Συνεντεύξεις

Δρ. Αικ. Βολονάκη – Καμπέρη: «Αυτό που προέχει είναι να ανοσοποιηθεί ο πληθυσμός και να εφαρμοστούν σωστά τα υφιστάμενα μέτρα προστασίας»

Σε συνέντευξή της προς τη «δ» η δρ. Κατερίνα Δ. Βολονάκη-Καμπέρη Παθολόγος, επιμελήτρια Α’, Υπεύθυνη Μονάδος Λοιμώξεων-COVID του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, απαντά σε καίρια ερωτήματα γύρω από την πανδημία του κορωνοϊου και δηλώνει ότι αυτό που προέχει, είναι να ανοσοποιηθεί ο πληθυσμός και να εφαρμοστούν ορθά τα υφιστάμενα μέτρα προστασίας.
«Ο καθένας μας πια οφείλει να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του και να κατανοήσει την ευθύνη του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί όσο ο ιός πολλαπλασιάζεται, τόσο μεταλλάσσεται για να διαφύγει από τις προηγούμενες άμυνες. Και πάνω που δημιουργείται μια γραμμή άμυνας, διαλύεται από το νέο πιο επιθετικό στέλεχος», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ δεν δηλώνει αισιόδοξη για το χτίσιμο τείχους ανοσίας στη Ρόδο, παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, επισημαίνοντας ότι όσο παρέρχεται το διάστημα κάλυψης από τα εμβόλια και η άμυνά μας δεν ενισχύεται με αναμνηστικές δόσεις, η κάλυψη του νησιού μας υποχωρεί και, τελικά, μοιάζει σα να προσπαθεί κανείς να γεμίζει ένα τρύπιο κουβά με νερό!
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κυρίας Βολονάκη.
• Κυρία Βολονάκη, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, φαίνεται ότι βρισκόμαστε πάλι μπροστά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Πού μπορεί να οφείλεται αυτή η έξαρση σε τοπικό επίπεδο;
Είναι πολλοί οι παράγοντες. Ο βασικότερος, βεβαίως, είναι το σεβαστό ποσοστό των συμπολιτών μας που παραμένει ακάλυπτο ανοσολογικά, δηλαδή ούτε έχει νοσήσει, ούτε έχει εμβολιαστεί. Δεύτερον, ο συγχρωτισμός, καθώς ο καιρός επιβάλλει συναντήσεις σε κλειστούς χώρους και οι δραστηριότητες των μαθητών το ίδιο. Οι εποχιακοί εργαζόμενοι είναι ξανά κοντά στην οικογένειά τους και στον κοινωνικό τους περίγυρο, κυρίως σε κλειστούς χώρους. Τρίτον και εξίσου σοβαρό, η άμυνα των εμβολιασμένων με δεύτερη δόση άνω του πενταμήνου υποχωρεί σημαντικά. Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας που εμβολιάστηκαν πρώτοι και δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε τρίτη δόση. Δυστυχώς, βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους άνω των 60 να νοσούν γιατί δεν φρόντισαν ή δεν πρόλαβαν να ενισχύσουν την άμυνά τους διαμέσου της τρίτης δόσης. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων θεωρώ ότι ευθύνεται για τη νέα έξαρση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το στέλεχος Δέλτα είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και ιδίως μεταξύ των μελών μιας οικογένειας.
• Τι γνωρίζουμε για την νέα παραλλαγή της Covid-19; Πόσο πιο μεταδοτική είναι;
Πρόκειται για τη μετάλλαξη Όμικρον που πρωτοαναγνωρίσθηκε στη νότιο Αφρική και τώρα θεωρείται ότι ευθύνεται για τη νέα έξαρση εκεί τον τελευταίο μήνα. Έχει ήδη φτάσει στη χώρα μας, τόσο σε γνωστά, όσο και σε άγνωστα ακόμα κρούσματα. Το στέλεχος αυτό προσομοιάζει γενετικά περισσότερο στο στέλεχος Άλφα και έχει 50 μεταλλάξεις σε σχέση με το αρχικό, οι 32 από αυτές αφορούν στην ακίδα του ιού, που είναι και το μέσο πρόσδεσής του στο ανθρώπινο κύτταρο.
