Αγαπητοί κυρία και κύριοι βουλευτές ,
Σας καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή, να στηρίξετε το αίτημα ΟΛΩΝ των επιχειρηματιών της διαμονής (των νομίμως λειτουργούντων), που αφορά την ΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ με αυτές τις αυξήσεις.
Για την απόφαση αυτή δεν προηγήθηκε καμία απολύτως ουσιαστική διαβούλευση και μετα λύπης μας διαπιστώνουμε πως ούτε το πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο, η ΠΟΞ δεν προσεκλήθη -παρά τις παρατηρήσεις και τις αντιρρήσεις που έστειλε σε μια συζήτηση.
Διαθέτουμε ως χώρα ένα τουριστικό πακέτο ήδη επιβαρυμένο με φορολογία και αύξηση δαπανών σε όλα τα επίπεδα (ακρίβεια, πληθωρισμός, ενέργεια, εργοδοτικό κόστος). Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβολή ή αύξηση φόρου -ακόμα και αν επιβαρύνει τον καταναλωτή, έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται το προϊόν μας ακόμα ακριβότερο. Είναι σαφέστατο ότι θα επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων διαμονής και κυρίως η ανταγωνιστικότητα του τελικού προσφερόμενου προϊόντος, ειδικά όταν οι ανταγωνιστικοί μας προορισμοί λειτουργούν με πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες. Στη δε Τουρκία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝ ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ η οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση στον επισκέπτη.
Βάσει μελέτης του ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ, αποδεικνύεται πόσο λάθος είναι αυτή η απόφαση λόγω της ΑΝΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑΣ που υπάρχει στις τιμές πώλησης των ξενοδοχείων στη χώρα μας, ανάλογα με τη χρονική περίοδο και την περιοχή. Άλλωστε, υπολογίζεται πως η τελική τιμή του ξενοδοχείου αυξάνεται από 4 έως και 32% (με μέσο όρο 9%), γεγονός που επιβεβαιώνεται και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο νησί της ΚΩ.
Για τη δε βραχυχρόνια, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε πως οι προτάσεις είναι πρόχειρες και δεν λαμβάνουν υπόψιν το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές με την έλλειψη ακινήτων μακροχρόνιας ενοικίασης και την υπέρμετρη αύξηση των ενοικίων.
Σχετικά επισυνάπτουμε επιστολή του προεδρείου ΕΞΚω προς την ΠΟΞ, τη μελέτη του ΙΤΕΠ αλλά και τις παρατηρήσεις της ΠΟΞ στα πλαίσια της «διαβούλευσης», της οποίας οι διαδικασίες δεν τηρήθηκαν…