Συνολικά κονδύλια ύψους 4 δισ. ευρώ πρόκειται να αξιοποιήσει η Ελλάδα στην περίοδο 2014-2020 για την στήριξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης στο εναρκτήριο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-20.
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτίναξη της ανεργίας και της φτώχειας την περίοδο της κρίσης ιδιαίτερα στο Νότο της ΕΕ, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «η αδράνεια και η αναβλητικότητα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων έχει ως συνέπεια την υπονόμευση της αναπτυξιακής προοπτικής, της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής ολόκληρης της Ευρώπης».
«Η απάντηση στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων είναι η Ευρώπη με ισόρροπη ανάπτυξη», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης
Πώς θα κατανεμηθούν τα 4 δισ. ευρώ
Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι το κονδύλι αυτό -που αντιστοιχεί σε πάνω από 2% του ΑΕΠ- θα διατεθεί ως εξής:
• 2,9 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και για την ενίσχυση της διά βίου μάθησης, σε τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία, όπως αγρο-διατροφικός τομέας, τουρισμός, νέες τεχνολογίες και καινοτομία.
• 171 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση του προγράμματος Youth Guarantee.
• 800 εκατομμύρια ευρώ θα υπηρετήσουν δράσεις για την ενίσχυση της ενεργού ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας.
«Στόχος μας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς μόνο έτσι θα νικηθεί η ανεργία και θα επιτευχθεί η δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης» τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Όπως είπε, «άμεσος στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε εμπροσθοβαρώς τους πόρους που διαθέτουμε, έτσι ώστε οι επιπτώσεις στην αγοράς εργασίας να είναι άμεσες και βαθιές».
«Θέλουμε το 2014 να είναι χρονιά αποκλιμάκωσης της ανεργίας για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη, με δράσεις που θα προσφέρουν ευκαιρίες στους νέους για εργασιακή εμπειρία, με πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στους μακροχρόνια άνεργους να κρατήσουν την επαφή τους με την απασχόληση και θα προσφέρουν σε νοικοκυριά χωρίς εργαζόμενο πρόσβαση στην αγορά εργασίας» πρόσθεσε.
Πάνω από 74. δισ ευρώ θα χειριστεί το ΕΚΤ
Το ΕΚΤ διαθέτει περισσότερα από 74 δισ. ευρώ «για να στηρίξουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Αυτοί είναι οι πόροι, με τους οποίους θα χτίσουμε τις αναγκαίες γέφυρες αλληλεγγύης που θα ανανεώσουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο» τόνισε ο κ. Βρούτσης.
«Θα αναδυθούμε ως Ένωση δυνατότερη» πρόσθεσε, τονίζοντας όμως ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτούνται αποτελεσματικές και στοχευμένες πολιτικές που να επενδύουν στην κοινωνική Ευρώπη.
«Γι’ αυτό σήμερα οφείλουμε:
• Να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε πρωτοβουλίες, όπως είναι η εγγύηση για τους νέους.
• Να διασφαλίσουμε για τους Ευρωπαίους πολίτες θέσεις ποιοτικής απασχόλησης.
• Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε το ανθρώπινο δυναμικό της Ένωσης να μην υστερεί σε εκπαίδευση και δεξιότητες.
• Να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς για την κινητικότητα των εργαζομένων.
• Να χαιρετίσουμε την πρωτοβουλία για την δέσμευση του 20% των πόρων του Ταμείου, που κατευθύνονται στοχευμένα στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
• Να εργαστούμε για καλύτερες και αποτελεσματικότερες δημόσιες υπηρεσίες.»
Ο κ. Βρούτσης φρόντισε να υπογραμμίσει τη σημασία του ΕΚΤ στη νέα προγραμματική περίοδο: «Ο ρόλος του ΕΚΤ αποκτά ιδιαίτερο βάρος, όχι μόνο γιατί συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής – κάτι που κάνει διαχρονικά – αλλά γιατί επιπλέον ο ρόλος του την περίοδο 2014-2020 είναι πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά πιο σημαντικός από ποτέ, λόγω των πρωτοφανών συνεπειών που δημιούργησε η κρίση, ιδιαίτερα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου».
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη ο κ. Βρούτσης μίλησε για ενδείξεις μικρής βελτίωσης της κατάστασης επικαλούμενος την Ετήσια Έκθεση για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Εξελίξεις στην Ευρώπη. «Η ανεργία σταθεροποιείται, ενώ η Έκθεση προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωσή της» είπε.
Ωστόσο, πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας, «τα επίπεδα της ανεργίας επιμένουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Ενώ πιο κρίσιμη είναι η κατάσταση αναφορικά με την ανεργία των νέων. Η κρίση έχει επιδράσει αρνητικά και στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Αυτό, σε συνδυασμό με μια σειρά εξελίξεις στην αγορά εργασίας, έχουν αυξήσει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».
Αναφέρθηκε όμως και στον κίνδυνο που εγκυμονεί για την κοινωνική συνοχή στο σύνολο της ΕΕ από την ανάπτυξη μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων.
Όπως είπε ο υπουργός «οι διαφορές στην απασχόληση μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και μεταξύ κρατών – μελών παραμένουν σημαντικές. Διευρύνονται και θέτουν σε κίνδυνο μια από τις βασικές αρχές των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Την αρχή ότι η Ένωση δρα προς όφελος των πολιτών της ισόρροπα και αναλογικά».
«Το φαινόμενο του οικονομικού δυισμού στα κράτη-μέλη δεν είναι κάτι που πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Το φαινόμενο αυτό σε μακροχρόνια βάση θα υπονομεύσει το σύνολο του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η απάντηση στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων είναι η Ευρώπη με ισόρροπη ανάπτυξη» τόνισε.
Η ελληνική Προεδρία «θα εργαστεί με μεθοδικότητα, ώστε κάθε κοινοτικός πόρος να αξιοποιηθεί με την μέγιστη προστιθέμενη αξία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, την κοινή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020. Κάθε δράση που θα προωθείται, θα πρέπει να στοχεύει την αύξηση της απασχόλησης, την κοινωνική ένταξη, την κοινωνική προστασία και την αλληλεγγύη» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.