Ειδήσεις

Το νέο πλάνο επενδύσεων από Fraport

Οι Γερμανοί της Fraport παραλαμβάνουν τον άλλο μήνα από το ΤΑΙΠΕΔ τα «κλειδιά» των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40 χρόνια και θέτουν άμεσα σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο, με τον «πήχη» των επενδύσεων να έχει ήδη ανεβεί σε σχέση με τα όσα προέβλεπε το αρχικό γερμανικό πλάνο.

Πάνω από το 50% του προσωπικού που θα στελεχώσει τα αεροδρόμια (550 άτομα συνολικά) έχει έχει ήδη προσληφθεί και εκπαιδεύεται, ενώ βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων, σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκρότηση πυροσβεστικού σώματος με 500 άτομα που θα αναλάβει η Πυροσβεστική, με τη γερμανική εταιρεία να είναι εκείνη που καλύπτει κόστος μισθοδοσίας και εξοπλισμού.

Το νέο «business plan» έχει καταρτιστεί και περιλαμβάνει μεγάλης έκτασης έργα ανακαινίσεων και επεκτάσεων άμεσα αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης.

Ο προϋπολογισμός

Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, εντός των πρώτων τεσσάρων ετών επρόκειτο να υλοποιηθούν με ευθύνη της κοινοπραξίας έργα ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο ο προϋπολογισμός των επενδύσεων αυτών έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω και τα προς επένδυση ποσά ανέρχονται πλέον σε 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης τα έργα θα ξεπεράσουν το ύψος των 1,6 δισ. ευρώ. Αυτό καταγράφηκε και στην περίπτωση του αεροδρομίου Μακεδονία, με το κόστος επέκτασης του αεροσταθμού να αυξάνεται τελικά στα 95 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά εντός των πρώτων τεσσάρων ετών θα γίνουν οι ανακαινίσεις των 190.000 τετραγωνικών μέτρων των αεροσταθμών, καθώς και επεκτάσεις αεροσταθμών κατά 125.000 τετραγωνικών μέτρων. Στη συνέχεια υπάρχουν προβλέψεις για περαιτέρω επεκτάσεις 138.000 τ.μ., με το σύνολο των επεκτάσεων να φθάνει τα 263.000 τ.μ.

Προβλέπεται μάλιστα πλήρης αναδιοργάνωση των εμπορικών χώρων με αύξηση των τετραγωνικών μέτρων κατά 100.000 με σκοπό τη λειτουργική εξυπηρέτηση των χρηστών.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή των αναγκών και από την πρώτη μέρα ανάληψής τους θα ξεκινήσουν έργα άμεσης ανάγκης από μικρά συνεργεία.

Τα εργοτάξια των πιο μεγάλων έργων και επεκτάσεων των αεροδρομίων που θα ξεκινήσουν άμεσα, θα εξασφαλίσουν εγκαταστάσεις τερματικών σταθμών μεγέθους 10.000 τ.μ. για κάθε 1 εκατομμύριο επιβάτες. Οι επεκτάσεις θα γίνονται με βάση την προοπτική της αυξανόμενης κίνησης των επιβατών.

Τα έργα αφορούν κατ’ αρχήν ανακαινίσεις και βελτιώσεις των υπαρχόντων χώρων των αεροδρομίων προκειμένου αυτά να καταστούν ικανά για την υποδοχή και διαχείριση των επιβατών και των αεροσκαφών, καθώς και επεκτάσεις και ανάπτυξη νέων κτιριακών χώρων, απαραίτητων για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των δραστηριοτήτων των αεροδρομίων.

Πέραν αυτών θα γίνουν κατάλληλες επιδιορθώσεις, επισκευές και ανακατασκευές των προβληματικών αεροδιαδρόμων, καθώς και των πάρκινγκ και των χώρων ελιγμών των αεροσκαφών.

Αναβαθμίσεις
Στα κτιριακά έργα συμπεριλαμβάνονται εγκαταστάσεις νέων, τελευταίας τεχνολογίας συστημάτων, αναβαθμίσεις και βελτιώσεις τους (θέρμανση, κλιματισμός, φωτισμός, θέσεις ελέγχου επιβατών, δικτύων και συστημάτων των αεροσταθμών κ.λπ.).

Παράλληλα και επιπλέον των έργων αυτών θα εξασφαλίζονται οι επισκευές και οι συντηρήσεις τους, ενώ προβλέπονται επεμβάσεις βελτίωσης στα πάρκινγκ και στον περιβάλλοντα χώρο των αεροσταθμών, αναβαθμίσεις των πυροσβεστικών σταθμών κ.λπ.

Δρομολογείται δοκιμασμένο μοντέλο ανάπτυξης

Το επιχειρησιακό σχέδιο που θα θέσει σε εφαρμογή η κοινοπραξία Fraport-Slentel βασίζεται στο μοντέλο ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει στα αεροδρόμια της Λίμα, του Ντακάρ, του Καΐρου, του Ριάντ, της Τζέντα, του Δελχί, του Μπουργκάς, του Σιάν, της Αγίας Πετρούπολης, του Αμβούργου, της Αττάλειας.

Το πετυχημένο γερμανικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο έχει υιοθετηθεί στα αεροδρόμια που εκμεταλλεύεται ανά τον πλανήτη, είναι έτοιμη να εφαρμόσει η Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Προ έξι ετών η κοινοπραξία Fraport-Κοπελούζου-VTB Capital ανέλαβε την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Pulkovo στην Αγία Πετρούπολη. Ο Διεθνής Αερολιμένας Pulkovo αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ρωσίας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα έργα υποδομής, συνολικής επένδυσης 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μεγαλύτερες επενδύσεις και περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο απέφερε η έλευση της Fraport στο αεροδρόμιο της Λίμα στο Περού. Το 2001 η κοινοπραξία Lima Airport Partners (LAP), με κύριο μέτοχο τη Fraport AG, ανέλαβε τη λειτουργία του αεροδρομίου στη Λίμα -του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας- για 30 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 10 χρόνια.

Κ. Νάνος – Μ. Λιλιοπούλου-ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου