Ειδήσεις

Τσακαλώτος: Δεν φτάνει η μείωση των φόρων για την στήριξη των μικρομεσαίων

Της Δήμητρας Καδδά

Σε προαναγγελία εξόδου στις αγορές μέσα στην εβδομάδα προέβη ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας μαζί με τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη στην Ειδική Θεματική Συνεδρία “Το νέο παραγωγικό πρότυπο και η έξοδος από την κρίση” στο πλαίσιο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

Προέβη επίσης στην επισήμανση ότι οι δανειστές θέλουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα “για να μην μας δώσουν τόσο πολλά για το χρέος” αλλά και έκανε σαφές ότι η μείωση φόρωνκατά 3,5 δισ. ευρώ που υπάρχει στο Μεσοπρόθεσμο δεν επαρκεί για την στήριξη των μικρομεσαίων και πρέπει να βρεθούν και άλλοι μοχλοί όπως η αύξηση της χρηματοδότησης που προωθείται από το ΕΣΠΑ..

Η στιγμή καμπής στην έξοδο από την κρίση ήταν το Eurogroup του Ιουνίου, ανέφερε. Περιγράφηκε, είπε, με αρκετή σαφήνεια η διαδικασία εξόδου η οποία θα γίνει με δικά μας λεφτά και με χρήματα του ESM, όπως είπε. Και από εκείνη την στιγμή άλλαξε το κλίμα κυρίως στο εξωτερικό, επισήμανε.

Ανέφερε ότι  βγήκαμε στις αγορές τον Ιούλιο, ξαναβγήκαμε πριν τα Χριστούγεννα, και “είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω σήμερα ότι βγήκε η ανακοίνωση για την νέα έξοδο στις αγορές που θα γίνει αυτήν την εβδομάδα“.

Για τις κατηγορίες ότι είναι τα “καλά παιδιά” που προσάπτουν στην κυβέρνηση, απάντησε ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 “η κυβέρνηση εξήγησε το πρόγραμμα στους θεσμούς”. Επανέλαβε την παρουσίαση του μνημονίου που χωρίζεται σε 3 καλάθια. Το πρώτο είναι  αυτά που έπρεπε να γίνουν ακόμη και αν δεν τα ήθελαν, το δεύτερο είναι τα υπό διαπραγμάτευση στην οποία “κάποια πράγματα κερδίσαμε κάποια χάσαμε” όπως στις συντάξεις – ένα πεδίο στο οποίο παραδέχθηκε “ήττα”. Κέρδισαν στον Ν. Κατσέλη/Σταθάκη “να μην περιοριστεί στα εισοδηματικά κριτήρια του ΚΕΑ η κάλυψη”, είπε. Παραδέχτηκε επίσης ότι υπήρξε πίεση από το ΔΝΤ να μειωθούν όλα τα επιδόματα στο επίπεδο του ΚΕΑ, κάτι που – όπως είπε – δεν πέρασε. Και το 3ο καλάθι, είναι – ανέφερε – όσα δεν ήταν στο μνημόνιο και εισήχθησαν με κυβερνητική πρωτοβουλία όπως οι ανασφάλιστοι που έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία.

“Ο μόνος λόγος για να είσαι σε ένα πρόγραμμα είναι για να βγεις από αυτό” επανέλαβε και σε αυτήν του την ομιλία. “Επειδή κλείσαμε εγκαίρως, επειδή βγαίνουμε στις αγορές έχουν αλλάξει οι οικονομικοί δείκτες” ανέφερε. Αναφέρθηκε στην πορεία των εξαγωγών, και περιέγραψε τον στόχο έως τον Αύγουστο του 2018 να είναι ο “πιο ασήμαντος υπουργός” με την έννοια της επιστροφής στην ανάπτυξη.

