Με λουκέτο κινδυνεύει μεγάλος αριθμός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών της Ρόδου, αν δεν εναρμονιστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα με το Προεδρικό Διάταγμα (99 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 141 Τεύχος Α στις 28 Σεπτεμβρίου 2017) με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των Δήμων!
Ο Δήμος Ρόδου έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει τις προθεσμίες, όμως είναι βέβαιον πως οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που στεγάζονται σε νεοκλασικά κτήρια είναι αδύνατον να εναρμονιστούν με το νέο Προεδρικό Διάταγμα κι αν δεν ληφθεί μέριμνα τότε θα κλείσουν, περιορίζοντας σημαντικά την δυναμικότητά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ» ο αντιδήμαρχος Προσχολικής Αγωγής, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Γιάννης Κορωναίος έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, κλιμάκια της οποίας έχουν ήδη ξεκινήσει τις αυτοψίες στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ώστε στη συνέχεια να συνταχθούν οι μελέτες στις οποίες θα αποτυπώνονται οι εργασίες που θα πρέπει να γίνουν στο κάθε κτήριο με βάση τα όσα ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα.
Παράλληλα θα πρέπει να οριστεί εκ νέου η δυναμικότητα της κάθε δομής που σημαίνει ότι θα περιοριστεί ο αριθμός των παιδιών ανά παιδικό σταθμό, αφού πλέον θεσπίζονται αυστηρότερα κριτήρια για τον αριθμό φιλοξενίας των παιδιών.
Όλα αυτά βέβαια θα βρουν εφαρμογή σε κτήρια όπου μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις και όχι στα νεοκλασικά κτήρια του Δήμου Ρόδου που στεγάζουν παιδικούς σταθμούς, τα οποία με βάση το νέο Π.Δ. εκ προοιμίου απορρίπτονται και κλείνουν!
Ο χρονικός ορίζοντας για την πλήρη συμμόρφωση φτάνει ως και το 2022. Η μεταβατική περίοδος αφορά σε μια χρονική βεντάλια από έναν χρόνο έως πέντε χρόνια για την εφαρμογή των νέες προϋποθέσεων λειτουργία. Πάντως, επιβάλλεται μέχρι τις 31-07-2018 να έχουν εξασφαλιστεί οι βασικές προδιαγραφές ως προς την επικινδυνότητα του κτηρίου και την καταλληλότητα της χρήσης του γι αυτό και στο Δήμο Ρόδου τρέχουν για να προλάβουν τις προθεσμίες. Πέραν τούτου, στους Παιδικούς, Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών που ήδη λειτουργούν, δίνεται περιθώριο δυο ετών για να πραγματοποιηθεί συμμόρφωση σε θέματα κινητού εξοπλισμού και προβλέπεται ορίζοντας πενταετίας για την πλήρη συμμόρφωση των δομών, προκειμένου να υλοποιήσουν τις κατάλληλες κτιριακές προσαρμογές.
Διαδικασίες για γέλια
και για κλάματα
Την Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, είχε συνάντηση με δημάρχους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (τον Δήμο Ρόδου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου λόγω κωλύματος του αντιδημάρχου Προσχολικής Αγωγής, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Γιάννη Κορωναίου) όπου ανακοίνωσε πως σε κάθε Δήμο και με στόχο την κάλυψη της απόκλισης που παρατηρείται στη φροντίδα των παιδιών θα δοθούν οι επιδοτήσεις λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης η κ. Φωτίου ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επέλεξε 203 Δήμους μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ρόδου, που θα επιδοτηθούν για την αναμόρφωση-ανακαίνιση και προσαρμογή στις νόμιμες προϋποθέσεις υφιστάμενων κτηρίων, ιδιόκτητων ή μισθωμένων, καθώς και για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού προς λειτουργία νέων μονάδων φροντίδας βρεφών ή/και νηπίων με το ποσό των 50.000 ευρώ ανά δομή. Όπως όμως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι το ποσό αυτό δεν επαρκεί για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ανά δομή, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα αστείο. Στην περίπτωση δε του Δήμου Ρόδου, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο αφού από τους 20 παιδικούς σταθμούς (18 του Δήμου, 2 της ΑΜΚΕ και 2 του ΔΟΠ) τα περισσότερα κτήρια είναι παλαιάς κατασκευής και οι απαιτούμενες εργασίες υπερβαίνουν κατά πολύ τα 50.000 ευρώ ανά δομή.
Την ίδια ώρα η ΚΕΔΕ αντιδρά για την επιλογή των 203 Δήμων, ζητώντας να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια της επιλογής κάνοντας λόγο για «αποκλεισμό του ενός τρίτου των Δήμων της χώρας» από την χρηματοδότηση αλλά και της ιδίας που είναι το θεσμικό όργανο της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Η ΚΕΔΕ καλεί την υπουργό να αναθεωρήσει τη στάση της και «να προχωρήσει μαζί με την Κ.Ε.Δ.Ε. και όλους τους Δήμους στην εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδίου που να αφορά όλους τους Δήμους, χωρίς εξαιρέσεις με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Με στόχο την αύξηση του αριθμού και τη βελτίωση της ποιότητας των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας βρεφών και νηπίων, ώστε να μην μείνει μελλοντικά ούτε ένα παιδί εργαζόμενης οικογένειας εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών».
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Στο Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ τεύχος Α΄, αριθμ. Φύλλου 141/28.9.2017) δίνονται αναλυτικά σε πίνακα οι προδιαγραφές για τους χώρους και τις καθαρές επιφάνειες που απαιτούνται για τη λειτουργία του σταθμού -αποτελούν τις ελάχιστες καθαρές επιτρεπόμενες επιφάνειες και περιλαμβάνουν κτιριολογικά προγράμματα: α) βρεφικού σταθμού δυναμικότητας 10 βρεφών, β) παιδικού σταθμού δυναμικότητας 15 νηπίων και γ) βρεφονηπιακού σταθμού δυναμικότητας 15 νηπίων.
Κάθε Μονάδα μπορεί να φιλοξενεί μόνο βρέφη ή μόνο νήπια ή βρέφη και νήπια μαζί.
Η ασφαλής πρόσβαση και παραμονή των παιδιών στους χώρους του σταθμού, εξασφαλίζεται με ειδικές διατάξεις. Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:
-Πρέπει να αποφεύγονται οι ανισοσταθμίες στους χώρους του σταθμού που είναι προσπελάσιμοι στα παιδιά. Όπου είναι απαραίτητο να υπάρχουν σκάλες, πρέπει να έχουν ασφαλή κιγκλιδώματα, επίστρωση με υλικά αντιολισθητικά και στρογγυλεμένες γωνίες.
-Κανένα κιγκλίδωμα ή άλλο προστατευτικό χώρισμα δεν πρέπει να έχει ανοίγματα μεγαλύτερα των 12 εκατοστών και σκαλωτή διάταξη που να επιτρέπει το σκαρφάλωμα των παιδιών. Το ύψος των κιγκλιδωμάτων ή στηθαίων θα πρέπει να είναι 1.50 μ. τουλάχιστον.
-Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες τζαμαρίες και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν πρέπει να προστατεύονται κατάλληλα με μπάρες ή κιγκλιδώματα μέχρι τουλάχιστον 1,50 μ. ύψος, με κενά μικρότερα των 12 εκατοστών, ώστε να εμποδίζεται η προσέγγιση των παιδιών. Τα τζάμια θα πρέπει να είναι ασφαλείας ή οπλισμένα ή επενδυμένα με ειδική μεμβράνη και να φέρουν ανάλογη για κάθε περίπτωση σήμανση.
– Τα παράθυρα των χώρων των παιδιών θα διαμορφώνονται χωρίς ανοιγόμενα φύλλα μέχρι το ύψος 1.50 μ..
– Στο σταθερό τμήμα του ανοίγματος μέχρι το ύψος αυτό, θα κατασκευάζονται προστατευτικές διατάξεις / κατασκευές (μπάρες-κιγκλιδώματα κ.λπ.), οι οποίες δεν αφήνουν κενά με άνοιγμα μεγαλύτερο των 12 εκ..
Η μη συμμόρφωση με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος μετά το πέρας της πενταετίας, συνεπάγεται την ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του σταθμού.
Οι αλλαγές για να προσαρμοστούν οι υπάρχουσες δημοτικές δομές προσχολικής ηλικίας χρειάζονται σημαντικά ποσά. Αλλιώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι νέες προδιαγραφές μπορεί να οδηγήσουν είτε στην ενίσχυση των ιδιωτικών είτε στην διαμόρφωση κλίματος για αύξηση οικονομικού αντιτίμου από γονείς προς εξασφάλιση θέσης σε καλούς δημοτικούς σταθμούς.