Ομιλεί προς την «δ», ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΕΡ επιλοχίας Νίκος Αντωνόπουλος
Ο πρόεδρος Ένωσης Στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου (Ε.ΣΠΕ.Ε.Ρ.), επιλοχίας Νίκος Αντωνόπουλος, μιλά στη «δημοκρατική» για τον «συνδικαλισμό» των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Αναφέρεται επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στα νησιά και σε τουριστικούς προορισμούς, που έχουν να κάνουν κυρίως με την εξεύρεση στέγης.
Η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ρ., όπως τονίζει ο κ. Αντωνόπουλος, θέτει ως κύριο στόχο την καλλιέργεια στενών σχέσεων και τη συνεργασία με τους ΟΤΑ και τους τοπικούς φορείς πέρα από την ανάπτυξη των συναδελφικών δεσμών μεταξύ των στρατιωτικών που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου.
Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, Νίκου Αντωνόπουλου, αναλυτικά:
• Κύριε Αντωνόπουλε, πότε ιδρύθηκε η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου και ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της;
Στην Ελλάδα θεσπίστηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι στις ένοπλες δυνάμεις στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 με το άρθρο 27, του Σχεδίου Νόμου που κατατέθηκε τότε στη Βουλή, επιφέροντας τροποποιήσεις στο άρθρο 30Γ του ν. 1264/1982 (Α’ 79).
Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου (ΕΣΠΕΕΡ) ιδρύθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου στις 12 Ιανουαρίου 2017 και υπάγεται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ.
Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν τρεις φορές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου 2017, στις 28 Ιανουαρίου 2018 και στις 31 Ιανουαρίου 2021.
Κύριος στόχος της ΕΣΠΕΕΡ, είναι να αναδεικνύει στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τα ζητήματα (μισθολογικά, συνταξιοδοτικά κλπ.) που απασχολούν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.
Επίσης, στους βασικούς καταστατικούς σκοπούς της ΕΣΠΕΕΡ συμπεριλαμβάνεται και η ανάπτυξη των συναδελφικών δεσμών μεταξύ των στρατιωτικών που υπηρετούν σε Μονάδες που εδρεύουν στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, η μελέτη και υποβολή εισηγήσεων και προτάσεων, προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, αναφορικά με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την επιμόρφωση και εν γένει τα ζητήματα επαγγελματικής κατάρτισης των στρατιωτικών, η ανάδειξη του ιστορικού και σύγχρονου ρόλου των ανωτέρω στρατιωτικών, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου, ως παράγοντα εγγύησης της εθνικής ανεξαρτησίας και εμπέδωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος κλπ.
Η επαφή και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς είναι μία ακόμη βασική μας προτεραιότητα. Έχουμε στείλει επιστολές στον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο -με τον οποίο συναντηθήκαμε παλαιότερα- και στο δήμαρχο κ. Καμπουράκη.
Έχουμε συναντήσει όλους τους τοπικούς βουλευτές και την τοπική στρατιωτική ηγεσία. Πραγματοποιήσαμε επίσης συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου και πρώην διοικητή της 95 ΑΔΤΕ, κ. Γρηγόρη Ρουμάνη με τον οποίο συζητήσαμε για τη μεταφορά του στρατιωτικού νοσοκομείου-ΤΥΕΘ στο ΓΝΡ. Μπορεί λόγω της πανδημίας να μην είναι εύκολο να προχωρήσει η μεταφορά, ωστόσο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, αφού είναι αναγκαίο να στεγαστεί το ΤΥΕΘ σε πιο λειτουργικούς χώρους.
• Ο συνδικαλισμός θεσπίστηκε για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων εδώ και λίγα χρόνια. Πόσο σημαντικό είναι το γεγονός αυτό κατά την άποψή σας;
Είναι σημαντικό βήμα για όλο το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα.
Για πρώτη φορά οι στρατιωτικοί απέκτησαν φωνή και μπορούν να απευθύνονται νόμιμα κα επισήμως στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία διεκδικώντας λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα.
Είμαστε και εμείς εργαζόμενοι και όπως συμβαίνει σε κάθε κλάδο, υπάρχουν πάντα ζητήματα που μας απασχολούν και που απαιτούν τις δικές μας διεκδικήσεις.
• Μία από τις διεκδικήσεις της ΠΟΜΕΝΣ και μάλιστα με αίσια έκβαση, έχει να κάνει με την αποζημίωση της νυκτερινής απασχόλησης. Είναι αυτή η σημαντικότερη κατάκτηση μέχρι τώρα;
Από το 2017 έχει ψηφιστεί η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησής μας με 2,77 € την ώρα μικτά.
Εδώ και χρόνια όμως δεν έχει καταβληθεί στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και για αυτό η ΠΟΜΕΝΣ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγές.
Το 2022 εκδόθηκε η πρώτη δικαστική απόφαση που μας δικαιώνει και υπαγορεύει την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης με αναδρομική ισχύ.
Ήταν μία από τις σημαντικές επιτυχίες της ΠΟΜΕΝΣ και αναμένονται νέες θετικές αποφάσεις σε προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τις κατά τόπους ενώσεις των συναδέλφων μας.
• Σε τοπικό επίπεδο ποια ζητήματα απασχολούν την ΕΣΠΕΕΡ;
Ένα από τα κύρια θέματα είναι η μοριοδότηση των στελεχών που υπηρετούν στα ακριτικά νησιά, στην ΠΕ Ρόδου, στο Καστελλόριζο, στη Σύμη και στην Τήλο.
Πρόσφατη Υπουργική Απόφαση αδικεί τα στελέχη που επιλέγουν να παρατείνουν την παραμονή τους κατά ένα ή περισσότερα έτη ως προς τη μοριοδότηση.
Από το τρίτο έτος παραμονής κι έπειτα, ένα στέλεχος δεν δικαιούται τα 8, 4 ή 6 μόρια, ανάλογα με τη μονάδα στην οποία υπηρετεί, αλλά μοριοδοτείται με 2,5 μόρια. Αυτό βεβαίως είναι άδικο για τους στρατιωτικούς οι οποίοι επιλέγουν να παραμείνουν σε αυτές τις ακριτικές περιοχές. Κανονικά θα έπρεπε να επιβραβεύονται όλοι όσοι επιλέγουν να παραμείνουν σε ακριτικές περιοχές, και όχι να αναγκάζονται να αποχωρήσουν.
• Κλείνοντας κύριε Αντωνόπουλε, ποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζει ένας στρατιωτικός ο οποίος αναγκάζεται κάθε τόσο να μετατίθεται από το ένα μέρος της Ελλάδας στο άλλο;
Σαφώς και είναι δύσκολο για όλους εμάς να παίρνουμε ανά δύο με τρία χρόνια μεταθέσεις και να μεταβαίνουμε από το ένα μέρος στο άλλο. Το πιο δύσκολο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά είναι η εξεύρεση στέγης, κυρίως στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές, όπου πολλά ακίνητα διατίθενται πλέον μέσω πλατφόρμών όπως η airbnb σε τουρίστες.
Στο παρελθόν συνάδελφος που μετατέθηκε στην Κάρπαθο δυσκολεύτηκε τόσο πολύ να βρει σπίτι που κοιμόταν για αρκετό καιρό στο αυτοκίνητό του.
Πρόκειται για αληθινό γεγονός… Στη Ρόδο υπάρχουν οικίες για τους στρατιωτικούς, ωστόσο δεν επαρκούν. Ευτυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα, όπως στην Κάρπαθο, στο μέτωπο εξεύρεσης κατοικίας. Βεβαίως προσπαθούμε πάντα να φέρνουμε σε επαφή τους νέους συναδέλφους με αυτούς που μετατίθενται σε άλλες περιοχές, έτσι ώστε τα σπίτια και διαμερίσματα που αφήνουν να τα νοικιάζουν οι νέοι συνάδελφοι.