Ρεπορτάζ

Στο κενό έπεσε η μήνυση της απελθούσας διοίκησης του Νοσοκομείου Ρόδου κατά της διευθύντριας και διοικητικού υπαλλήλου

Με απόφαση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου κρίθηκαν αθώοι υπεξαγωγής εγγράφων κατά συναυτουργία και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης η διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Αικατερίνη Φουσιάνη και ένας διοικητικός υπάλληλος, που παραπέμφθηκαν σε δίκη κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της απελθούσας διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Πρόκειται γι’ ακόμη μια δικαίωση της διευθύντριας που ήλθε σε ευθεία αντιπαράθεση με την πρώην διοικήτρια κ. Αικατερίνη Χατζηστρατή και έχει ήδη προσφύγει στα ποινικά και αστικά δικαστήρια.
Η κ. Φουσιάνη έχει προσφύγει ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου με αγωγή αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου και κατά του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Με την αγωγή της διεκδικεί αποζημίωση ύψους 6.300 ευρώ για στερηθέν επίδομα θέσεως και αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Η κ. Φουσιάνη εκθέτει ότι προσελήφθη και εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου από τον Δεκέμβριο του 1982. Από το έτος 1990 κατέχει τη θέση της Διοικητικής Διευθύντριας του Νοσοκομείου, στην οποία τοποθετήθηκε με διαδοχικές αποφάσεις των αρμοδίων κάθε φορά οργάνων και σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
Από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 22α Απριλίου 2016 παράλληλα με τα καθήκοντα της διοικητικής διευθύντριας ασκούσε και τα καθήκοντα της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου λόγω παύσης από τα καθήκοντά τους του τότε διοικητή και του αναπληρωτή διοικητή, ενώ αντίστοιχα ο τότε Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά του ασκούσε και τα καθήκοντα του Διοικητή του Νοσοκομείου.
Στο διάστημα 1/1/2016-31/3/2016, με την ιδιότητα της προέδρου του Δ.Σ, συγκάλεσε (9) συνεδριάσεις του Δ.Σ κατά τις οποίες εξετάσθηκαν συνολικά 298 θέματα των τριών νησιωτικών Νοσοκομείων Ρόδου-Κω-Καλύμνου.
Η κ. Αικατερίνη Χατζηστρατή, τοποθετήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου στη θέση της διοικήτριας την 22α Απριλίου 2016.
Με την αγωγή της η κ. Φουσιάνη διατείνεται ότι υπέστη άδικη αντιμετώπιση από τη διοίκηση που της αφαίρεσε τα καθήκοντά της, μέχρι να δικαιωθεί από τα Διοικητικά Δικαστήρια.
Υποστηρίζει ότι επί μια ολόκληρη 10ετία από τις άριστες εκθέσεις τις οποίες είχε ως δημόσιος υπάλληλος βρέθηκε αντιμέτωπη με την απαξίωση της προσωπικότητάς της και με απαξίωση της προσπάθειας και της προσφοράς της στον υγειονομικό τομέα της Ρόδου.
Ισχυρίζεται ότι ο άδικος και αναιτιολόγητος διωγμός της, έφτασε μέχρι και της υποβιβάσεώς της από διοικητική διευθύντρια εις γραφέα- βοηθό φαρμακοποιού του Νοσοκομείου, ενώ επισημαίνει ότι την περίοδο από 24/11/2017 μέχρι και 16/1/2019 στερήθηκε το επίδομα θέσεως ευθύνης το οποίο ανερχόταν μηνιαίως στο ποσό των 450 ευρώ μικτά.
Η στέρηση του ως άνω ποσού υπήρξε μη νόμιμος, όπως τονίζει επικαλούμενη και την υπ’ αριθμ. Α514/2018 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς, η οποία την απεκατέστησε εις την διοικητική της θέση και ιεραρχία.
Εν πάση περιπτώσει, η υπόθεση που απασχόλησε την Παρασκευή το ποινικό δικαστήριο είχε ως αφετηρία την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς τον Σεπτέμβριο του 2017 από το Νοσοκομείο Ρόδου επί θητείας της κ. Χατζηστρατή.
Η κ. Φουσιάνη και ο συγκατηγορούμενος διοικητικός υπάλληλος στο Γραφείο Κίνησης Ασθενών εφέροντο ειδικότερα, να απέκρυψαν έγγραφα και φακέλους (πορίσματα ΣΕΥΠΠ, έγγραφα του διοικητή με διαβάθμιση εμπιστευτικό, έγγραφα παραγγελιών αναλώσιμων κ.α.) απομακρύνοντάς τα από τα αρχεία των τμημάτων όπου αναφέρονται και όφειλαν να τηρούνται και από το γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου, τοποθετώντας τα σε κλειδωμένη ντουλάπα στο Γραφείο Κίνησης Ασθενών, το κλειδί της οποίας τηρούσε ο δεύτερος κατηγορούμενος και πρόσβαση στην οποία είχε αποκλειστικά η πρώτη κατηγορούμενη, ήτοι σε σημείο όπου κανένας δεν θα τα αναζητούσε, έγγραφα τα οποία καμία σχέση δεν είχαν με τις αρμοδιότητές τους.

Περαιτέρω η κ. Φουσιάνη εφέρετο στις 3.7.2017, με πρόθεση, να πέτυχε με εξαπάτηση υπαλλήλου του τμήματος προσωπικού του ΓΝΡ που συνέταξε και του υποδιευθυντού Διοικητικού -Οικονομικού που υπέγραψε, την έκδοση της από 3.7.2017 Βεβαίωσης (προϋπηρεσίας), στην οποία βεβαιώθηκε ότι ασκούσε καθήκοντα διευθύντρια Διοικητικής -Οικονομικής Υπηρεσίας και κατά το χρονικό διάστημα από 13.5.1996 έως 8.8.2005, υπολογίζοντας τον χρόνο αυτό στο συνολικό χρόνο άσκησης καθηκόντων διευθύντριας Διοικητικής -Οικονομικής Υπηρεσίας στο ΓΝΡ.
Στη δίκη ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε η κ. Αικατερίνη Χατζηστρατή και ως μάρτυρες υπεράσπισης ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου κ. Βασίλης Παπανικόλας και η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών κ. Πολύμνια Γαλανού.
Aπό την ακροαματική διαδικασία φέρεται να προέκυψε αφενός ότι η κ. Φουσιάνη νομίμως είχε στην κατοχή της τα έγγραφα που καταγγέλθηκε ότι είχε υπεξαγάγει και ότι με εντολές διοικητών της είχε ανατεθεί η διεκπεραίωσή τους. Σε ό,τι αφορά το σκέλος του κατηγορητηρίου που αφορά στην υποτιθέμενη νόθευση προέκυψε ότι δεν υπήρξε διότι ό,τι αναφερόταν στην υπηρεσιακή βεβαίωση ήταν αληθές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νυν υπό τον κ. Γρηγόρη Ρουμάνη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου απείχε από την συγκεκριμένη ένδικη διαφορά επισημαίνοντας ότι δεν επιθυμεί την πρόοδό της.
Ως συνήγορος υπεράσπισης της κ. Φουσιάνη παρέστη ο δικηγόρος κ. Γιάννης Χαρίτος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου