Συνεντεύξεις

Νίκος Οικονόμου: «Δεν χρειάζεται φόβος, χρειάζεται εγρήγορση και υπεύθυνη στάση απέναντι στον covid και τις ιώσεις!»

Ο Νίκος Οικονόμου είναι γενικός – οικογενειακός ιατρός, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα ‘Master Δημόσιας Υγείας-Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας’ από το London School of Hygiene and Tropical Medicine και διδακτορικό πάνω στην αποδοτικότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει ‘Οικονομική και χρηματοδοτική διαχείριση υπηρεσιών υγείας’ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ‘Αγωγή και Προαγωγή Υγείας’ ως συνεργαζόμενος καθηγητής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Περιβαλλοντική Εκπαίδευση’ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εργάζεται ως ιδιώτης γενικός ιατρός στη Ρόδο με έδρα το Γεννάδι. Επίσης, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ‘δημοκρατική’ μιλάει για τις εξελίξεις με το ‘κοκτέιλ’ που επικρατεί τον τελευταίο καιρό από ιώσεις, γρίπη και covid, εξηγώντας την κατάσταση και συστήνει στους συμπολίτες μας να μην υπάρχει φόβος αλλά εγρήγορση και υπεύθυνη στάση από όλους μας.
• Κύριε Οικονόμου, τον τελευταίο καιρό, παρακολουθούμε μια έξαρση σε ιώσεις, γρίπη και covid. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε τι συμβαίνει και ποια είναι η εικόνα στην δική μας περιοχή.
Πράγματι κυρία Ντόκου, υπάρχει μια σημαντική αύξηση του επιπολασμού των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Αυτές ποικίλουν από απλές, ιώσεις που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα έως σοβαρές νοσήσεις από Covid19 και γρίπη σε ευπαθείς ομάδες. Καταγράφονται ως επακόλουθο σε όλη τη χώρα -και στην περιοχή μας- αυξημένες επισκέψεις ασθενών σε ιατρεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία και αυξημένες νοσηλείες (πρωτευόντως από Covid-19 στους ενήλικες και από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) στα παιδιά).
Οι ανωτέρω λοιμώξεις είναι γνωστές ως εποχικές και παρατηρούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Μεταδίδονται κυρίως μέσω σταγονιδίων που περιέχουν ιούς από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή αναπνέουν πολύ κοντά σε άλλους ανθρώπους. Τον τελευταίο καιρό, παράγοντες όπως η χαλάρωση των ατομικών και συλλογικών μέτρων προστασίας οδηγούν σε αύξηση των κρουσμάτων, ευτυχώς όμως όχι και των σοβαρών νοσήσεων σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
• Πιέζεται το σύστημα μέχρι τώρα; Μετά το πέρας των εορτών, περιμένουμε να αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα;
Η πανελλαδική αύξηση των εισαγωγών κατά 44% την τελευταία εβδομάδα και σε μικρότερο βαθμό των διασωληνώσεων και των θανάτων οπωσδήποτε δημιουργεί πίεση στο σύστημα υγείας η οποία όμως -προς το παρόν- είναι διαχειρίσιμη. Μετά τις εορτές όμως αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων λόγω του συγχρωτισμού των εορτών, της συνάθροισης σε κλειστούς χώρους και της γενικότερης χαλάρωσης που συνοδεύει το κλίμα των ημερών. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία η κλιμάκωση του επιδημικού κύματος αναμένεται να συμβεί από το τέλος Ιανουαρίου. έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
• Ποια είναι η κλινική εικόνα των ασθενών και ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;
Τα συμπτώματα στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπια και αφορούν καταρροή, βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση. μυϊκούς πόνους, πονόλαιμο και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα. Η νέα υποπαραλλαγή JN.1 φαίνεται ότι προκαλεί προβλήματα ύπνου και άγχος σε κάποιο ποσοστό ασθενών. Συμπτώματα όπως ο παρατεταμένος ή υψηλός πυρετός, η δύσπνοια και η έντονη καταβολή πιθανά υποδηλώνουν σοβαρότερη νόσο και πρέπει να αξιολογούνται από ιατρό.
Οι ασθενείς που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής νόσου είναι αυτοί που έχουν χαμηλότερη ανοσία και χειρότερη γενική υγεία. Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών (ιδιαίτερα άνω των 75), καθώς και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, καρδιαγγειακή νόσος, νεφρική νόσος, χρόνια αναπνευστική νόσος, ανοσοκαταστολή κλπ.) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών της νόσου. Επίσης, τα μη εμβολιασμένα άτομα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο σε σύγκριση με τα εμβολιασμένα.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται στενή επικοινωνία των ασθενών με το γιατρό τους για κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου, ακόμα και με ήπια συμπτώματα, πρέπει να ελέγχονται άμεσα για Covid19 και γρίπη και εφόσον επιβεβαιωθεί η διάγνωση να εκτιμώνται άμεσα από το γιατρό τους για πιθανή χορήγηση αντιιϊκής αγωγής.
• Κατά την εκτίμησή σας, χρειάζεται η επαναφορά κάποιων μέτρων προστασίας; Συνηθίσαμε να ζούμε χωρίς αυτά εδώ και καιρό…
Κυρία Ντόκου, δεν θεωρώ ότι χρειάζεται η οριζόντια επαναφορά ‘σκληρών’ μέτρων προστασίας. Και αυτό, γιατί αφενός όλοι έχουμε εκτεθεί τα προηγούμενα χρόνια στον κορωνοϊό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (είτε με εμβολιασμό, είτε με νόσηση) και έχουμε επομένως αναπτύξει κάποιας μορφής ανοσία, αφετέρου διαθέτουμε σήμερα τα προληπτικά (εμβόλια), διαγνωστικά (τεστ αντιγόνου και μοριακά) και θεραπευτικά εργαλεία (αντιικά φάρμακα) για να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά τον κορωνοιό, τη γρίπη και προσφάτως τον RSV.
Αυτό που χρειάζεται είναι στοχευμένα μέτρα κατά περίπτωση (π.χ. στα σχολεία κατά το άνοιγμα, οίκους ευγηρίας κλπ), εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε τακτική βάση και προώθηση των εμβολιασμών για τις ομάδες υψηλού κινδύνου (για γρίπη και για κορωνοϊό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο).
Μοναδική εξαίρεση η χρήση μάσκας που πρέπει να είναι επιβεβλημένη σε όλους τους υγειονομικούς χώρους. Θεωρώ επίσης ότι πρέπει να συνιστάται ισχυρά η χρήση της σε κλειστούς χώρους από όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
• Τι συνιστάτε στους συμπολίτες μας;
Είναι βασικό όλοι να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, τόσο για να προφυλάξουμε εμάς και τους δικούς μας ανθρώπους, όσο και για να διαφυλάξουμε το σύστημα υγείας της χώρας γενικότερα και της περιοχής μας ειδικότερα, που έχει τις γνωστές σε όλους μας αδυναμίες. Τέτοια είναι τα ακόλουθα:
• Τακτικό πλύσιμο των χεριών
• Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων με φυσικά ή μηχανικά μέσα
• Τήρηση φυσικών αποστάσεων
• Χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους, κλειστούς, ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους π.χ. καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς, ή σε επαφή με ευπαθή άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι
• Παραμονή των ασθενών στο σπίτι και περιορισμός των επαφών τους με άλλα άτομα, ιδιαίτερα με άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.
Δεν χρειάζεται φόβος, χρειάζεται εγρήγορση και υπεύθυνη στάση από όλους μας!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου