Χαίνουσα πληγή στα σωθικά της τοπικής δωδεκανησιακής κοινωνίας, αποτελεί η εκκρεμότητα με τους εκατοντάδες δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της PQH, που λειτουργεί ως «Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής» για όλα τα υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα στην Ελλάδα.
Καθημερινά, απελπισμένοι δανειολήπτες από τη Ρόδο καθώς και από άλλα νησιά του νομού που κινδυνεύουν οι περιουσίες τους, απευθύνονται στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου το οποίο πρωτοστατεί στην ανάδειξη του θέματος, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι μέλει γενέσθαι, έπειτα από τις παρεμβάσεις του προέδρου κ. Γιάννη Πάππου προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για να βρεθεί η προσφορότερη λύση.
Μιλώντας στη «δ» δανειολήπτης, που απειλείται με κατάσχεση το σπίτι του, δήλωσε ότι ο μόνος διακανονισμός που του πρότεινε ο εκκαθαριστής για το στεγαστικό του δάνειο είναι η καταβολή 2.000 ευρώ τον μήνα! «Μας τιμωρούν επειδή θελήσαμε να στηρίξουμε τη δική μας Τράπεζα, τον τόπο μας. Είχα πάρει ένα δάνειο 120.000 ευρώ, έχω πληρώσει μέχρι σήμερα πάνω από 200.000 ευρώ, εννοείται ότι ακόμα δεν έχω ξεχρεώσει το δάνειο. Όμως τώρα για το υπόλοιπο ποσό ο εκκαθαριστής μού ζητά 2.000 ευρώ τον μήνα, τα οποία δεν έχω. Είμαι συνταξιούχος, που όμως ακόμα δεν έχω πάρει σύνταξη, περιμένω 11 μήνες και δεν ξέρω πόσο θα χρειαστεί να περιμένω ακόμα. Αδυνατώ να πληρώσω και οι απλήρωτες δόσεις πολλαπλασιάζονται. Εγώ είμαι μια μόνο περίπτωση από τις εκατοντάδες, απειλούνται οικογένειες με κατάσχεση της περιουσίας τους. Πιστεύω ότι πρέπει πλέον να οργανωθούμε οι δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου ανά νησί, ξεκινώντας από την συγκέντρωση υπογραφών, προκειμένου να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας και να ακουστεί η φωνή μας. Δεν θέλουμε να μας εγκαταλείψουν ούτε να μας ξεχάσουν, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και αφορά τις περιουσίες μας και τις ζωές μας. Εχουμε αποκτήσει προβλήματα υγείας από όλη αυτή την κατάσταση» λέει με δάκρυα στα μάτια στη «δ» ένας από τους εκατοντάδες δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ο πρόεδρός του κ. Γιάννης Πάππου επανέλαβε πως το ΕΒΕΔ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του προκειμένου να δοθεί λύση με νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εκπροσώπους του νομού στο Κοινοβούλιο.
Αυτό που ζητούν οι δανειολήπτες είναι, τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις συνεταιριστικές τράπεζες, να δύνανται να ρυθμιστούν σε χρονικό διάστημα έως και 20 έτη, όπως ακριβώς συμβαίνει και για τα δάνεια των συστημικών τραπεζών, χωρίς να συνιστάται δυσμενής διάκριση σε βάρος όσων επέλεξαν τοπικές συνεταιριστικές τράπεζες που ο εκκαθαριστής δίνει χρονικό ορίζοντα έως 8 έτη.
Προσφάτως, με επιστολή του στον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Γιάννης Πάππου του παρουσίασε αναλυτικά το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση και παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Επιμελητηρίου που συνοψίζονται στα εξής:
1. Οι δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για το ότι η πρώην Τράπεζα Δωδεκανήσου βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία.
2. Οι νησιώτες μας, επιχειρηματίες και νοικοκυριά, τιμωρούνται για την επιλογή τους να συνεργαστούν και να στηρίξουν το δικό μας Τραπεζικό Ίδρυμα. Δεν ζητούμε ευνοϊκότερη ρύθμιση. Ζητούμε να μην υπάρχει δυσμενής διάκριση, εγείροντας θέματα αντισυνταγματικότητας.
3. Ζητούμε να ρυθμιστούν όλα τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες-μέλη μας με την ίδια τακτική και πολιτική που ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, οι οποίες δίνουν περιθώριο μέχρι και 20 έτη ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κάθε δανειολήπτη. Σημειώνεται ότι για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ο εκκαθαριστής ζητά αποπληρωμή το μέγιστο σε οκτώ έτη. Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι αδύνατο ιδιώτες ή επιχειρηματίες να αποπληρώσουν τα δάνεια τους σε περίοδο οκτώ ετών.
4. Ζητούμε να γίνει πλήρης ενημέρωση από τον εκκαθαριστή για την πορεία της εκκαθάρισης και τις μελλοντικές του ενέργειες, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια στις πρακτικές που ακολουθούνται αλλά και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ειδικό αυτό έργο.
5. Ζητούμε οι λύσεις που προωθούνται για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από την Ε.Ε. και την Τράπεζα Ελλάδος να ισχύσουν, όχι μόνο για τις συστημικές Τράπεζες αλλά και για τις υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικές Τράπεζες.
6. Ζητούμε ο Οδηγός Εκκαθάρισης που εφαρμόζεται πέρα από τον εισπρακτικό χαρακτήρα του, να λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, το διαθέσιμο εισόδημα και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής μας οικονομίας η οποία έχει κυρίως εποχικό χαρακτήρα.
Όπως ανέφερε στη «δ» ο συνταξιούχος δανειολήπτης, η υιοθέτηση των προτάσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, είναι η μόνη οδός αλλά απαιτείται συνεργασία όλων των τοπικών φορέων, ακόμα και κινητοποιήσεις όπως επισημαίνει των δανειοληπτών, προκειμένου να ληφθούν υπ΄όψιν. «Απευθύνομαι μέσα από την εφημερίδα σας, σε όσους μπορούν να στηρίξουν την προσπάθειά μας, να το κάνουν άμεσα και να μην επιτρέψουν να συνεχιστεί η τιμωρία μας επειδή αποφασίσαμε να στηρίξουμε τη δική μας Τράπεζα», καταλήγει.
https://www.dimokratiki.gr/06-02-2020/se-apognosi-oi-daneioliptes-tis-trapezas-dodekanisoy-stirizoyn-to-eved-poy-anazitei-apegnosmena-lysi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.