Να αναφέρουμε εδώ ότι οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς με σκοπό να διασπείρουν όσο περισσότερο γενετικό υλικό μπορούν. Οι μεταλλάξεις που οδηγούν σε καλύτερη προσκόλληση στα κύτταρα εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει με αυτό το στέλεχος το οποίο είναι πιο μεταδοτικό, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα αν οδηγεί σε σοβαρότερη νόσο. Δυστυχώς, υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που κινητοποιήθηκε ο Π.Ο.Υ άμεσα.
Βρέθηκε ότι το στέλεχος Όμικρον απαντάται συχνότερα σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών, οι οποίοι έχουν κάτω του 35% εμβολιαστική κάλυψη στη νότιο Αφρική, ένα έμμεσο στοιχείο ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εμβολιασμένοι είναι σε έναν βαθμό προστατευμένοι από αυτό. Άρα τα εμβόλια που διατίθενται ήδη, προσφέρουν ένα βαθμό προστασίας ενάντια στον νέο κίνδυνο.
Είναι σίγουρο ότι σε μια βδομάδα θα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα , όμως διαφαίνεται ταχεία επικράτηση του στελέχους, όπως είχε συμβεί και με την προηγούμενη μετάλλαξη Δέλτα.
• Το ποσοστό του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού στη Ρόδο είναι μεγαλύτερο από τον πανελλήνιο μέσο όρο. Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε κοντά στο χτίσιμο τείχους ανοσίας;
Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη για τη δημιουργία τείχους ανοσίας. Γνωρίζουμε ότι όσο πιο μεταδοτικός είναι ο ιός τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι το ποσοστό της ανοσίας της κοινότητας, μέσω του εμβολίου και της νόσησης, που σύμφωνα με υπολογιστικά μοντέλα ίσως χρειαστεί να ξεπεράσει το 85%. Όσο παρέρχεται το διάστημα κάλυψης από τα εμβόλια και η άμυνά μας δεν ενισχύεται με αναμνηστικές δόσεις, το 70% που αναφέρεται ως η κάλυψη του νησιού μας υποχωρεί, παρά τους συνεχιζόμενους εμβολιασμούς. Σκεφθείτε ότι είναι σαν ένα τρύπιο κουβά που προσπαθούμε να γεμίσουμε με νερό.
• Ποιοι και πότε θα πρέπει να προγραμματίσουν την τρίτη δόση του εμβολίου;
Όλοι ανεξαιρέτως μόλις παρέλθουν 3 μήνες από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρέπει να προγραμματίσουν την αναμνηστική. Για αυτούς που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson η αναμνηστική δόση θα πρέπει να προγραμματίζεται στους δύο μήνες. Ο ιός δεν ξεχωρίζει ποιόν θα χτυπήσει και κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα το περάσει ελαφρά. Γι’αυτό, όσοι έδειξαν εμπιστοσύνη και έκαναν τον αρχικό εμβολιασμό, δεν πρέπει να αμελήσουν να τον ανανεώσουν. Γιατί να ρισκάρει κανείς;
• Θα λέγατε πώς θα απαιτηθούν νέα μέτρα προστασίας και κυρίως μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης;
Είμαστε όλοι πολύ κουρασμένοι από τους περιορισμούς και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τα τελευταία δυο έτη. Να ανοσοποιηθεί ο πληθυσμός χρειάζεται το συντομότερο και να εφαρμοστούν ορθά τα υφιστάμενα μέτρα. Ο καθένας μας πια οφείλει να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του και να κατανοήσει την ευθύνη του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί όσο ο ιός πολλαπλασιάζεται, τόσο μεταλλάσσεται για να διαφύγει από τις προηγούμενες άμυνες. Και πάνω που δημιουργείται μια γραμμή άμυνας , διαλύεται από το νέο πιο επιθετικό στέλεχος.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων τα υγειονομικά συστήματα πιέζονται περισσότερο έχουν προχωρήσει ήδη σε lockdown. Η Ελλάδα παλεύει να μην χρειαστεί να το κάνει, όμως υπάρχει ένα όριο σε όλα. Φοβάμαι το συγχρωτισμό των εορτών και τις συνέπειές του μετά τις διακοπές.
Ας μη βλέπουμε αόρατους εχθρούς σε αυτό που δεν καταλαβαίνουμε. Ο καθένας από εσάς ας ρωτήσει τον γιατρό του, που εμπιστεύεται για χρόνια και κανέναν άλλο. Και ας τον ακούσει με ανοιχτό μυαλό.
Καλά και ασφαλή
Χριστούγεννα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου