Με συγχώνευση της ΡΟΔΑ και του ΚΤΕΛ απειλεί τους εργαζόμενους της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος επειδή προχώρησαν σε κατάσχεση 520.000 ευρώ! Σε συνέντευξη τύπου χθες ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για όσα δήλωσε προχθές ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΡΟΔΑ κ. Μανώλης Κοντουδάκης.
«Είχαμε καταβάλει προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα χωρίς να προκληθεί ζημιά στην επιχείρηση. Ζήτησα από τους εργαζόμενους να περιμένουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, που θα εξεταστεί η υπόθεση από το Εφετείο. Εκείνοι υποστηρίζουν τώρα ότι η επιχείρηση δεν υποχρεούται να προσφύγει στον Άρειο Πάγο. Οι νομικοί μας όμως λένε το αντίθετο και μας ωθούν να εξαντλήσουμε όλα τα νομικά μέσα. Με τα χρήματα που κατασχέθηκαν σχεδιάζαμε να αγοράσουμε νέα λεωφορεία και να καλύψουμε τις υποχρεώσεις της επιχείρησης και τη μισθοδοσία μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Ο σχεδιασμός αυτός ματαιώνεται», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και συμπλήρωσε πως στα σχέδια ήταν να αγοραστούν και πέντε μίνι μπας που θα συνέβαλλαν στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλεως.
Με αφορμή εξάλλου παράπονα πολιτών για την έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλεως, ο δήμαρχος υπογράμμισε πως μέσα σε ένα χρόνο δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα.
«Μέσα σε ένα χρόνο και να θέλω δεν μπορώ να αλλάξω τα κακώς κείμενα 20 ετών. Ας προχωρήσουν οι εργαζόμενοι και ας πάρουν τα χρήματα. Θα τακτοποιηθεί όποια εκκρεμότητα υπάρχει . Εμείς θα διαπραγματευθούμε με τράπεζα για να λάβουμε δάνειο ύψους 300.000 ευρώ προκειμένου να αγοράσουμε νέα λεωφορεία. Θυμίζω ακόμη ότι υπάρχει απόφαση η οποία έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και αφορά τη συγχώνευση της ΡΟΔΑ με το ΚΤΕΛ. Η δημοσίευση στο ΦΕΚ έγινε επί θητείας του κ. Γιώργου Γιαννόπουλου. Είχα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα όταν ήμουν αντιπεριφερειάρχης και πρότεινα τότε να συγκροτηθεί κοινοπραξία στην οποία θα μετείχαν και οι δύο συγκοινωνιακοί φορείς του νησιού. Δεν θα αφήσω το νησί χωρίς συγκοινωνία. Δεν θα επιτρέψω να καταστρέψουν τη ΔΕΣ ΡΟΔΑ. Η επιχείρηση θα επιβιώσει», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως οι οδηγοί θα παύσουν να διαθέτουν εισιτήρια εντός των οχημάτων και θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά τους.
«Θα ελέγχονται εξονυχιστικά όλα τα στοιχεία που αφορούν τα εισιτήρια για να μην υπάρχουν σκιές . Διευκρινίζω ότι τα εισιτήρια θα διατίθενται από την επιχείρηση ή από ιδιώτες. Οι οδηγοί θα ασχολούνται με τις αρμοδιότητές τους και μόνο, θα ελέγχονται και θα είναι ευπρεπείς. Σέβομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν θα πρέπει όμως η καλοσύνη να θεωρείται αδυναμία», κατέστησε σαφές ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στα θέματα που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
«Στον κρατικό προϋπολογισμό του έτους 2016 προβλέπονται ακόμη λιγότερα χρήματα για τους Δήμους. Μέχρι τώρα οι πόροι για τους ΟΤΑ ήταν μειωμένοι σε ποσοστό 60%. Τώρα η μείωση θα φθάσει στο 85%. Όπως ανακοινώθηκε από την αρμόδια επιτροπή της ΚΕΔΕ με αυτά τα δεδομένα 90 Δήμοι μέχρι τον Απρίλιο δεν θα έχουν χρήματα για να πληρώσουν το προσωπικό που απασχολούν. Από την εισήγηση του προϋπολογισμού προκύπτει ακόμη ότι για να αποκτήσουν πόρους οι Δήμοι θα πρέπει να αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη. Γνωρίζουν πως οι ΟΤΑ είναι πιο κοντά στους πολίτες και θα εισπράξουν τη δυσαρέσκειά τους. Εμείς κάναμε αγώνα για να μην αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη. Όταν άκουσα την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ νόμιζα πως ανήκε στην αντιπολίτευση και όχι στην κυβέρνηση. Μας κατέστησε σαφές πως θα δοθούν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου τα χρήματα που οφείλονται από την κυβέρνηση. Για τις χρηματοδοτήσεις του έτους 2016 δεν είπε λέξη», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως ο Δήμος Ρόδου είναι από τους ελάχιστους ΟΤΑ στη χώρα που έχει καταθέσει προς έγκριση στο παρατηρητήριο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Ο δήμαρχος μίλησε και για τη δυνατότητα που είχε δοθεί παλαιότερα από το υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Για το Δήμο Ρόδου είχαν διατεθεί 20 εκατομμύρια ευρώ. Επί θητείας του κ. Κουσουρνά είχαν απορροφηθεί 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς διαθέσαμε 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Μένουν 6.000.000 τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να ξεφύγουμε από το βραχνά. Το κλίμα δεν είναι καλό για την ΤΑ», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην πρόταση που κατέθεσε στην συνέλευση της ΚΕΔΕ για την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στους τουρίστες, που επισκέπτονται προορισμούς, όπως η Ρόδος.
«Αίτημα όλων των δημάρχων είναι επίσης να διαμορφωθεί το ποσοστό του τέλους παρεπιδημούντων στο 2%. Έτσι θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι ΟΤΑ. Επίσης οι Δήμοι θα πρέπει να λαμβάνουν ποσοστά από τα έσοδα που έχουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι. Στην κυβέρνηση πρέπει να καταλάβουν πως οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν οικονομική ευρωστία. Δεν θα ληφθεί ουδεμία απόφαση που να δυσκολεύει τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών. Δεν έχει νόημα να κλείσουν οι Δήμοι. Μας ενοχλεί που λαμβάνουν αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο και καταθέτουν νομοσχέδια για ψήφιση , χωρίς να διαβουλεύονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν δεν καταλάβει τα λάθη της η κυβέρνηση και συνεχίσει να λειτουργεί εκ του προχείρου, θα οδηγηθεί σε δυσάρεστες ατραπούς», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδιάκος και στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών Υποδομών κ. Δέδε.
«Είναι σε καλό στάδιο οι μελέτες για την κατασκευή της β’ φάσης της περιμετρικής και της νέας εισόδου της πόλεως Ρόδου. Έχει δοθεί προθεσμία τεσσάρων ετών για την ολοκλήρωσή τους. Πρόκειται για δύο εμβληματικά έργα που θα δώσουν ώθηση στο νησί. Μέχρι το Μάρτιο θα δούμε πώς θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των έργων. Είναι ευχάριστο που ο γενικός ήταν ενημερωμένος για τα θέματα. Με ενημέρωσε πως θα πρέπει να συναντηθούμε ξανά και να συζητήσουμε για την δεύτερη φάση του φράγματος Γαδουρά και την μελέτη που αφορά τις χερσαίες εγκαταστάσεις στην Ακαντιά. Για τα έργα αυτά θα έχω συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.