«Κραυγή» αγωνίας και απόγνωσης από τους εστιάτορες της Ρόδου καθώς οι επιχειρήσεις τους παραμένουν κλειστές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και καταγράφουν τεράστιες ζημίες, ενώ κάνουν λόγο για ολική καταστροφή, η οποία δεν μπορεί να αποκατασταθεί ούτε με οικονομικές ενισχύσεις, ούτε με επιδόματα.
Όπως έγραψε η «δ», οι εστιάτορες και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, ετοιμάζονται για συμμετοχή σε πανελλαδική κινητοποίηση με στόχο να παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους στο Μαξίμου, ενώ διατυπώνουν εξαιρετικά παράπονα και για τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη.
Στην πανελλαδική –ειρηνική- διαμαρτυρία συμμετέχουν και οι Ροδίτες οι οποίοι έχουν προγραμματίσει την επόμενη Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 10 το πρωί να συγκεντρωθούν στο Μανδράκι σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αγανάκτησης και να παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες, τα μέλη του δ.σ. του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου κ.κ. Γιάννης Κλούβας, Σταύρος Ζουρούδης, Ευριπίδης Γκόγκος και Γιάννης Χατζηκέλης εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το παρατεταμένο λοκντάουν, ενώ στηλίτευσαν την αδιαφορία των βουλευτών της περιοχής μας, καλώντας τους να πάρουν θέση και να βοηθήσουν τον κλάδο της εστίασης και τους εργαζομένους –γενικότερα.
«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους στην εστίαση, τους ιδιοκτήτες, τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές κ.λπ. να περάσουν από το Μανδράκι να υπογράψουν και να μας στηρίξουν. Το κάλεσμα είναι για όλους, για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και γενικότερα ό,τι έχει να κάνει με φαγητό και ποτό. Θα είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία και θα τηρήσουμε όλα τα μέτρα προστασίας με μάσκες και αποστάσεις. Η εστίαση είναι ο πιο βαριά χτυπημένος κλάδος από την πανδημία. Αριθμεί πολλές χιλιάδες εργαζόμενους, απασχολούμενους, προμηθευτές κ.λπ. Ο δικός μας κλάδος δεν είναι υπεύθυνος ούτε για ένα κρούσμα κορωνοϊού. Λάβαμε και τηρήσαμε τα μέτρα προστασίας…», είπε ο κ. Κλούβας.
Όπως υπογράμμισε, έγιναν επαφές με τους επικεφαλής των κομμάτων ενώ έγινε και μια επαφή με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννη Πάππου στον οποίο μετέφεραν τα αιτήματά τους.
Όλες οι ελπίδες εναποτίθενται στην νέα τουριστική σεζόν αφού η προηγούμενη ήταν πάρα πολύ περιορισμένη.
Είπε ακόμη ότι αρκετές επιχειρήσεις στην εστίαση δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά, ενώ είναι πάρα πολύ δύσκολο να ενταχθούν στα προγράμματα, όπως π.χ. το ΝΗΣΙΔΑ.
Στα αιτήματα του κλάδου περιλαμβάνεται η ένταξή του στα προγράμματα χρηματοδότησης όπως π.χ. το ΕΣΠΑ, απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, επαναφορά των 120 δόσεων, επαναφορά του ακατάσχετου για τις επιχειρήσεις, απαλλαγή κοινοχρήστων χώρων από τα δημοτικά τέλη κ.λπ.
Ο κ. Ζουρούδης είπε ακόμη ότι «οι βουλευτές μας –χωρίς να θέλω να τους προσβάλω γιατί εμείς τους ψηφίσαμε- να υποστηρίξουν τα συμφέροντά μας στην Αθήνα, να πάψουν να ασχολούνται με τις προσωπικές τους επιδιώξεις και να κοιτάξουν το καλό της Ρόδου…»
Και που να δηται τι κραυγή αγωνίας. Και πηνας εκφράζουν οι οδοκαθαριστες της enact που παραμένουν απλήρωτοι για 3το μήνα + την αποζημίωση αδείας τους που δουλεύουν με φιλότιμο και υπευθυνότητα κάθε μέρα. Που είναι ο δήμος να πάρει θέση; Το εργατικό κέντρο; Η επιθεώρηση εργασίας;. Γιατί δεν γράφεται κάτι για αυτούς τους ανθρώπους;