Επιστολή-παρέμβαση προς την τρόικα έστειλε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ζητώντας από τους δανειστές μας να επιταχύνουν και να ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, για να προχωρήσει η επανιδιωτικοποίησή τους.
Ας σημειωθεί ότι παρέμβαση υπήρξε και από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ζητώντας από όλα τα εμπλεκόμενα θεσμικά όργανα να προχωρήσει το νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με επιστολή του προς την τρόικα, ζητά να επιταχυνθεί η διαδικασία για το νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα διέπει τόσο τη λειτουργία του όσο και τη διάθεση μετοχών συστημικών τραπεζών. Και φυσικά προτάσσει και το ζήτημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, η οποία έχει καθυστερήσει.
Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, αναφέρει στο «Εθνος» ότι «οι συνέπειες είναι προφανείς στο να μην έχουμε ακόμα νόμο» και εμμέσως παραδέχεται ότι ενημέρωσε την τρόικα για τις καθυστερήσεις.
Το ESM
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η εμπλοκή του ESM στη διαδικασία δημιουργεί ελπίδες ότι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα εγκριθεί από την τρόικα και θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή.
Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι σχολίαζαν πως «το ΤΧΣ οφείλει να πράξει τα δέοντα για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των συστημικών τραπεζών στις οποίες είναι ο κύριος μέτοχος και των Ελλήνων φορολογουμένων». Ακόμα δεν παρέλειψαν να σημειώσουν με έμφαση πως πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών και να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες γιατί όσο καθυστερούν είναι εις βάρος όλων.
Επίσης τραπεζικά στελέχη τόνιζαν χθες ότι έχει υπάρξει μακρά αναμονή τόσο για τις θεσμικές αλλαγές όσο και για τη διαδικασία επιστροφής των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια, λέγοντας πως αποκλειστικά και μόνο με ευθύνη της τρόικας κινδυνεύει να χαθεί μία ιδιαίτερα ευνοϊκή περίοδος για τις ελληνικές τράπεζες.
Η Τράπεζα Πειραιώς συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 κορυφαίων επιλογών της JP Morgan και σε χθεσινή του έκθεση ο διεθνής οίκος δίνει τιμή – στόχο στα 2 ευρώ και σύσταση over-weight.
Ακόμα σημειώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο «under-weight» για την πλειονότητα των επενδυτών στις αναδυόμενες αγορές, ενώ διαπραγματεύεται περισσότερο σαν χώρα της ευρωπεριφέρειας παρά σαν αναδυόμενη.
Εφη Καραγεώργου