Πρωτοφανή σύγχυση έχει προκαλέσει η κυβέρνηση τόσο στους ήδη συνταξιούχους, όσο και σε εκείνους που είτε έχουν αιτηθεί, είτε ετοιμάζονται να αιτηθούν τη σύνταξη τους το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, ειδικά στο κομμάτι εκείνο που αφορά τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία θα ισχύσουν από 1.1.2016 για τους νέους συνταξιούχους και αναδρομικά (μετά τον Ιούλιο του 2018) και για όσους έχουν λάβει τη σύνταξη τους έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2015.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο παρουσίασε προχθές ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος στους πολιτικούς αρχηγούς, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους θεσμούς προβλέπονται νέα ποσοστά αναπλήρωσης από 0,8% -2% για όσους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου του 2016, τα οποία προκαλούν μειώσεις σε “μεσαίες” και “υψηλές” συντάξεις που θα καταβληθούν μετά την προαναφερθείσα ημερομηνία.
Οι καταβαλλόμενες μέχρι και τη 31η Δεκεμβρίου 2015 συντάξεις θα μείνουν ως έχουν έως τον Ιούλιο του 2018.
Αλλά έπειτα θα υπάρξει μία “προσωπική διαφορά”, η οποία θα προκύπτει στις αποδοχές των συνταξιούχων (μέχρι 31.12.2015) με βάση το ποσό της σύνταξης που προκύπτει από τα παλιά και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
Η “προσωπική διαφορά” αυτή θα “απομειώνεται” σε όσες παλιές συντάξεις είναι μεγαλύτερες από τις νέες και, πιθανόν, θα αυξάνεται σε όσες παλιές συντάξεις είναι μικρότερες από τις νέες, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό.
Τι ακριβώς αναφέρει το κυβερνητικό σχέδιο
Συγκεκριμένα, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι “από 1.1.2016 η σύνταξη (…) υπολογίζεται ως το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής σύνταξης και της ανταποδοτικής σύνταξης”. Οι κύριες συντάξεις υπολογίζονται με ποσοστό αναπλήρωσης 0,8%-2% ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο “οι ήδη καταβαλλόμενες κατά την δημοσίευση του νόμου κύριες συντάξεις αναπροσαρμόζονται (…) βάσει των εξής ρυθμίσεων:
· Μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής οι συντάξεις (…) συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν κατά την δημοσίευση του παρόντος νόμου.
· Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους (…) το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, απομειούμενη μέχρι την τελική αντιστοίχιση με τις συντάξεις όσων θα συνταξιοδοτηθούν μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου αυτού (σ.σ. την 1η Ιανουαρίου του 2016). Εάν είναι μικρότερο, καταβάλλεται στο συνταξιούχο το αναλογούν υπολειπόμενο ποσό της διαφοράς.
Τι λέει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση σε ενημερωτικό σημείωμα που δημοσίευσε χθες διατείνεται χαρακτηριστικά πως :
“Με βάση τις προβολές για την αύξηση του ΑΕΠ μετά το 2018, οι νέες συντάξεις θα εξισωθούν με τις παλιές και άρα θα εκλείψει ο λόγος ύπαρξης της προσωπικής διαφοράς.
Ωστόσο αν, παρ’ ελπίδα, δεν συμβεί αυτό, προβλέπεται ότι η προσωπική διαφορά θα διατηρηθεί και μετά το 2018.
Οι συντάξεις, πάντως, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, από το 2018 και μετά, με δεδομένη την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, θα ξεκινήσουν και πάλι να αυξάνονται”.
Πόσο ανταποκρίνονται αυτά που λέει η κυβέρνηση στην πραγματικότητα και στο ίδιο της το σχέδιο
Δύο παρατηρήσεις κάνουν στο Capital.gr αναλυτές του Ασφαλιστικού σε σχέση με όσα λένε κυβερνητικοί κύκλοι :
1. Σύμφωνα με την πρώτη παρατήρηση, η κυβέρνηση επιχειρεί να “θεσπίσει” τις… μακροοικονομικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες το… 2018 θα υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και, άρα, θα δοθούν… αυξήσεις στις συντάξεις, παλιές και νέες.
Μία τέτοια πρόβλεψη, όμως,και ειδικά για το τι θα συμβεί μετά από… 2-3 χρόνια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί μέρος ενός νομοσχεδίου, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση.
Έτσι τουλάχιστον απορία προκαλεί η αναφορά στο κυβερνητικό σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με την οποία “οι συντάξεις που εκδίδονται μετά την θέση σε ισχύ του νόμου, αυξάνονται κατ’ έτος με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτη”. Μ’ άλλα λόγια η κυβέρνηση επιχειρεί, μάλλον αυθαίρετα, να “θεσμοποιήσει” απλά και μόνο τις προβλέψεις (προσοχή! Τις προβλέψεις) για αύξηση του ΑΕΠ για να πείσει πως όχι μόνο δεν… “προβλέπονται” θεσμικά μειώσεις στις συντάξεις, αλλά θα δοθούν και “αυξήσεις”. Δεν λέει, όμως, η κυβέρνηση τι θα συμβεί στις συντάξεις, παλιές και νέες, αν τελικά δεν αυξηθεί το ΑΕΠ μετά το 2018…
2. Στο ίδιο κυβερνητικό σχέδιο δεν είναι καθόλου σαφές –όπως διατείνεται η κυβέρνηση – ότι η “προσωπική διαφορά” για τις καταβαλλόμενες έως και την 31η Δεκεμβρίου 2015 συντάξεις θα παραμείνει αλώβητη και μετά το 2018. Μπορεί η κυβέρνηση να επιθυμεί ίσως κάτι τέτοιο, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στο σχέδιο της ακόμα.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει …”δημιουργική ασάφεια” στο κυβερνητικό σχέδιο, μιας και ουσιαστικά αναφέρονται δύο σενάρια (δηλ. της “απομείωσης” της “προσωπικής διαφοράς” και της έμμεσης αναφοράς διατήρησης της), τα οποία αντιστοιχούν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις συντάξεων.
· Το πρώτο σενάριο της “απομείωσης” αφορά όσες παλιές συντάξεις (σ.σ. ήδη καταβαλλόμενες στις 31.12.2015) παραμείνουν μετά το 2018 υψηλότερες από τις νέες (σ.σ. αυτές που θα θα καταβληθούν μετά την 1.1.2016).
· Το δεύτερο σενάριο αφορά την πιθανή αύξηση (ανάπτυξης επιτρέπουσας…) των παλιών συντάξεων είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες νέες.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στο κυβερνητικό σχέδιο πως για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, “εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό” τους “είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους (σ.σ. με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν από 1.1.2016) το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, απομειούμενη μέχρι την τελική αντιστοίχιση με τις συντάξεις όσων θα συνταξιοδοτηθούν μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου αυτού (σ.σ. μετά την 1η Ιανουαρίου του 2016)”. Έτσι η προσωπική διαφορά – όπως ρητά αναφέρεται! – θα μειωθεί μέχρι οι παλιές συντάξεις να αντιστοιχηθούν τελικά με τις νέες.
Αμέσως μετά αυτή την αναφορά, σημειώνεται πως “εάν” το επιπλέον ποσό, το οποίο συνιστά την λεγόμενη προσωπική διαφορά, “είναι μικρότερο” από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, “καταβάλλεται στο συνταξιούχο το αναλογούν υπολειπόμενο ποσό της διαφοράς”. Αυτό σημαίνει πως όσες παλιές συντάξεις είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες νέες θα αυξηθούν.
capital.gr