Ειδήσεις

Στη Ρόδο ο μεγαλοεπενδυτής από το Ισραήλ για την μονάδα της Κρητηνίας – Συνάντηση με την Αρχαιολογία

Φως στην άκρη του τούνελ ίσως να διαφανεί τις επόμενες ημέρες για την μεγάλη επένδυση με την δημιουργία πρότυπης μονάδας αποθεραπείας καρκινοπαθών μετεγχειρητικού σταδίου στην περιοχή Αμαρτος της Κρητηνίας, η οποία λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων από την πλευρά της Αρχαιολογίας, έχει «παγώσει».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», έπειτα από την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων Έμπωνας, Αγίου Ισιδώρου, Κρητηνίας, Μονολίθου και Σιανών στο Υπουργείο Πολιτισμού για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην έναρξη των εργασιών με αποτέλεσμα τόσο οι επενδυτές όσο και η τοπική κοινωνία να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους με τον φόβο ότι η επένδυση θα τιναχθεί στον αέρα, υπήρξε άμεση αντίδραση από την Αρχαιολογία.
Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες της «δ», καταφθάνει στη Ρόδο ο μεγαλοεπενδυτής από το Ισραήλ προκειμένου την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου να συναντηθεί με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Μάνια Μιχαηλίδου, ώστε –αν αυτό καταστεί δυνατόν- να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών, οι οποίες έχουν καθυστερήσει σημαντικά, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της Αρχαιολογίας.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι εργασίες για την κατασκευή της μονάδας επρόκειτο να ξεκινήσουν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως έκτοτε οι αναβολές διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμα το «πράσινο φως» από την Αρχαιολογία.
Οι επενδυτές από το Ισραήλ και την Αμερική, όλο αυτό το διάστημα, πηγαινοέρχονται από τη Ρόδο περιμένοντας μια θετική απάντηση για να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας-πρότυπο, καθώς όλα είναι έτοιμα από πλευράς τους, όμως κάθε φορά φεύγουν περισσότερο απογοητευμένοι από τη Ρόδο.
Το ραντεβού της 14ης Φεβρουαρίου χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς αν δεν πάρουν οι επενδυτές απάντηση για το ακριβές χρονικό διάστημα που θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τις εργασίες, τότε δεν αποκλείεται, όλα να τιναχθούν στον αέρα καταδικάζοντας την συγκεκριμένη περιοχή της Ρόδου, την λιγότερο αναπτυγμένη και προβεβλημένη, και τους κατοίκους της, στην αφάνεια.
Οι πέντε πρόεδροι, Εμπωνας Μ. Καρνάβας, Αγ. Ισιδώρου Στ. Βονάκης, Κρητηνίας Μ. Αμβροσιάδης, Μονολίθου Δ. Κονισσής και Σιανών Κ. Γιμούκης, στην επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν στο Υπ. Πολιτισμού τον περασμένο μήνα, η οποία παραλλήλως κοινοποιήθηκε στο γραφείο πρωθυπουργού, στον υπουργό Υγείας, στην υπουργό Τουρισμού, στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και στο δήμαρχο Ρόδου, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι παρατείνεται συνεχώς το διάστημα των ανασκαφών, το κόστος των οποίων επιβαρύνει τους επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν σηκώσουν τα χέρια ψηλά.
«Εάν δεν δοθεί σύντομα τέλος στην πολυδάπανη και πολύμηνη διαδικασία, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η επένδυση στην περιοχή μας αφού εκφράζεται έντονα η δυσαρέσκεια του επενδυτή την οποία κατανοούμε απόλυτα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή επιστολή των πέντε προέδρων προς το Υπουργείο Πολιτισμού.
Να σημειωθεί ότι η επένδυση θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε. σε έκταση 48,16 στρεμμάτων στη περιοχή Αμαρτος Κρητηνίας. Η ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 135 δωματίων με 296 κλίνες θα περιλαμβάνει δύο κυρίως κτιριακές ενότητες, το κεντρικό κτήριο και τις εννέα πτέρυγες των δωματίων. Επίσης, θα διαθέτει κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα, εστιατόριο, συνεδριακό κέντρο και αίθουσες συναντήσεων. Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου θα κατασκευαστούν χώροι άθλησης και αναψυχής με γήπεδο τένις αμφιθέατρα, παιδότοπος, ενώ θα διαμορφωθούν διαδρομές περιπάτου. Λόγω έλλειψης κεντρικού αποχετευτικού δικτύου προβλέπεται η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών, προς άρδευση χώρων πρασίνου. Στη μονάδα θα μπορούν να διαμένουν ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Όπως υποστηρίζουν οι πρόεδροι αλλά και οι κάτοικοι η επένδυση θα αποτελέσει την αρχή για την ανάπτυξη της περιοχής προσφέροντας σημαντικότατα οφέλη όχι μόνο στους κατοίκους των μικρών χωριών της συγκεκριμένης πλευράς του νησιού αλλά σε ολόκληρο το νησί.
Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην συνάντηση επενδυτών και Αρχαιολογίας που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, όπου και θα διαφανούν οι προθέσεις για το αν τελικά η μεγάλη αυτή επένδυση για το νησί, θα ξεκινήσει άμεσα ή αν οι επενδυτές… ρίξουν μαύρη πέτρα, εξαιτίας των συνεχόμενων εμποδίων και του δαιδαλώδους νομικού πλαισίου που πρέπει να αντιμετωπίσουν όσοι ενδιαφέρονται για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου