Μετανάστευση και λιγότερες γεννήσεις μετατρέπουν την Ελλάδα στο γηροκομείο της Ευρώπης αναφέρει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt, σημειώνοντας με νόημα ότι αυτή η εξέλιξη έχει σημαντικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και εγείρει το ερώτημα αν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της.
Στο δημοσίευμά της η Handelsblatt αντλεί στοιχεία από έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) σύμφωνα με τα οποία οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα ενώ αυτοί που παραμένουν στην Ελλάδα κάνουν ολοένα και λιγότερα παιδιά.
«Η δημογραφική αυτή τάση έχει σημαντικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη της χειμαζόμενης από την κρίση χώρας και για το μέλλον των ήδη επιβαρυμένων συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, ενώ η μείωση του πληθυσμού εγείρει και το ερώτημα αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της», σημειώνει ο αρθρογράφος της Handelsblatt, Γκερντ Χέλερ.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η οκταετής κρίση δεν έχει εξαλείψει μόνο το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Ελλάδας, το ένα τρίτο του εισοδήματος και το 40% του πλούτου των Ελλήνων, αλλά για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο πληθυσμός έχει επίσης συρρικνωθεί.
«Από τις αρχές του 2010, περισσότεροι από 360.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Οι περισσότεροι ήταν ακαδημαϊκοί και νέοι, μορφωμένοι επαγγελματίες που αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της πτώσης των μισθών. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, από το 2010, περίπου 18.000 γιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Οι περισσότεροι πήγαν στη Βρετανία, τη Γερμανία και τις χώρες του Κόλπου. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα χάνει όχι μόνο πολλά από τα καλύτερα ταλέντα της, αλλά και τις επόμενες γενιές. Η μετανάστευση είναι ένας από τους λόγους για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων. Η άλλη είναι η οικονομική αβεβαιότητα που οδήγησε πολλά ζευγάρια να παραιτηθούν από την προσπάθεια να κάνουν παιδιά», υπογραμμίζει η Handelsblatt.
Στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι στην Ελλάδα, το 2008, πριν από την έξαρση της κρίσης, γεννήθηκαν περίπου 140.000 παιδιά, ενώ πέρυσι οι γεννήσεις περιοχρίστηκαν στις 80.000 γεννήσεις. Όσον αφορά τα ποσοστά γεννήσεων, στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (9,9 το 2017) με 8,2 νεογνά ανά 1000 κατοίκους. Μόνο η Ιταλία έχει ακόμα χειρότερο ποσοστό με 7,6 γεννήσεις ανά 1000 κατοίκους, καταλήγει η Handelsblatt.