Εστιατόρια της Ρόδου ετοίμασαν ξεχωριστά εορταστικά μενού με δελεαστικές τιμές την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ευελπιστώντας να αυξήσουν τους τζίρους τους με τη μέθοδο του take away. Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε ωστόσο χαμηλότερη των προσδοκιών.
Λόγω του απαγορευτικού και των κυβερνητικών μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού, τα καταστήματα εστίασης παραμένουν κλειστά από τις 8 Δεκεμβρίου 2020 (εξαιρούνται οι δραστηριότητες της κατ’ οίκον διανομής) και προβλέπεται να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου 2021, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Όλοι γιόρτασαν αυτή τη φορά στο σπίτι και όχι σε κάποιο εστιατόριο ή ξενοδοχείο.
Όπως φαίνεται όμως, προτίμησαν να μαγειρέψουν από το να παραλάβουν έτοιμο το εορταστικό μενού στο σπίτι. Κρεοπωλεία ξεπούλησαν, ενώ αυξημένη ήταν η κίνηση στα σούπερ μάρκετ. Το “delivery” δεν είχε μεγάλη ζήτηση. Εστιατόρια τα οποία άνοιξαν πριν τις γιορτές για να δοκιμάσουν την τύχη τους με το take away, έκλεισαν αμέσως μετά!
«Τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν είχε ζήτηση το take away! Δούλεψαν περισσότερο τα καταστήματα εκείνα τα οποία δούλευαν ανέκαθεν με αυτό τον τρόπο και έχουν αποκτήσει μία πελατεία σταθερή. Ακόμη και αυτά βέβαια δεν είχαν την κίνηση που θα περίμεναν. Όσον αφορά εκείνα τα εστιατόρια που άνοιξαν για να δοκιμάσουν την τύχη τους με το take away την περίοδο των εορτών, έκλεισαν και πάλι. Δεν θα έλεγα λοιπόν ότι το delivery αποτελεί λύση για την εστίαση», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων «Η Πρωτοπορία», Γιάννης Κλούβας.
Κατακόρυφη
πτώση τζίρων
Ο κλάδος της εστίασης δοκιμάστηκε σκληρά από την πανδημία του κορωνοϊού, τα lockdown και τη συρρίκνωση της διάρκειας της τουριστικής σεζόν. Οι τζίροι των αμιγώς εστιατορίων και των επιχειρήσεων εστίασης μειώθηκαν 40% έως 90% το 2020, σύμφωνα με τον κ. Κλούβα. Περισσότερο κινήθηκαν τα εστιατόρια που βρίσκονται σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα και λιγότερο τα εστιατόρια της πόλης.
Συγκεκριμένα ο κ. Κλούβας δήλωσε τα εξής: «Η εστίαση είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και τα lockdown.
H σεζόν ξεκίνησε με καθυστέρηση και βέβαια να μη ξεχνάμε ότι κληθήκαμε να δουλέψουμε με μειωμένο capacity, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα επέβαλαν την τήρηση των αποστάσεων. Οι τζίροι των εστιατορίων της πόλης μειώθηκαν έως και 90%. Οι απώλειες των τζίρων των υπολοίπων εστιατορίων κυμαίνονται μεταξύ 40% με 50%.
Περισσότερο δούλεψαν τα εστιατόρια στην ανατολική πλευρά του νησιού και κυρίως όσα είναι κοντά στην παραλία. Στην ουσία μάς κρατάνε όρθιους οι επιτρεπτέες προκαταβολές που δεν παύει να είναι δάνεια, ξένα λεφτά μέρος των οποίων θα κληθούμε να τα επιστρέψουμε και δεν ξέρω με ποιο τρόπο θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε. Είναι δύσκολα τα πράγματα για τον κλάδο. Κάνοντας μία βόλτα στην Παλιά Πόλη είδα πολλά “ενοικιάζεται”…».