Ο ένας τρέμει τον άλλο
και ο μεγάλος τον μεγάλο,
όμως όλοι-όλοι-όλοι,
όλοι φοβούνται τον Μορμόλη»
Μια φορά και έναν καιρό, τον Ιούνιο του 2014, βρέθηκαν στην Ελλάδα 2,1 τόνοι ηρωίνης.
Η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που έχει πιαστεί στα Βαλκάνια σε μια από τις πιο σημαντικές επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος.
Ενάμιση χρόνο αργότερα, 33 κατηγορούμενοι βρίσκονται στο εδώλιο, στη δαιδαλώδη υπόθεση του «Noor One», που τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης επιλέγουν να αγνοούν.
Η χθεσινή ημέρα στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών ξεκίνησε με (λεκτική) επίθεση. Αυτή των συνηγόρων υπεράσπισης του Αιμίλιου Κοτσώνη απέναντι στον βασικό μάρτυρα κατηγορίας, τον αξιωματικό του Λιμενικού που συντόνισε τις έρευνες, Γιώργο Κατσούλη.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Αιμ. Κοτσώνη αμφισβήτησαν τα όσα είχε πει στην κατάθεσή του ο Γ. Κατσούλης για την εταιρεία του πελάτη τους, Arab Waves, η οποία -κατά τον μάρτυρα- είχε συσταθεί για την πληρωμή του φορτίου των ναρκωτικών.
Αποκαλυπτική ήταν και η τετράωρη κατάθεση του μάρτυρα Τριαντάφυλλου Τζανετή, συνεταίρου σε εταιρείες πετρελαιοειδών του κατηγορούμενου Παναγιώτη Φάρου.
Οπως κατέθεσε ο μάρτυρας, Φάρος και Τζανετής είχαν τη συνεκμετάλλευση του πλοίου «Κύθνος» (προηγούμενη ονομασία του «Noor One», την εποχή ακόμα που πλοίαρχος του πλοίου ήταν ο γνωστός βουλευτής της Χ.Α.).
Το «Κύθνος», πριν από το 2012, έκανε δρομολόγια εσωτερικού, μεταφέροντας πετρέλαιο της Μotor Oil από την Κόρινθο στην Ηγουμενίτσα.
Τον Απρίλη του 2012 Φάρος και Τζανετής επισκέπτονται τον φίλο του πρώτου, ιδιοκτήτη εταιρείας αυτοκινήτων, Αιμίλιο Κοτσώνη, στα γραφεία του τελευταίου, και συζητούν για ενδεχόμενη πώληση του πλοίου.
Ο Κοτσώνης τότε τους συστήνει ως ενδιαφερόμενο τον επίσης κατηγορούμενο εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη (στη βίλα του οποίου βρέθηκε ένας τόνος ηρωίνης).
«Η συμφωνία ήταν ότι ο Γιαννουσάκης θα αναλάμβανε τη διαχείριση. Θα έκανε εταιρεία (Axia), θα έβρισκε τον κόσμο, θα πλήρωνε τα έξοδα. Το πλοίο έφτασε Ντουμπάι τον Αύγουστο του 2012, αλλά τα συστήματα εντοπισμού του δεν δούλευαν. Αρχίσαμε να είμαστε δύσπιστοι», κατέθεσε ο μάρτυρας. Η συνεργασία Φάρου-Τζανετή με τον Γιαννουσάκη φέρεται να «χαλάει» τον Οκτώβριο του 2012.
Πίστωση χρόνου
«Ενημερώσαμε τον Κοτσώνη, γιατί είχε κάνει την κουμπαριά. Μας είπε κι εκείνος να του δώσουμε μερικό χρόνο», είπε ο μάρτυρας, προσθέτοντας πως λίγο αργότερα ο Κοτσώνης τούς σύστησε ως νέο αγοραστή του «Noor One» (το οποίο ήταν ήδη στο Ντουμπάι, είχε αλλάξει όνομα και σημαία) τον επίσης κατηγορούμενο Καλαφάτη.
Η τιμή θα ήταν 350.000 ευρώ, με 100.000 προκαταβολή και τα υπόλοιπα σε δόσεις.
Ο Καλαφάτης έφτιαξε μια εταιρεία μάνατζμεντ, πλήρωσε τις δόσεις και τον Ιανουάριο του 2014 πήρε στην κατοχή του (μαζί με τη γυναίκα του) το πλοίο.
«Είχε φτιάξει ο Φάρος απόδειξη για την προκαταβολή όπου έβαλε το όνομα του Κοτσώνη, επειδή μας είχε φέρει σε επαφή. Αλλά όταν ήρθε η γυναίκα του Καλαφάτη, είπε πως τα λεφτά τα δίνει ο άνδρας μου κι όχι ο Κοτσώνης κι έτσι το βγάλαμε», διευκρίνισε ο μάρτυρας.
Ποια ναρκωτικά;
«Εμείς δεν ασχοληθήκαμε ξανά με το πλοίο» δήλωσε τότε ο Τζανετής. Πάντως, τους μήνες που ακολούθησαν έως τις συλλήψεις του Ιουνίου του 2014, ο ίδιος μάρτυρας συνέχισε τις επαφές με τον Γιαννουσάκη (και όχι μόνο), ο οποίος σύστησε τον… επίσης κατηγορούμενο Βασίλη Κουρούβανη.
Ο τελευταίος ενδιαφερόταν «να κάνει δουλειά με πετρέλαια» με το ίδιο πλοίο μέσω Λιβύης. Κουρούβανης και Τζανετής ανέβηκαν, για να επιθεωρήσουν το «Noor One» στην Ελευσίνα λίγες μέρες πριν βρεθούν τα ναρκωτικά.
Πολλοί εκ των Ελλήνων κατηγορουμένων (όλοι παρουσιάζονται ότι είχαν οικονομικά προβλήματα), με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μιλούν για εμπορία πετρελαίου μέσω πλήθους εταιρειών. Κανείς για ναρκωτικά. Ούτε βέβαια για λαθρεμπόριο πετρελαίου, υπόθεση η οποία ακόμα ερευνάται δικαστικά.
Κάποιοι συνήγοροι υπεράσπισης «δείχνουν» στο… εξωτερικό για τους πιθανούς χρηματοδότες.
Αναπάντητη έμεινε χθες ερώτηση της έδρας σχετικά με το πλοίο «Callisto» (μετέφερε όπλα και ναρκωτικά και βυθίστηκε υπό περίεργες συνθήκες κοντά στο Σουέζ), ιδιοκτησίας εταιρείας που σχετίζεται με το «Noor One».
efsyn.gr