Την μελέτη του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου, παρέδωσε χθες, Δευτέρα, στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, η υποστηρικτική ομάδα που ανέλαβε να εκπονήσει τις μελέτες, αποτελούμενη από τον τέως δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά, που είναι και ο συντονιστής της μελετητικής ομάδας και τους Χαράλαμπο Λουκαρά, Φώτη Ψαρά, Θανάση Ακρίδη, Μανώλη Διακομιχάλη, Θεόδωρο Μαυρίλα, Γιώργο Κατάκο και Στέφανο Δράκο.
Στη συνάντηση παρέστη και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου, καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός.
Ο κ. Κουσουρνάς παρουσίασε τις μελέτες, λέγοντας πως έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της όλης δουλειάς που απαιτείται, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 5εκ. ευρώ για την κτηριακή υποδομή και τον μηχανολογικό εξοπλισμό.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζημάρκος μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα έργο με εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό πρόσημο:
«Σήμερα είναι μια καλή μέρα, γιατί μία δουλειά ετών πήρε σάρκα και οστά. Ένα πάρα πολύ μεγάλο και σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την υγεία, πολλών συμπατριωτών μας καρκινοπαθών, μετά από δύο περίπου χρόνια, δρομολογείται κι αυτό.
Μία υποστηρικτική ομάδα μελετητών, όλοι συμπατριώτες μας, εργάστηκαν πολύ σε εθελοντική βάση, μαζί με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και με έναν εξωτερικό μελετητή, με συντονιστή τον κ. Στάθη Κουσουρνά. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους. Ο κύριος όγκος του ακτινοθεραπευτικού, είναι έτοιμος. Κι εδώ χρειάστηκε να καλυφθούν και κάποια ελλείμματα που υπήρχαν στον φάκελο , όσον αφορά το Νοσοκομείο, όπως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αναλάβαμε να εκπονήσουμε, για να μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα η δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος.
Ξεκινήσαμε από την οικονομοτεχνική μελέτη σκοπιμότητας, την αρχιτεκτονική και την στατική μελέτη, την μελέτη των μηχανολογικών εγκαταστάσεών του και την μελέτη της ακτινοπροστασίας, η οποία είναι πολύ ειδική σε αυτού του τύπου τα έργα –η οποία έχει υποβληθεί και έχει εγκριθεί από τον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ».
Όλοι περιμέναμε αυτή την στιγμή, ώστε να πάμε παρακάτω αυτή την συζήτηση, σε μια λογική προοπτικής υλοποίησης του έργου».
Ο κ Χατζημάρκος αναφέρθηκε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας που είναι η υποβολή των μελετών στο Υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα, η ομάδα των μελετητών θα προχωρήσει το επόμενο μελετητικό στάδιο, στις μελέτες εφαρμογής- για την δημοπράτησή του. Παράλληλα θα ασκηθεί πίεση στο Υπουργείο Υγείας να εντάξει το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου στον προγραμματισμό του, προϋπόθεση για την στελέχωση και λειτουργία του.
Ο περιφερειάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να χτιστεί σε πολιτικό πια επίπεδο, μια πολιτική συμμαχία που θα ασκήσει την αναγκαία πολιτική πίεση, να πείσει το Υπουργείο Υγείας ώστε να το εντάξει σαν έργο μέσα στον προγραμματισμό του. Είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το οικονομικό κομμάτι του έργου αυτού, όμως αυτό που τώρα που μπορούμε να πούμε από πλευράς Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι ότι θα δώσουμε το παρών και οικονομικά. Θέλουμε να κατασκευαστεί, αλλά θέλουμε να λειτουργήσει κιόλας. Στο σημείο που είμαστε τώρα, το να κατασκευαστεί θα είναι το ευκολότερο».
Καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που συνδυαστικά έχει αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου το Νοσοκομείο της Ρόδου να αποκτήσει την δυνατότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών προς τους καρκινοπαθείς της Δωδεκανήσου. Πρόκειται για την μετατροπή της παλιάς νεφρολογικής κλινικής σε Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών Βιολογικών Φαρμάκων (ΚΜΔΚΦ), που συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Για την υλοποίηση του έργου το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ψηφίσει ήδη την σχετική προγραμματική σύμβαση και έχει δεσμεύσει τα χρήματα που θα απαιτηθούν.
Όπως ανάφερε ο περιφερειάρχης, «εάν σε βάθος χρόνου υλοποιηθούν και τα δύο αυτά έργα, θα έχουμε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, σε ό,τι αφορά την υγειονομική θωράκιση των νησιών μας. Και δεν εννοώ μόνον την Ρόδο, αφού ένα τέτοιο έργο θα καλύψει ανάγκες και των νησιών μας».
Ο κ. Στ. Κουσουρνάς
O κ. Στάθης Κουσουρνάς αφού ευχαρίστησε τα στελέχη της μελετητικής ομάδας που συνεργάστηκαν για τις μελέτες, είπε τα εξής:
«Ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη σημασία έχει να υπάρχει αυτό το τμήμα μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, γιατί είμαστε ο πιο απομακρυσμένος Νομός, που η πρόσβαση σε τέτοιες μονάδες υγείας είναι δύσκολη και δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι λόγω των δυσκολιών μετακίνησης, πολλοί συνάνθρωποί μας εγκαταλείπουν την προσπάθεια για ακτινοθεραπεία –πράγμα τραγικό. Ένα τέτοιο έργο απαιτεί, την θέληση όλων των κατοίκων αλλά και πολιτική βούληση. Ίσως να είμαστε και η μοναδική περιοχή που θα αποκτήσει ένα τέτοιο τμήμα που βρίσκεται εκτός κέντρου, σε μια περιοχή χωρίς πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Η μελέτη ήταν πολύ δύσκολη, αλλά καταφέραμε μεθοδικά να την προχωρήσουμε» .
Σημειώνεται πως το κτήριο (το οποίο έχει χωροθετηθεί) είναι καινούργιο, εμβαδού 1.300τ.μ. σε δύο ορόφους. Ο κ. Κουσουρνάς, εξήρε την στήριξη και τον ρόλο της ΠΝΑΙ στην όλη προσπάθεια από κάθε άποψη ενώ ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, ζήτησε να συμβάλει και το Υπουργείο Υγείας, με την προοπτική να μπορέσει να το λειτουργήσει αργότερα.
«Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5εκ. ευρώ περίπου (2,5εκ. ευρώ για το κτηριακό και 2,5εκ. ευρώ για τα μηχανήματα που θα το στελεχώσουν και θα είναι νέας γενιάς). Παραδώσαμε το 65% περίπου της συνολικής μελέτης που απαιτείται. Αυτή η μελέτη πρέπει να περάσει από το αρμόδιο Υπουργείο για να εγκριθεί και να κάνει η μελετητική ομάδα, την απαραίτητη μελέτη εφαρμογής και να πάρει και άλλες απαιτούμενες εγκρίσεις. Πιστεύουμε ότι υπάρχει και η ευτυχής συγκυρία ότι η ηγεσία με τον υπουργό κ. Πολάκη, να είναι θετικός. Θέλει ακόμη προσπάθεια αλλά τουλάχιστον…. μπήκε το νερό στ’ αυλάκι».
Συμπλήρωσε ακόμη, πως είναι έτοιμη κατά 99% και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία ελέγχεται από τις υπηρεσίες τις ΠΝΑΙ και αναμένεται να περάσει από την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης –η οποία αφορά συνολικά το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Δεσμεύτηκε, ακόμη, ότι η ομάδα θα ενισχυθεί με δύο ακόμη άτομα και θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε αυτό το έργο. «Είμαι αισιόδοξος» κατέληξε ο κ. Κουσουρνάς.
Ο κ. Δ. Κρεμαστινός
Στην τοποθέτησή του, ο καθηγητής και βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, τόνισε τα εξής: «Αυτό είναι ένα μεγάλο άλμα για την Υγεία της Δωδεκανήσου. Μαζί με το αιμοδυναμικό τμήμα που όπως ξέρετε αυτή την στιγμή λειτουργεί επαρκώς –ενώ μέχρι πρότινος όποιος είχε κάποιο περιστατικό έπρεπε να διακομιστεί στην Αθήνα με αεροπλάνο ή ελικόπτερο- τώρα γίνεται ένα ακόμη σοβαρό βήμα στην υγειονομική θωράκιση της περιοχής. Οι συμπατριώτες μας, περιμένουν πολλούς μήνες για ακτινοθεραπεία (πολλές φορές είναι σε λίστες αναμονής έως και…. έξι μήνες) με συνέπεια να διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν περαιτέρω καταστροφές και να επιβαρυνθεί η υγεία τους. Ελπίζω όλα να πάνε καλά και να καταφέρουμε να αποκτήσουμε τέτοια μηχανήματα, 3ης γενιάς τα οποία βάζουν την ακτινοθεραπεία πάνω από την χειρουργική επέμβαση –ανακαλύπτοντας και τους πιο μικρούς όγκους προτού καν εκδηλωθούν και τους θεραπεύουν. Αυτό θα είναι πρωτοποριακό και θα φέρει ασθενείς στην Ρόδο ακόμη και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, που περιμένουν πολλούς μήνες για θεραπεία. Για την Ρόδο, αυτό θα είναι κάτι επαναστατικό».
Ο κ. Κρεμαστινός εξήρε την συνεργασία που έγινε από την μελετητική ομάδα καθώς και την στήριξη και αρωγή της ΠΝΑΙ, δεσμευόμενος ότι ο ίδιος ως βουλευτής Δωδεκανήσου θα πιέσει όπως μπορεί σε επίπεδο Κοινοβουλίου για να προχωρήσει.
«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι πως ήδη έχουμε κάνει βήματα με το αιμοδυναμικό τμήμα. Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας. Όμως θα πρέπει και οι επιστήμονες να έρχονται εδώ να εκπαιδεύονται και οι γιατροί οι δικοί μας να ανεβαίνουν πάνω, διότι η επιστήμη εξελίσσεται αλματωδώς. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συνολική, δεν είναι ένα εύκολο έργο», όπως ανέφερε.
Ρε πως τα καταφέρνει και χώνεται παντού η ντόπια Πασοκτζίδικη μαφία.
Στην μάσα πάντα πρώτοι.