Τοποθέτηση του Δημήτρη Γάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό 2016
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό 2016, έθεσε τα κρίσιμα σημεία που χαρακτηρίζουν το δημοσιονομικό και αναπτυξιακό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο για τη χώρα: «Στη μείωση των ανισοτήτων, στην αναδιανομή των εισοδημάτων, στην αποκατάσταση και το σεβασμό των δικαιωμάτων, στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, με βασικούς αναπτυξιακούς στόχους την αύξηση της απασχόλησης, την καινοτομία, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων μας».
Ο Δημήτρης Γάκης, στην τοποθέτησή του απάντησε με συγκεκριμένα στοιχεία στη μικροπολιτική τακτική της Αντιπολίτευσης στη συζήτηση στη Βουλή, στηλιτεύοντας τη μικροκομματική και αντιπαραγωγική λογική της ανούσιας επικοινωνιακής αντιπαράθεσης, τη στιγμή, που ο Ελληνικός λαός, περιμένει μια ουσιαστική – και με επιχειρήματα – συζήτηση στο Κοινοβούλιο, για το πώς αντιμετωπίζει ο προϋπολογισμός τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. «Στην κατεύθυνση αυτή, ζητάμε εθνική συνεννόηση», τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και επεσήμανε ότι «η άρνησή σας είναι άρνηση στην προοπτική της χώρας».
«Η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η μόνη ασφαλής απάντηση στις προκλήσεις. Καλούμε όλα τα κόμματα αντί να παλεύουν σε «επικοινωνιακά πελάγη», να υπερβούν τα μικρά και να στηρίξουν τα μεγάλα και τα δύσκολα. Θα ήταν και πιο αποτελεσματικό και πιο ωφέλιμο για τον τόπο και την κοινωνία».
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί,
στο σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα προσδιορίζονται οι βασικές πολιτικές κατευθύνσεις, καθορίζονται οι στόχοι, οι δείκτες και τα ανώτερα όρια των δαπανών του Κράτους σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση της αλληλεγγύης αμφισβητείται από συντηρητικούς και ακροδεξιούς κύκλους. Αντίθετα, οι λαοί επιμένουν στην υπεράσπιση των βασικών αρχών της Γαλλικής Επανάστασης, την ελευθερία, την ισότητα, την αδελφοσύνη. Η Κυβέρνησή μας δίνει καθημερινά μάχες, ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ενωμένη τις σημαντικές προκλήσεις των καιρών, όπως είναι το προσφυγικό πρόβλημα. Δίνει μάχες για την υπεράσπιση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Ευρώπης. Αγωνίζεται καθημερινά, ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ενωμένη τις σημαντικές προκλήσεις των καιρών, όπως είναι το προσφυγικό. Εργαζόμαστε ενάντια στην αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής που θέλει να επιβάλει η συντηρητική νεοφιλελεύθερη ελίτ. Δίνει μάχες για την ακύρωση των σχεδίων που θέλουν την Ευρώπη φρούριο, περικυκλωμένο από συρματοπλέγματα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο συζητάμε σήμερα το σχέδιο προϋπολογισμού και αυτή είναι η μεγάλη του πρόκληση, να λειτουργήσουμε με κοινωνική ευαισθησία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της συμφωνίας του Αυγούστου μέσα σε μια ένωση ισότιμων εταίρων. Η Κυβέρνηση έχει βάλει τις βάσεις για να σταθεροποιηθεί η οικονομία με σχέδιο που στοχεύει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, με μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.
Η υλοποίηση μιας νέας αναπτυξιακής και δημοσιονομικής πολιτικής απαιτεί έναν προϋπολογισμό που να βλέπει «πέρα από τη μύτη του». Το πρώτο θετικό σημάδι αναστροφής βρίσκεται στην αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση, που για το 2015 θα κυμανθεί στο 0%, ενώ για το 2016 θα περιοριστεί στο 0,7% με προοπτικές περαιτέρω μείωσης. Έτσι, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η δημοσιονομική προσαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές περιορίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ και θα κυμανθεί περίπου στα 5,7 δισεκατομμύρια. Ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 είναι 0,5%, ενώ με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας θα ήταν 4,5%. Το κόστος των μέτρων που θα χρειαζόταν για να καλυφθεί αυτός ο στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι θα ξεπερνούσε τα 10 δισεκατομμύρια. Για πρώτη φορά θα επιχειρήσουμε να πετύχουμε το στόχο της εξοικονόμησης του 1% του Α.Ε.Π. που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου όχι με οριζόντιες περικοπές, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά με τον εξορθολογισμό του συστήματος. Και εδώ πρέπει να τονίσουμε πως το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εξοικονόμησης -το 0,6%- έχει ήδη επιτευχθεί με την αύξηση των ορίων ηλικίας και αυτό που απομένει είναι το 0,4%. Εμείς λέμε ότι το 0,4% υπάρχουν τρόποι να βρεθεί χωρίς επώδυνες περικοπές στις συντάξεις. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να καταστήσουμε το σύστημα ξανά βιώσιμο, προτείνοντας ένα νέο συνολικό σύστημα το οποίο αποτελεί το γενικό ισοδύναμο των μνημονιακών μέτρων.
Στην κατεύθυνση αυτή ζητάμε εθνική συνεννόηση. Η άρνησή σας, κύριοι της Αντιπολίτευσης, είναι άρνηση στην προοπτική της χώρας. Για πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη πενταετία ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί δίνει σημαντικό βάρος στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Προβλέπονται αυξημένες δαπάνες για υγεία, παιδεία, στήριξη της απασχόλησης και καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης κατά 823 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο για την υγεία υπάρχει αύξηση των δαπανών κατά 300 εκατομμύρια ευρώ. Στο Υπουργείο Υγείας, δηλαδή, από τα 48 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουμε στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση 45%. Γίνονται προσλήψεις προσωπικού. Κυρίως μέχρι την αρχή του χρόνου, θα προσληφθούν χίλιοι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Για πρώτη φορά, δηλαδή, μετά από πέντε χρόνια γίνονται προσλήψεις στο χώρο της υγείας, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ειδικά στη νησιωτική χώρα και σε περιοχές με ιδιαιτερότητες θα διασφαλισθεί ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας. Η αρχή έγινε. Θα ακολουθήσουν άμεσα νέα θεσμικά βήματα υλοποίησης αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών.
Επίσης –και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις περιφέρειές μας- η Κυβέρνηση εξασφάλισε διπλάσια προκαταβολή από την κοινωνική χρηματοδότηση 14% αντί για 7%. Επίσης, στο Υπουργείο Ναυτιλίας έχουμε αύξηση 30 εκατομμυρίων ευρώ στις δαπάνες. Στο Υπουργείο Παιδείας έχουμε επιπλέον 120 εκατομμύρια ευρώ από τον Προϋπολογισμό του 2015. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης 140 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, αύξηση δηλαδή 35%. Από 463 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουμε στα 603 εκατομμύρια ευρώ. Για την υποστήριξη των ανέργων θα απασχοληθούν συνολικά 111.835 άτομα εξάμηνης ή δωδεκάμηνης διάρκειας με 500 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, έχουμε ψηφίσει ήδη νόμο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τώρα η ευθύνη βρίσκεται στην Αντιπολίτευση, η οποία πρέπει να συναινέσει επιτέλους στον ορισμό των μελών του ΕΣΡ, ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις άδειες των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η ευθύνη συνολικά της Αντιπολίτευσης είναι μεγάλη. Στα χέρια σας, κύριοι συνάδελφοι, είναι να μην επιβεβαιώσετε τις υποψίες που θέλουν να προκαλείτε με την τακτική σας μπλοκάρισμα της εφαρμογής του νόμου. Επιπλέον, δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και στον αγώνα κατά τη διαφθοράς. Συγκρίνοντας τον Οκτώβρη του 2014 με τον Οκτώβρη του 2015, δηλαδή δύο μήνες, με ομοειδείς φορολογικές υποχρεώσεις για τους πολίτες, το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε 700 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στόχος μας είναι η χάραξη μιας στρατηγικής αναθεώρησης του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, η οποία θα οδηγεί στη μείωση των ανισοτήτων, στην αναδιανομή των εισοδημάτων, στην αποκατάσταση και το σεβασμό των δικαιωμάτων, στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής με βασικούς αναπτυξιακούς άξονες την αύξηση της απασχόλησης, την καινοτομία, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων της. Η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η μόνη ασφαλής απάντηση στις προκλήσεις. Καλούμε όλα τα κόμματα αντί να παλεύουν σε επικοινωνιακά πελάγη, να υπερβούν τα μικρά και να στηρίξουν τα μεγάλα και τα δύσκολα. Θα ήταν και πιο αποτελεσματικό και πιο ωφέλιμο για τον τόπο και την κοινωνία.
Ευχαριστώ πολύ».