Σε 17 δισ.ευρώ υπολογίζει την άμεση συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας το 2014 το Sete Intelligence, ποσοστό δηλαδή 9,5%, ενώ η συνολική συμμετοχή του αποτιμάται μεταξύ 37 και 45 δισ.ευρώ (ανάλογα με τον πολλαπλασιαστή, που χρησιμοποιούν το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ- 2,2 και 2,65 αντίστοιχα για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου), δηλαδή ποσοστό από 20-25% του ΑΕΠ της χώρας παρήχθη πέρυσι από τον τουρισμό.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Sete Intelligence, με θέμα «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2014 – συνοπτική απεικόνιση βασικών μεγεθών», ο τουρισμός συνεισέφερε άμεσα πέρυσι στο ΑΕΠ 1,8 δισ.ευρώ περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά- αύξηση 11,2% (από 15,2 δισ.ευρώ το 2013 σε 17 δισ.ευρώ το 2014), όταν το ΑΕΠ της χώρας συνολικά μειώθηκε κατά 3,5 δισ.ευρώ.
Η αύξηση αφίξεων το 2014 από όλες τις πύλες εισόδου στη χώρα εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 23% ή 22 εκατ.αφίξεις και οι εισπράξεις σε 13,2 δισ.ευρώ.
Η αναντιστοιχία αφίξεων και εσόδων αποδίδεται στη μεγάλη αύξηση αφίξεων στην Αθήνα, όπου η μέση διάρκεια παραμονής είναι μικρή σε σχέση με τους προορισμούς θερινών διακοπών, γι αυτό εμφανίζεται μικρότερη και η μέση δαπανη ανά τουρίστα(όχι όμως απαραίτητα και ανά διανυκτέρευση).
Τα έσοδα από τη μεταφορά προς και από Ελλάδα υπολογίζονται το 2013 σε 1,077 δισ. ευρώ για τις αερομεταφορές και 132 εκατ. ευρώ για τις θαλάσσιες μεταφορές και σε 1,177 δισ. ευρώ και 133 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για το 2014.
Την τελευταία διετία, εξάλλου, εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν ετήσιες επενδύσεις στον τουρισμό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
Για τρεις νησιωτικές Περιφέρειες Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά, ο τουρισμός συνεισφέρει άμεσα στη δημιουργία τουλάχιστον 50% του ΑΕΠ των συγκεκριμένων Περιφερειών. Οι περιφέρειες αυτές έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα, γεγονός που υποστηρίζει την άποψη ότι ο τουριμός βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των περιοχών.
Κατά την περίοδο της τουριστικής αιχμής, εξάλλου, ο τουρισμός (μαζί με την εστίαση) έδωσε το 30% των θέσεων μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, πλέον των θέσεων αυτοαπασχολούμενων σε 31 χιλιάδες μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης.
Σχετικά με την απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, τον Ιανουάριο/Ιούλιο 2014, η συνολική μισθωτή απασχόληση στον κλάδο τουρισμού και εστίασης ανήλθε σε 183/450 χιλιάδες αντίστοιχα, σε σύνολο 1,5 εκατ. περίπου μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, σε όλη τη χώρα, δηλαδή 12%/30% του συνόλου. Από αυτούς, οι 56/262 χιλιάδες απασχολήθηκαν σε αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις. Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 οι συνολικές εισφορές για τα άτομα αυτά εκτιμώνται σε 640,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 104 εκατ. ευρώ, από το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς και υπερκαλύπτοντας την πτώση εσόδων από τους λοιπούς κλάδους κατά 78 εκατ. ευρώ.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο: εάν στις ταξιδιωτικές εισπράξεις συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές από τον εισαγόμενο τουρισμό, τότε το σύνολο υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων πλην πλοίων και καυσίμων.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ποσο καθοριστικά μπορεί να συμβάλει ο τουρισμός στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εάν πετύχει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
tornosnews.gr