Σε έκθεση-βόμβα της ΤτΕ, που παρουσίασε στους θεσμούς ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, καταγράφεται αναλυτικά ο λογαριασμός του προσφυγικού, που προκαλεί τεράστια πληγή στα κρατικά ταμεία.
Το κόστος για το 2016 ξεκινά από τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο η δαπάνη για έρευνα και διάσωση φτάνει τα 160 εκατ. ευρώ. Η ΤτΕ κάνει σαφές ότι ο λογαριασμός θα αυξηθεί αν μεγαλώσει η ροή προσφύγων ή αν οι πρόσφυγες παραμείνουν στην Ελλάδα, αυξάνοντας τις δαπάνες στέγασης, σίτισης και περίθαλψης.
Το κόστος, όπως επισημαίνεται, θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με δεδομένο ότι τα κονδύλια από την ΕΕ παραμένουν ασαφή καθώς τα 474 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί αφορούν την επταετία 2014-2020.
Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία του ΔΝΤ, ενώ υπολογισμοί του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ανεβάζουν σε 1 δισ. ευρώ το κόστος διαμονής 100.000 προσφύγων.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Γιάννης Στουρνάρας σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times είχε σημειώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε ότι αφορά το προσφυγικ, επισημαίνοντας ότι όπως φαίνεται από τις αναλύσεις που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα στο εξωτερικό, «τα οφέλη καρπώνονται οι χώρες που φιλοξενούν τελικώς τους πρόσφυγες και το κόστος καλούνται να το πληρώσουν οι χώρες διέλευσης». Το άμεσο κόστος της προσφυγικής κρίσης έχει υπολογιστεί στο 0,3% με 0,4% του ΑΕΠ, ωστόσο το έμμεσο είναι πολύ μεγαλύτερο, όπως είχε τονίσει.
Τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζει η έκθεση είναι: το κόστος για τις χώρες διέλευσης που εκτιμάται πως έχει υποτιμηθεί, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης, τα πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη με «κλειδιά» την αγορά εργασίας και την κοινωνική ενσωμάτωση και η πιθανότατα μη αναγκαστικά θετική επίδραση στους «μηχανισμούς προσαρμογής».
Σύμφωνα με την ΤτΕ το δημοσιονομικό κόστος για τις χώρες διέλευσης μπορεί να καταλήξει να είναι υψηλότερο του αρχικά αναμενόμενου τη στιγμή μάλιστα που οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές «έρχονται» σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις ενώ εξαιτίας αυτών υπάρχουν και σημαντικοί περιορισμοί σε διοικητικό επίπεδο.
Το υψηλότερο κόστος προκύπτει από τις αυξημένες ανάγκες ανταπόκρισης σε επιμέρους ζητήματα ενώ ένας αριθμός προσφύγων αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα, αυξάνοντας το δημοσιονομικό κόστος για τη στέγαση και διατροφή τους, τη λήψη ιατρικών προμηθειών κλπ.
Εφημερίδα Κεφάλαιο