Ειδήσεις

Πάγος από τον Μακρόν στον Ερντογάν για την ένταξη στην Ε.Ε.

Τονίζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, από την επαύριο του πραξικοπήματος και έπειτα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε στον Τούρκο ομόλογο του, ότι οι παρούσες συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας, δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε στον Τούρκο ομόλογό του, ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας, διατυπώνοντας παράλληλα την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία.

«Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ηγέτη, έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι.

Αναφορικά με την ενταξιακή προοπτική στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα, ο Μακρόν τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε, ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ. «Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώπιον των δημοσιογράφων.

«Η Τουρκία περιμένει εδώ και 54 χρόνια έξω από την πόρτα της ΕΕ, αυτή η κατάσταση κουράζει το τουρκικό έθνος και θα μας υποχρεώσει να λάβουμε μία τελική απόφαση», προσέθεσε ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ουσιαστικά και πάλι για απόσυρση της Άγκυρας από τις «παγωμένες» ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Όπως προκύπτει από άρθρο του Τούρκου προέδρου, το οποίο δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, με αφορμή την επίσκεψη του στο Παρίσι, η Άγκυρα ήλπιζε στη στήριξη της Γαλλίας για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη αυτή να ενισχύσει «τη συνεργασία μεταξύ των δύο φιλικών και συμμαχικών χωρών μας», και αναφερόμενος στην τουρκο-γαλλική φιλία, που «άρχισε στις αρχές του δέκατου έκτου αιώνα με την επιστολή του βασιλιά Φραγκίσκου Α’ στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και συνέχισε να αναπτύσσεται επί στερεών θεμελίων», σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή πάνω από 700.000 Τούρκοι ζουν στη Γαλλία, και πολλοί από αυτούς έχουν γαλλική υπηκοότητα, «απόλυτα ενταγμένοι στη γαλλική κοινωνία, νομοταγείς και συχνά λαμπροί στις σπουδές και στην επαγγελματική ζωή».

«Αν η Ευρώπη παραμείνει μια μεγάλη ελπίδα, σε ένα τεταμένο διεθνές πλαίσιο, ενώ ορισμένες χώρες πέφτουν στην παγίδα της ισλαμοφοβίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, είναι χάρη στη Γαλλία, που επέλεξε να πραγματοποιήσει μια ορθολογική πολιτική, βασισμένη στο σεβασμό των καθολικών δικαιωμάτων. Από την άποψη αυτή, χαίρομαι που διαπιστώνω ότι η Γαλλία, η οποία διαδραμάτισε πρωτοποριακό ρόλο από την αρχή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθεί να διατηρεί σήμερα, εποικοδομητική θέση σχετικά με την ένταξή μας. Ελπίζω ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία ένταξής μας, διότι είναι απαραίτητο η Γαλλία και η Τουρκία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να οικοδομήσουν έναν ασφαλέστερο και πιο ευημερούντα κόσμο χωρίς ποτέ να υποκύψουμε στην τρομοκρατία, ούτε στη βία, ούτε σε οποιαδήποτε μορφή πίεσης», ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος.

«Εταιρική σχέση» αντί ένταξης

Παρά την προς τον παρόν απόρριψη της προοπτικής της ένταξης, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για τη σύναψη μιας «εταιρικής σχέσης» μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας.

«Πρέπει (…) να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εάν μπορούμε να επανεξετάσουμε αυτή τη σχέση όχι στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης αλλά πιθανόν μιας συνεργασίας, μιας εταιρικής σχέσης με τελικό σκοπό (…) να διασφαλίσουμε την “αγκίστρωση” της Τουρκίας και του τουρκικού λαού στην Ευρώπη και ότι το μέλλον της (Τουρκίας) θα οικοδομείται με το βλέμμα στην Ευρώπη και μαζί με την Ευρώπη», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

«Βούλησή μου είναι να κάνουμε περισσότερα μαζί, η Τουρκία να παραμείνει αγκιστρωμένη, δεμένη στην Ευρώπη όμως πιστεύω ότι η διαδικασία (ένταξης), όπως έχει ξεκινήσει δεν θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ετών», τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου