Μπαράζ πιέσεων τόσο από ευρωπαίους αξιωματούχους όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες δέχεται η Αθήνα, προκειμένου να παρουσιάσει το συντομότερο δυνατό τις προτάσεις της αλλά και να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για δανεισμό – γέφυρα.
Τον τόνο έδωσε και πάλι το Βερολίνο με το υπουργείο οικονομικών να ανακοινώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στο επόμενο Γιούρογκρουπ της 11ης Φεβρουαρίου τα σχέδια και τις προτάσεις για το πως θα χειριστεί την κατάσταση.
Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωνε «δεν κάνουμε συμφωνίες για δάνεια-γέφυρα» και θέτοντας το δίλημμα: «Η Ελλάδα είναι σε ένα πρόγραμμα …Το ερώτημα είναι αν θα ολοκληρωθεί ή θα παραταθεί.
Το απόγευμα, μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, η πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την Αθήνα να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους και με το ΔΝΤ, να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, και να συνεχίζει να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Από το Τόκιο, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι δεν θα διατεθούν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα αν δεν υπάρχει πρόγραμμα εν ισχύ, απηύθυνε ο επικεφαλής του ταμείου Κλάους Ρέγκλνγκ από το Τόκιο.
Στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί σχολίασε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος της Ελλάδας.
Στη Λισαβώνα, ο Πορτογάλος υπουργός οικονομίας κάλεσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της προς τους εταίρους της και τους πιστωτές της σχολιάζοντας ότι και η δική του χώρα πέρασε χρόνια σκληρής λιτότητας.
thetoc.gr