Στην τουρκική προκλητικότητα, τις δηλώσεις Ερντογάν για τα Ίμια αλλά και την σύγκρουση Ρωσίας – Τουρκίας στην Συρία μίλησε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.
Για τα ελληνοτουρκικά ο Κωνσταντίνος Φίλης εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανησυχεί για νέο επεισόδιο με το Ορούτς Ρέις. «Υπάρχουν προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και από τα δύο μέρη με την βοήθεια τρίτων γιατί αντιλαμβάνονται όλοι ότι αυτή η κατάσταση εφόσον διατηρηθεί μπορεί να οδηγήσει σε μία κρίση που ούτε η μία πλευρά ούτε η άλλη πλευρά επιθυμούν. Το Ορούτς Ρέις ήταν ένα τεστάρισμα. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα πρέπει να περιμένουμε ένα αντίστοιχο Ορούτς Ρέις», είπε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
Για την δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν που υποστήριξε ότι η Τουρκία είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα να μην προβεί σε ενέργειες που θα δημιουργήσουν ένταση, ανήμερα της επετείου των Ιμίων ο Κωνσταντίνος Φίλης τόνισε: «Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να ορίσει το πλαίσιο της όποιας ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης γίνει στο μέλλον και αυτό θέλει να το κάνει με ασφυχτικούς όρους για εμάς. Όπως μου έλεγε Τούρκος διπλωμάτης: Αν όμως κάνετε κάτι που θα μας ενοχλήσει θα απαντήσουμε πέντε φορές. Αυτή είναι η τουρκική λογική και φιλοσοφία».
Και συνέχισε: «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι πολύ καλός στον ψυχολογικό πόλεμο. Όλες του οι φράσεις φαίνονται να είναι προσεκτικά διατυπωμένες. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να δίνουμε παραπάνω σημασία από αυτή που αρμόζει σε τέτοιες δηλώσεις. Η Ελλάδα είναι σε θέση να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της με τρόπο αποτελεσματικό ανεξάρτητα από το αν η Τουρκία μας προειδοποιεί ότι αυτό την ενοχλεί».
Αναφορικά με την παρουσία του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ ο Κωνσταντίνος Φίλης υπογράμμισε ότι «είναι επίδειξη δύναμης, πυγμής και μία απόπειρα των Γάλλων να διαχωρίσουν τη θέση τους από την Ε.Ε. που έχει μείνει ακόμα στις κυρώσεις που τις συζητά από τον περασμένο Ιούνιο και θα είναι κλιμακούμενες. Οι Γάλλοι έχουν τουλάχιστον τρεις λόγους και ιστορικούς και ενεργειακούς διότι η Total έχει παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο τρίτος λόγος είναι ότι η Γαλλία δεν θα ήθελε επουδενί να δει την Τουρκία να εδραιώνεται στρατιωτικά στην περιοχή της βόρειας Αφρικής, όπως επιχειρεί να κάνει στην Λιβύη και να αποκτά ένα πάτημα εκεί».
«Καβγαδάκι» Ρωσίας-Τουρκίας στην Ιντλίμπ
Για το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ της Τουρκίας και της Δαμασκού στην Ιντλίμπ ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου των Διεθνών Σχέσεων είπε ότι πρόκειται για ένα «καβγαδάκι» μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας που δεν αναμένεται να πάρει έκταση. «Είναι προβληματική η κατάσταση γιατί στην Ιντλίμπ 3,5 εκατ. εγκλωβισμένους αν οι εχθροπραξίες συνεχιστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε τουλάχιστον 1 εκατ. Σύρους που θα θέλουν να περάσουν τα τουρκικά σύνορα. Ως προς τη σχέση Ρωσία-Τουρκίας είναι ένα επεισόδιο, ένα καβγαδάκι που δεν νομίζω ότι θα λάβει συνέχεια. Εκτιμώ ότι στην μεγάλη εικόνα για τον μεν Πούτιν ο Ερντογάν είναι ένας πολύ χρήσιμος εταίρος γιατί διασπά το δυτικό μέτωπο ειδικότερα δε την ΝΑΤΟϊκή συμμαχία με την δύστροπη συμπεριφορά που επιδεικνύει Για τον δε Ερντογάν ο Πούτιν είναι ένα καταφύγιο το οποίο χρησιμοποιεί απέναντι στην Δύση για να πει ότι αν με αποξενώσετε περαιτέρω έχω και άλλες εναλλακτικές ακόμη και αν στην πράξη αυτό δεν ισχύει τόσο όσο θέλουν να το εμφανίζουν οι δύο πλευρές».
Πηγή: skai.gr