Για την οπτική του αναφορικά με το αναπτυξιακό σχέδιο είπε ότι στην Ελλάδα οι βασικοί μεγάλοι τομείς της οικονομίας είναι τα δίκτυα της ενέργειας, των μεταφορών των τηλεπικοινωνιών και ο αγροτικός τομέας. Ωστόσο, είμαστε μία χώρα αγροτική και αρκετά μικρών επιχειρήσεων. “H μαγιά για να έχεις ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο είναι το πώς  συνδέονται όλα αυτά”, είπε. Εξήγησε ότι πρέπει  να συνδέεις τουςπρονομιακούς τομείς που έχεις, για παράδειγμα τους μικρομεσαίους, ως προμηθευτές ενός δικτύου που θα δημιουργηθεί ώστε να  υπάρχει προστιθέμενη αξία.  Άρα, είπε, ένα αναπτυξιακό σχέδιο πρέπει να έχει τους συνδέσμους μεταξύ των τομέων. Πρέπει επίσης είπε να φανεί αν πάσχει το σχέδιο από χρηματοδότηση.

Μίλησε για Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την οποία πρέπει να διαπραγματευθεί η Ελλάδα  με τους θεσμούς. “Για να μην μας δώσουν τόσο πολλά για το χρέος” θέλουν να έχουμε ανάπτυξη οι εταίροι, είπε.

Τα αναπτυξιακά συνέδρια δεν γίνονται, είπε, για να φανεί ότι ζητείται η συμμετοχή των περιφερειών. Γίνονται για να υπάρχει σχεδιασμός και να φανούν τα προβλήματα κάθε περιοχής.

Για τη μείωση των φόρων παραδέχθηκε ότι θίχτηκαν τα μεσαία στρώματα λόγω της απόλυτης προτεραιότητας αντιμετώπισης της  ανθρωπιστικής κρίσης. “Κάνει λάθος το ΔΝΤ στις εκτιμήσεις του για τα πλεονάσματα”, είπε, αλλά και “αντιμετωπίζουμε την φοροδιαφυγή και έτσι υπάρχουν 3,5 δισ. ευρώ μείωσης των φόρων στο Μεσοπρόθεσμο (2019-2021). Αλλά δεν φτάνει αυτό”, παραδέχθηκε, γιατί και πριν από την κρίση τα μεσαία στρώματα δεν πλήρωναν πολλούς φόρους. Ετσι, ανέφερε ότι πρέπει να έχουν οι μικρομεσαίοι ένα σχέδιο που να τους ενσωματώνει στρατηγικά. Αναφέρθηκε στην αύξηση του ποσοστού του ΕΣΠΑ που οδεύει σε μικρομεσαίους.  Με τέτοιες στρατηγικές απαντάς, είπε, όπως και με την εκπαίδευση σε κάποια από τα προβλήματα που έχει η μεσαία τάξη.

“Κατανοώ και τα σύμβολά και την παράδοση είπε για το Σκοπιανό. Προσέξτε όμως, να μάθουμε από την ιστορία του Τραμπ. Σε ανθρώπους που φοβούνται, που νιώθουν ανασφάλεια το να τους κάνεις διαλέξεις για τον εθνικισμό δεν βοηθά”, είπε. “Οι δημοκράτες στις ΗΠΑ έκαναν ένα τεράστιο λάθος λέγοντας ότι όλοι όσοι ψήφιζαν τον Τραμπ ήταν ρατσιστές ή σεξιστές. Αυτό που βοηθά είναι ένας διάλογος με την κοινωνία για να δει τις ρίζες της ανασφάλειας, και να το συζητά σοβαρά. Αν απλά τους αποκλείσεις ως κάτι διαφορετικό δεν βοηθάς ούτε αυτούς ούτε την ελληνική οικονομία και κοινωνία”, ανέφερε.

Ερωτηθείς για την δημόσια διοίκηση, είπε ότι έγιναν βήματα για την γραφειοκρατία, αλλά υπάρχει και η εξής αντίφαση: “Στο ΥΠΟΙΚ 15 με 20 παιδιά έκαναν ένα νέο πληροφοριακό σύστημα διασταύρωσης στοιχείων με πολύ σκληρή δουλειά. Από την άλλη, κατανοώ ότι η δημόσια διοίκηση έχει χτιστεί σε μία κουλτούρα που δεν αλλάζει. Για παράδειγμα στην Αγγλία ο δημόσιος υπάλληλος κάνει οτιδήποτε δεν απαγορεύεται, Εδώ κάνουν ότι λέει ο νόμος… Αυτό δεν αλλάζει από την μία ημέρα στην άλλη”, είπε.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου