Πολιτιστικά

1ο Θεατρικό Φεστιβάλ με τίτλο «Αριστοφάνης: Θέατρο και Αναπηρία»

Στις 31 Ιανουαρίου, 1 και 2 Φεβρουαρίου 2024 διοργανώθηκε στη Ρόδο το 1ο Θεατρικό Φεστιβάλ με τίτλο «Αριστοφάνης: Θέατρο και Αναπηρία» — μία πρωτοβουλία της θεατρικής ομάδας «Ηλιος» του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Ατόμων με Αναπηρίες Κέντρο διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας ατόμων με νοητική στέρηση «Ελπίδα» και των δομών ΚΔΑΠ-μεΑ «Εστία» και «Πνοή» της ΑΜΚΕ Κοινωνικής Φροντίδας και Ανάπτυξης Δήμου Ρόδου, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Αρχαίο Θέατρο Εκπαιδευτικές και Φιλολογικές Προσεγγίσεις» του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου, διοργανώνεται τριήμερο θεατρικό φεστιβάλ με διασκευές του Αριστοφάνη.

Η αυλαία άνοιξε στις 31 Ιανουαρίου με παρουσίαση του διευθυντή του Μεταπτυχιακού «Αρχαίο Θέατρο: Εκπαιδευτικές και Φιλολογικές Προσεγγίσεις» καθηγητή κ. Συρόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι το αρχαίο θέατρο υπήρξε ο κατεξοχήν θεσμός της συμπερίληψης, εφόσον κατάφερε να πάρει έναν περιθωριοποιημένο θεό, τον Διόνυσο, ο οποίος αρχικά λατρευόταν μόνο σε μία γιορτή ασήμαντη για τους αστούς, τα Κατ’ αγρούς Διονύσια, και του έδωσε την πιο περίοπτη θέση σε ένα αστικό φεστιβάλ θεάτρου, τα Εν Άστει Διονύσια. Και όχι μόνο αυτό. κατάφερε να βάλει στο προσκήνιο σχεδόν όλες τις ομάδες που κινούνταν σε ένα κοινωνικό ή πολιτικό περιθώριο στην Αθήνα όπως τις γυναίκες και τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους δίνοντάς τους μία ουσιαστική συμμετοχή τους ως μέλη του Χορού αλλά και ως πρωταγωνιστές της Κωμωδίας. Αυτή είναι η δύναμη του θεάτρου: να μεταφέρει στο προσκήνιο όσους θα μπορούσε δυνητικά να μένουν στο περιθώριο.

Χαιρετισμούς απηύθυνε ο κ. Θωμάς Σωτρίλλης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Ισότητας Δήμου Ρόδου και Πρόεδρος Δ.Σ της ΑΜΚΕ Κοινωνικής Φροντίδας & Ανάπτυξης Δήμου Ρόδου, και η κ. κ. Σταυρούλα Καπούλα, Πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία- Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Στέρηση «ΕΛΠΙΔΑ».

Ακολούθησε η παράσταση «Ειρήνη 2444» από τους ωφελούμενους του Κέντρου ΕΛΠΙΔΑ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Ν. Χαβιαρά. Στο έργο αυτό, η Ειρήνη αντικαταστάθηκε από την Ελπίδα που ο Κορονοϊός έκλεψε από τους ανθρώπους. Η ελπίδα όλων μας ελευθερώθηκε μέσα από αναπάντεχα εκφραστικές ερμηνείες και αστείρευτο χιούμορ.

Στη συνέχεια η κα Μαρία Κλαδάκη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ομιλία της, τόνισε την προσφορά και την αξία του θέατρου στην εκπαίδευση. Ακολούθως, εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή όλων των θεατών που μαζί με τα παιδιά της παράστασης έλαβαν μέρος σε ένα συναρπαστικό βιωματικό εργαστήρι και θεατρικό αυτοσχεδιασμό υπό την καθοδήγηση της κ. Μ. Κλαδάκη.

Την επόμενη μέρα η κ. Α. Τσιμπιδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αιγαίου, ξεκίνησε την ημέρα θέτοντας τη διάσταση της ειδικής αγωγής στο θέατρο και στην εκπαίδευση. Χαιρέτισε ο κ. Απόστολος Στεφανής, γυμναστής ειδικής αγωγής και υπεύθυνος της δομής «ΚΔΑΠ μεΑ ΕΣΤΙΑ» της Α.Μ.Κ.Ε. Δήμου Ρόδου και η κ. Σταυριανού, μιλώντας από καρδιάς για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του «ΚΔΑΠ μεΑ Στη συνέχεια, η ομάδα του Κ. Τρέχα από το ΚΔΑΠ ΑμΕΑ «Εστία» της ΑΜΚΕ του Δήμου Ρόδου παρουσίασε το έργο: Να τα Βατράχια μας, αναζητώντας στον κάτω κόσμο, τον ποιητή που θα γέμιζε ξανά τα θέατρα. Εμείς χαρήκαμε που το θέατρο

γέμισε με ανθρώπους που χειροκρότησαν με ενθουσιασμό τις φιλότιμες προσπάθειες των παιδιών που με πλατύ χαμόγελο έγιναν πρωταγωνιστές στη σκηνή και στην καρδιά όλων μας. Ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολλιάδης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στα παιδιά και δεσμεύτηκε για τη διαρκή στήριξη του Δήμου σε τέτοιες προσπάθειες.

Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στο πάντα επίκαιρο θέμα της άνισης κατανομής του πλούτου στην κοινωνία. Ο ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, επίσης διδάσκων στο ΜΠΣ «Αρχαίο Θέατρο: Eκπαιδευτικές και Φιλολογικές Προσεγγίσεις» παρουσίασε την εποχή του Αριστοφάνη και εξήγησε τα βιώματα που τον καθοδήγησαν στο έργο του. Χαιρετισμό απηύθυνε η κα. Κυριακή Παμπάλη, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη της δομής «ΚΔΑΠ μεΑ ΠΝΟΗ» της Α.Μ.Κ.Ε. Δήμου Ρόδου, και η κα. Όλγα Παπασταματίου, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του «ΚΔΑΠ-μεΑ ΠΝΟΗ».

Η θεατρολόγος του Κέντρου, κ. Μ. Γεωργιοπούλου σκηνοθέτησε με αριστοτεχνικό τρόπο την ομάδα των παιδιών του ΚΔΑΠ ΑμΕΑ «Πνοή», ενέπλεξε εντυπωσιακά την ηθοποιία επί σκηνής με το βίντεο όπου πρωταγωνιστούσαν τα παιδιά και κατάφερε να πείσει τον θεό Ασκληπιό να γιατρέψει τον τυφλό Πλούτο.

Όπως είπε ο κ. Συρόπουλος, «εύχομαι να γιατρέψει και τα δικά μας μάτια και να δούμε τον πλούτο της αγάπης στην καρδιά μας, για να νιώθουμε αυτά τα συναισθήματα κάθε μέρα, όχι μόνο σήμερα»

Τις παραστάσεις παρακολούθησαν τόσο σχολεία από την πόλη όσο και από χωριά της Ρόδου και οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών υπήρξαν συγκινητικές. Η παρουσία της δημοτικής αρχής ήταν επίσης καθημερινή και συνεχής. Παρόντες άνθρωποι που μοιράστηκαν τη χαρά και την ελπίδα όλων μας.

Θεωρούμε ότι το 1ο Θεατρικό Φεστιβάλ «Αριστοφάνης: Θεάτρο και Αναπηρία» ανέδειξε επιτυχώς εκείνες τις πτυχές της κοινωνίας που οφείλουν να συμπράττουν ώστε να γίνεται κοινωνία πολιτισμού.

Ελπίζουμε να μετατραπεί σε θεσμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου