Ρεπορτάζ

Φώκια διάλεξε την παραλία της Ιξιάς για να ξεκουρασθεί

Την παραλία της Ιξιάς επέλεξε χθες το πρωί για να ξεκουραστεί μια μεσογειακή φώκια «Monachus monachus».

Η θηλυκή φώκια είχε κάνει πριν μερικές ημέρες την εμφάνισή της και στην παραλία «Άντονι Κουίν». Δεν θέλησε όμως να μείνει για πολύ εκεί. Έτσι «ταξίδεψε» και έφτασε στην ακτή κοντά στο ξενοδοχείο «Rodos Palace» και βγήκε στη στεριά για να ξεκουραστεί.

Το θαλάσσιο θηλαστικό τράβηξε αμέσως την προσοχή και έγινε αντικείμενο θαυμασμού από αρκετούς Ροδίτες που έσπευσαν με τα παιδιά τους στην Ιξιά.
Ειδοποιήθηκαν το Λιμεναρχείο, ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου και το Τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να λάβουν μέτρα προστασίας της φώκιας.
Σήμερα αναμένεται να έρθει στη Ρόδο από την Εταιρεία Προστασίας Μεσογειακής Φώκιας η κ. Μαριάνα Τυραδέλη, που ειδικεύεται στην παθολογία των θαλάσσιων θηλαστικών.

«Θα εξεταστεί η φώκια για να διαπιστωθεί αν την ταλαιπωρεί κάποια πάθηση. Εμείς, βλέποντάς την απλά καταλάβαμε πως είναι υγιής. Βρίσκεται όμως στη διαδικασία αλλαγής τριχώματος. Αυτό είναι άλλωστε εμφανές. Για το λόγο αυτό θέλησε να βγει στην ακτή και να ξεκουραστεί», δήλωσε η προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας της Περιφέρειας κ. Μαριγώ Φωτάκη.
«Το ζώο κοιμάται στην ακτή. Εμείς είδαμε πως δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα και δεν φέρει εξωτερικά κάποιο τραύμα. Ήρθαμε σε επικοινωνία με την Εταιρεία Προστασίας Μεσογειακής Φώκιας προκειμένου να έρθουν πιο ειδικοί από μας για να την εξετάσουν», δήλωσε η κ. Φωτάκη.

«Είναι μια ενήλικη θηλυκή φώκια που βρίσκεται στη διαδικασία αλλαγής τριχώματος. Αυτός είναι ο λόγος που βγήκε στην ακτή και ξεκουράζεται», δήλωσε η κ. Φωτάκη και πρόσθεσε πως η ίδια φώκια είχε βγει πριν λίγες ημέρες και στην παραλία «Αντονυ Κουίν».
«Για να κολυμπήσει και να έρθει μέχρι την παραλία της Ιξιάς σημαίνει πως το ζώο διαθέτει δυνάμεις και κατά τη διαδρομή του ήπιε νερό και έφαγε», εξήγησε η κ. Φωτάκη.

Σε ερώτηση αν δόθηκε τροφή και νερό στο ζώο, η κ. Φωτάκη δήλωσε, πως η φώκια επιθυμεί να έχει την … ησυχία της και μόνο.
«Το θηλαστικό δεν επιθυμεί να έχει τροφή και νερό. Θέλει να ξεκουραστεί χωρίς ενοχλήσεις και θορύβους», τόνισε η κ. Φωτάκη και πρόσθεσε πως έχει ζητηθεί από τη Λιμενική Αρχή να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας και φύλαξης της φώκιας.
Τη μεσογειακή φώκια παρακολουθεί στο μέτρο του δυνατού και ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου.

Η μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus), είναι το ένα από τα δύο εναπομείναντα είδη φώκιας μοναχού της οικογένειας των φωκιδών. Κάποτε ήταν εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του Ανατολικού Ατλαντικού. Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. Ο μισός περίπου πληθυσμός, ζει στην Ελλάδα.
Η μεσογειακή φώκια ζει στο θαλάσσιο περιβάλλον πολύ περισσότερο από ό,τι στο χερσαίο, ψάχνοντας κυρίως για τροφή. Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν πως ένα μεγάλο ποσοστό της τροφής της αποτελούν τα χταπόδια. Οι μεσογειακές φώκιες έχουν την ικανότητα να καλύψουν σημαντικές αποστάσεις μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (π.χ., πάνω από 150 ναυτικά μίλια σε 3 μήνες), ενώ μπορούν να καταδυθούν σε βάθος 200 μέτρων από ηλικία λίγων μόλις μηνών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου