Σαρώνουν οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι δεν διαθέτουν απαραίτητα φάρμακα.
Έτσι, αφήνονται πολλοί ασθενείς χωρίς την αγωγή τους, ενώ ελλείψεις παρατηρούνται και σε οδοντιάτρους εξειδικευμένων τμημάτων των νοσοκομείων, αφήνοντας χωρίς οδοντιατρική αντιμετώπιση βαρέως πάσχοντες και ασθενείς με βεβαρημένη υγεία.
Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης αναγκάζονται να δίνουν στους ασθενείς φάρμακα με το σταγονόμετρο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σκευασμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μόνο ένα σκεύασμα, με αποτέλεσμα να μοιράζουν ανά δέκα τα χάπια που έχει μέσα έως και σε τρεις ασθενείς, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να μην τους αφήσουν χωρίς την αναγκαία θεραπευτική αγωγή τους. Αυτό κατήγγειλε μεταξύ άλλων ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Πολλές φορές, παρά την εναγώνια αναζήτηση από φαρμακείο σε φαρμακείο, οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να βρουν το σκεύασμα που χρειάζεται ο ασθενής τους.
Συνεπώς του επιστρέφουν τη συνταγή και του προτείνουν να συμβουλευτεί το γιατρό του, ώστε να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί, για να μη χρειαστεί να την καθυστερήσει ή να τη διακόψει. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά όταν πρόκειται για διαβητικούς που κάνουν ινσουλίνη ή για ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.
«Υπάρχουν κάποια φάρμακα που είναι μόνιμα σε έλλειψη. Αυτό σημαίνει ότι εδώ και τριάμισι χρόνια είτε δεν τα έχω βρει ποτέ είτε κατάφερα να τα βρω πολύ δύσκολα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Forsteo και Prolia για την οστεοπόρωση, αλλά και το αντιπηκτικό Xarelto των 15 και 20 mg. Μάλιστα, για το τελευταίο η φαρμακευτική εταιρία ζητά να κάνω παραγγελία ύψους 300 ευρώ, για να μπορέσει να μου το προμηθεύσει», λέει χαρακτηριστικά η Μαρία Οικονομοπούλου, που διατηρεί φαρμακείο στην Καλαμαριά. Παράλληλα αναφέρει ότι σε έλλειψη είναι και φάρμακα για την ακράτεια, τη χοληστερίνη, τη στυτική δυσλειτουργία, ινσουλίνες αλλά και εμβόλια για την ιλαρά.
«Στις περιπτώσεις αυτές κάνουμε ανταλλαγή με τους συναδέλφους. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες εταιρίες που είναι πιο ελαστικές και μας προμηθεύουν ακόμη και ένα κουτί φαρμάκου όταν το παραγγείλουμε. Οι κατηγορίες των ασθενών που δυσκολεύονται περισσότερο είναι οι διαβητικοί και οι καρδιοπαθείς, διότι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν θεραπεία», πρόσθεσε.
Τραγική χαρακτηρίζει την έλλειψη φαρμάκων ο Παύλος Φωτιάδης, που διατηρεί φαρμακείο στην Περαία.
Oπως αναφέρει, έχει μεγαλώσει η λίστα των φαρμάκων που λείπουν, αλλά τα βρίσκεις, ενώ υπάρχουν και δύο-τρία φάρμακα που είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βρεθούν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Prolia για την οστεοπόρωση και το Betmiga για την ακράτεια. Σε έλλειψη είναι και τα εμβόλια για την ιλαρά μετά τα αυξημένα κρούσματα στη χώρα μας, ενώ δυσεύρετο είναι και το ηρεμιστικό Xanax.
Oπως δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης, για τις ελλείψεις φαρμάκων ευθύνονται οι μειωμένες εισαγωγές και οι αυξημένες εξαγωγές τους.
Τεράστιες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό αντιμετωπίζουν τα οδοντιατρικά τμήματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ που παρέχουν οδοντιατρική περίθαλψη σε άτομα με αναπηρία, σε ασθενείς που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, αυτισμό ή σύνδρομο Down, καθώς και σε ασθενείς με AΙDS, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ημερίδας που πραγματοποίησε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς.
Μόνο σε 21 νοσοκομεία της χώρας πραγματοποιούνται επεμβάσεις σε οδοντιατρικούς ασθενείς που έχουν ανάγκη νοσοκομειακού περιβάλλοντος. Παρόλο που 82 από τα 117 νοσοκομεία διαθέτουν οδοντιάτρους, μόνο σε ελάχιστα εξ αυτών γίνονται οδοντιατρικές επεμβάσεις υπό γενική αναισθησία σε ασθενείς με βεβαρημένη υγεία και ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς στην Αττική μπορούν να απευθυνθούν μόνο σε τρία νοσοκομεία: Στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Nοσοκομείο Νίκαιας και στο Σωτηρία. Επεμβάσεις για παιδιά πραγματοποιούνται ακόμη στο Παίδων Αγία Σοφία και στο Παίδων Πεντέλης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής να είναι πολύμηνες. Ενδεικτικά, στο Ασκληπιείο Βούλας η λίστα φτάνει τους… οκτώ μήνες.
Οι οδοντίατροι ζητούν να εκπαιδευτούν οι λειτουργοί της δευτεροβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας στο αντικείμενο της αντιμετώπισης του ειδικού οδοντιατρικού ασθενούς και να θεσμοθετηθεί η εξειδίκευση – ειδικότητα στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική, την Οδοντιατρική Ειδικής Φροντίδας.
Τα σκευάσματα σε έλλειψη
- Prolia: ενέσιμο για οστεπόρωση
- Forsteo: ενέσιμο για οστεοπόρωση
- Botox: μυοχαλαρωτικό
- Xarelto των 15 και 20 mg: αντιπηκτικό
- Inegy: χοληστερίνη
- Ezetrol: χοληστερίνη
- εμβόλιο Pentavac (διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη-πολιομυελίτιδας-αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β)
- εμβόλιο Priorix (ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς)
- Voltaren υπόθετα και ενέσεις
- Trajenta: για διαβήτη
- Spiriva: για ΧΑΠ
- Keppra: για επιληψία
- Betmiga: για ακράτεια
- Cialis: για στυτική δυσλειτουργία
- Eucreas: για διαβήτη
- ινσουλίνες humalog, quickpen
- Lyrica: ψυχιατρικό
- Seredite: βρογχοδιασταλτικό
- Xanax: ηρεμιστικό
Ελεύθερος Τύπος