• Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών • Ποιες περιοχές παραμένουν ακόμη αποκλεισμένες
Βελτιωμένη είναι η εικόνα που καταγράφεται σήμερα στο νησί, μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας και τις τεράστιες ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές, ωστόσο δεν έχουν τέλος τα προβλήματα που είναι πολλά και σε διαφορετικά μέτωπα, με ανυπολόγιστο κόστος, ενώ παραμένουν ακόμη αποκλεισμένες περιοχές, γιατί είναι τεράστιος ο όγκος από λάσπη που έχει συσσωρευθεί και δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε τα μεγάλα μηχανήματα βαρέος τύπου, όπως δηλώνει στη «δ» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Θωμάτος.
Σε κατάσταση απελπισίας οι πληγέντες κάτοικοι της Ρόδου, μετρούν τις πληγές τους, και παλεύουν ακόμη να απομακρύνουν τα λασπωμένα απόνερα που έχουν πλήξει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Κυρίως στην Ιαλυσό, από τις κατοικίες τους που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές σε όλο τον οικιακό εξοπλισμό που έχει πλήρως καταστραφεί σε πολλές των περιπτώσεων.
“Έχουμε καταστραφεί. Χάσαμε τα αυτοκίνητά μας, χάσαμε τις περιουσίες μας. Χαθήκανε όλα. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, είμαστε όλη την ώρα μέσα στους δρόμους και προσπαθούμε να καθαρίσουμε, ό,τι μπορούμε να σώσουμε”, αναφέρουν κάτοικοι που επλήγησαν και αγωνιούν για την επόμενη δυνατή μπόρα. Με ειδικά μηχανήματα, με φτυάρια, με τα χέρια οι κάτοικοι προσπαθούν να καθαρίσουν αυλές και σπίτια που βούλιαξαν στη λάσπη.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Θωμάτο μέχρι και την Τετάρτη παρέμεναν σπίτια αποκλεισμένα, λόγω του τεράστιου όγκου λάσπης που δεν επιτρέπει την πρόσβαση. Μάλιστα χθες έγινε η μετακίνηση ενός ζευγαριού από την περιοχή Τρεις με τη βοήθεια δασοκομάντος της 11ης ΕΜΟΔΕ. Στην περιοχή Βρισιά παραμένουν αποκλεισμένα τέσσερα σπίτια -εκεί υπάρχει και εγκατάσταση με ζώα- και γίνεται προσπάθεια με τη συμβολή του στρατού.
“Το 95% του οδικού δικτύου είναι προσβάσιμο είναι λειτουργικό, δεν έχει προβλήματα. Πολλά μηχανήματα τόσο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο και του δήμου Ρόδου είναι στους δρόμους και αντιμετωπίζουν επιχειρησιακά τα προβλήματα από τα κατολισθητικά φαινόμενα”, όπως δηλώνει ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Χρήστος Ευστρατίου.
Τα προβλήματα από την κακοκαιρία εστιάζονται ακόμη στην Ιαλυσό, την Ιξιά, τους Τρεις, την Παστίδα, στον συνοικισμό Μαραγκών και το Φαληράκι, όπως επισημαίνουν τόσο ο κ. Ευστρατίου, όσο και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Θωμάτος, επισημαίνοντας ότι δίνουν μάχη τα συνεργεία από την πρώτη στιγμή για να αποκατασταθούν τα προβλήματα. Το εξοργιστικό είναι ότι κάποιοι ασυνείδητοι και μετά από αυτή την μεγάλη καταστροφή συνέχισαν να εναποθέτουν μπάζα στον καθαρισμένο ποταμό «Φονιά» στην Λάρδο, όπως διαπιστώθηκε σε αυτοψία, όπως καταγγέλλει ο αντιπεριφερειάρχης.
Την Τρίτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε και νέα σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Ρόδου ώστε να γίνεται ο απαραίτητος συντονισμός σε επιχειρησιακό επίπεδο και να τίθενται οι προτεραιότητες κάθε μέρα.
«Υπάρχει κόσμος που παραπονιέται για τους 10 πόντους λάσπη έξω από το σπίτι του, όμως πρέπει να υπάρχει κατανόηση, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που είναι αποκλεισμένοι εδώ και αρκετές μέρες», επισημαίνει ο κ. Θωμάτος.
Αυτό που τονίζεται από κάθε πλευρά είναι η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων σε όσους υπέστησαν ζημιές και τα έργα αποκατάστασης. Την Τρίτη δόθηκε η διαβεβαίωση δια στόματος του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ότι πριν τις γιορτές θα δοθεί η πρώτη αρωγή στους πληγέντες και την άλλη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.
Είναι ανυπολόγιστο το κόστος των ζημιών πέραν από τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τα οχήματα και τις υποδομές, στο δίκτυο υδροδότησης. Μέχρι χθες το πρωί υπήρχε ακόμη μία περιοχή στην Παστίδα που δεν είχε νερό και μία περιοχή στο Φαληράκι στην περιοχή Τραγανού, ενώ συνεχώς εντοπίζονται βλάβες και στην Ιαλυσό. Μέσα σε όλα αυτά, την Τρίτη έσπασε κι ένα κεντρικό δίκτυο της ΔΕΥΑΡ κατά τη διάρκεια εργασιών της ΔΕΗ στην προσπάθεια να αποκαταστήσει στύλο ηλεκτροδότησης. Σημειώνεται ότι την επιβολή προστίμου που φτάνει τις 10.000 € ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΡ, για όσους εσκεμμένα σφράγισαν φρεάτια και μάλιστα τα βίδωσαν, ώστε να μην μπορεί η δημοτική επιχείρηση να παρέμβει.
Σημειώνεται ότι από χθες ηλεκτρονικά πλέον μπορούν να καταθέτουν το αίτημά τους για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις της Ρόδου από το κύμα κακοκαιρίας Bora, που σάρωσε τη Ρόδο. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pnai.gov.gr/bora, πληγείσες επιχειρήσεις της Ρόδου και του Νοτίου Αιγαίου μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το αίτημά τους, χωρίς να απαιτείται εκ μέρους τους κάποια άλλη ενέργεια, όπως ταχυδρομική αποστολή ή φυσική παρουσία, προκειμένου, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους, να δηλώσουν ότι έχουν υποστεί ζημιές και να αιτηθούν την καταγραφή τους από τις επιτροπές που συγκροτούνται ειδικώς γι’ αυτό τον σκοπό.
Από την πλευρά του ο δήμος Ρόδου έχει ενημερώσει τους πληγέντες συμπολίτες μας ότι, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου θα συνεχιστεί η διάθεση δωματίων σε όσους χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία. Επιπλέον, για πολίτες και φορείς που επιθυμούν να συνεισφέρουν με είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς, μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Προμηθειών του Δήμου Ρόδου, στην οδό Καποδιστρίου 3-5, καθημερινά από τις 09:00 έως τις 14:00 όπου γίνεται η συγκέντρωση. Υπάρχει ανάγκη για: Κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, είδη ρουχισμού, καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής και ξηρά τροφή.