούν απαλλοτριωτέες, μετά την ειδική πράξη κήρυξης απαλλοτρίωσής τους.
Οι υπόλοιπες βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και δύνανται να καταστούν κατά παρέκκλιση άρτιες και οικοδομήσιμες.
Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι τα συγκροτούντα το ακίνητο «Ροδιακή Επαυλη» ακίνητα,  ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, είναι ενταγμένα στο σχέδιο πόλης Ρόδου και όχι σε κοινόχρηστο χώρο του σχεδίου πόλεως, δεν χαρακτηρίζονται, λοιπόν, ως κοινόχρηστοι χώροι από το σχέδιο πόλης Ρόδου.
Περαιτέρω, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, τα ως άνω ακίνητα δεν έχουν  το χαρακτήρα του κοινοχρήστου ως εκ του τρόπου διαθέσεως ή χρησιμοποιήσεως των.
Σύμφωνα με το με αριθμ 1494/19-10-1979 μισθωτήριο συμβόλαιο, μεταξύ του τότε Οικονομικού Εφόρου Δημοσίων Κτημάτων Ρόδου, νομίμως εξουσιοδοτημένου με τη με αριθμ ΔΚ 251/24-1-1979 απόφαση  Νομάρχη Δωδεκανήσου και του τότε Δημάρχου Ροδίων Δημητρίου Βενετοκλή, εκμισθώθηκε χωρίς δημοπρασία στο Δήμο Ροδου ο κήπος της τέως Βασιλικής Επαυλης, (νυν Ροδιακής Επαυλης) χωρίς τις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις, με καταβολή μισθώματος 1.008 δρχ μηνιαίως, καταβαλλόμενου ανά εξάμηνο προκαταβολικώς.
Εν συνεχεία, με  με το με αριθμ 2050/8-5-1980 μισθωτήριο συμβόλαιο μεταξύ του τότε Οικονομικού Εφόρου Δημοσίων Κτημάτων Ρόδου, νομίμως εξουσιοδοτημένου με τη με αριθμ ΔΚ 618/16-2-1980 απόφαση  Νομάρχη Δωδεκανήσου και του τότε δημάρχου Ροδίων Δημητρίου Βενετοκλή, εκμισθώθηκε χωρίς δημοπρασία στο Δήμο Ροδου το συγκρότημα των κτηρίων της τέως Βασιλικής Επαυλης, πλην του υπασπιστηρίου, φυλακείου και του γκαράζ, που βρίσκονται δίπλα στη δευτερεύουσα είσοδο του κήπου επί της οδού Ελ. Βενιζέλου, που έχουν εκμισθωθεί στο Π.Ι.Κ.Π.Α., μη περιλαμβανομένου του κήπου, εκτάσεως περίπου 25 στρεμμάτων, που είχε ήδη εκμισθωθεί στον ίδιο Δήμο,  με καταβολή μισθώματος 2.000 δρχ μηνιαίως, καταβαλλόμενου ανά εξάμηνο προκαταβολικώς.
Σε εκτέλεση του τελευταίου αυτού μισθωτηρίου συμβολαίου, συνετάγη το από 27-6-1980 πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής ακινήτων, επίπλων και παντοειδούς υλικού της τέως βασιλικής έπαυλης.
Σύμφωνα με το με αριθμ ΔΚ 1267/7-5-1981  έγγραφο της τότε Οικονομικής Εφορίας Δημοσίων Κτημάτων Ρόδου προς το Δήμο Ρόδου, γίνεται γνωστό σ΄αυτόν ότι οι συμβάσεις ενοικιάσεως δημοσίων κτημάτων από το Δημόσιο προς το Δήμο Ρόδου, εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την ανάληψη υπό της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ Α.Ε.), σύμφωνα με τον ν. 973/1979, της διοικήσεως και διαχειρίσεως των  δημοσίων κτημάτων.
Μεταξύ των συμβάσεων μίσθωσης, που αναφέρονται στο έγγραφο αυτό περιλαμβάνονται και αυτές της τέως βασιλικής έπαυλης, δυνάμει των με αριθμ 1494/19-12-1979 και 2050/8-5-1980 μισθωτηρίων συμβολαίων, που αναφέρονται παραπάνω.
Περαιτέρω, σύμφωνα με το από 5-7-1993 (105/1993) έγγραφο της ΚΕΔ, η υπάρχουσα μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και ΠΙΚΠΑ Ρόδου, μίσθωση τμήματος δημόσιου ακινήτου, παρατείνεται για 4 χρόνια από την λήξη της, δηλ. από 1-1-1993 μέχρι 31-12-1996, με καταβαλλόμενο μίσθωμα 10.000 δρχ μηνιαίως.
Επίσης με το από 23-5-2006 μισθωτήριο μεταξύ της ΚΕΔ Α.Ε. και της Προέδρου των Προσχολικών Κέντρων του Δήμου Ρόδου, οικόπεδο με κτίσμα εμβαδού 19.054 τ.μ.  εκμισθώθηκε στον ως άνω Δημοτικό Οργανισμό, έναντι μισθώματος 3.660 ευρώ, για όλη την μισθωτική περίοδο από 1-7-2003 έως 30-6-2008.
Όπως προκύπτει τέλος από το από 2-7-2014 έγγραφο του Δήμου Ρόδου προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Δήμος αυτός από τον Μάρτιο του 2012 έχει ζητήσει από την νυν προσφεύγουσα την παραχώρηση της χρήσης του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου της Ροδιακής Επαυλης, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο «Αποκατάσταση κτηρίου Ροδιακής Επαυλης και ανάπλαση κήπου», ιδιοκτησίας του Δημοσίου, με διαχειριστή την Ε.Τ.Α.Δ, όπου σταγάζονται χρήσεις πολιτισμού του Δήμου, όπως δημοτικά ωδεία και δανειστική βιβλιοθήκη καθώς και κοινωνικές χρήσεις.
Ενόψει του γεγονότος όμως ότι το προτεινόμενο από την Ε.Τ.Α.Δ. μηνιαίο μίσθωμα ανερχόταν  σε 8.780 ευρώ, με ετήσια αναπροσαρμογή 3% ετησίως, εθεωρήθη από το Δήμο Ρόδου εξοντωτικό, ενώ η Ε.Τ.Α.Δ. απέσυρε την προσφορά μίσθωσης του ακινήτου της Ροδιακής Επαυλης,  το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου με τη με αριθμ 158/2-4-2014 ομόφωνη απόφασή του έκρινε ότι οι κτηματολογικές μερίδες μαζί με τα κτίσματα που συγκροτούν την  Ροδιακή Επαυλη, εντός του Ο.Τ. 74 του σχεδίου πόλεως Ρόδου, σύμφωνα με τον ν. 2100/1952, έχουν καταστεί αυτοδίκαια μεταγραπτέες στο Δήμο Ρόδου, λόγω του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι τα συγκροτούντα τη Ροδιακή Επαυλη ακίνητα, τα οποία δεν χαρακτηρίζονται κοινόχρηστοι χώροι από το σχέδιο πόλης Ρόδου, δεν κατέστησαν κοινόχρηστα εκ της χρήσεως αυτών, δεδομένου ότι ανήκοντα στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, εμισθώνοντο στο Δήμο Ρόδου, έναντι μισθώματος.
Μη νόμιμα κατόπιν αυτών το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου έκρινε, αποδεχόμενο σχετική εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου ότι τα ακίνητα, μαζί με τα κτίσματα που συγκροτούν την  Ροδιακή Επαυλη, εντός του Ο.Τ. 74 του σχεδίου πόλεως Ρόδου, έχουν περιέλθει, ως κοινόχρηστου χαρακτήρα, στο Δήμο Ρόδου, σύμφωνα με τον ν. 2100/1952.
Ενόψει των ανωτέρω έγινε δεκτή η με αριθμ 49/11-7-2014 προσφυγή της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» και το διακριτικό τίτλο ΕΤΑΔ ΑΕ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου