Η διάρκεια και η ένταση του φαινομένου των σεισμών που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Σαντορίνης θα κρίνουν τις επιπτώσεις στις ταξιδιωτικές ροές προς το νησί αλλά και τους κοντινούς σε αυτό προορισμούς. Και αυτό είναι που παρακολουθούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί, αεροπορικές, πρακτορεία, διαχειριστές αεροδρομίων και ξενοδόχοι τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Εφόσον το φαινόμενο εκτονωθεί με σεισμούς της τάξης των 5,5 έως 6 Ρίχτερ τις επόμενες μία έως δύο εβδομάδες –κάτι που θα σημάνει τη λήξη του συναγερμού, όπως έχουν πει επιστήμονες– οι επιπτώσεις στις τουριστικές ροές αναμένεται να είναι μηδαμινές αν όχι και θετικές, καθώς η Σαντορίνη έχει αποκτήσει τεράστια παγκόσμια προβολή, ενώ η χώρα προβάλλει εικόνα σωστής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών.
Εξάλλου τα φαινόμενα εξελίσσονται σε μια χρονική συγκυρία που η τουριστική δραστηριότητα στο νησί είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Αυτά επισημαίνουν στην «Καθημερινή» οικονομολόγοι και ειδικοί στον τουριστικό κλάδο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.
Υπογραμμίζουν όμως παράλληλα ότι σε περίπτωση που το φαινόμενο διαρκέσει για πολλές εβδομάδες και μήνες, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν ματαιώσεις κρατήσεων και ενδεχομένως μεσοπρόθεσμα να επηρεαστεί το σύνολο του τουρισμού στο νότιο Αιγαίο.
Ακόμα πιο αρνητικές θα είναι βεβαίως οι επιπτώσεις σε περίπτωση που ξεκινήσει οποιαδήποτε ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς παραδοσιακά αποτελεί ψυχολογικά αποτρεπτικό παράγοντα για τους ταξιδιώτες και νούμερο ένα κίνδυνο για την ασφάλεια της αεροπλοΐας.
Χρήσιμο για μία κατ’ αρχήν προκαταρκτική εκτίμηση των συνεπειών των σεισμών στη Σαντορίνη στον τουρισμό, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο της ήπιας και σχετικά γρήγορης εκτόνωσης του φαινομένου, είναι το προηγούμενο των πυρκαγιών στη Ρόδο το 2023 και των πλημμυρικών φαινομένων της ίδιας χρονιάς. Σύμφωνα με μελέτη του τμήματος οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, εκείνες οι καλοκαιρινές πυρκαγιές και πλημμύρες κόστισαν περί τις 500.000 αφίξεις. Συγκεκριμένα, ενώ το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου του 2023 οι αφίξεις ήταν 6,5% υψηλότερα από του 2019, ο Αύγουστος έκλεισε στο -4% σε σχέση με το 2019.
Ωστόσο πέρυσι η Ρόδος είχε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις επιβατικής κίνησης και τουριστικών ροών, γεγονός που οι ειδικοί αποδίδουν εν μέρει και στην άρτια οργάνωση και διαχείριση των πυρκαγιών της προηγούμενης χρονιάς αλλά και στην προβολή που απέκτησε το νησί έστω και για αρνητικό λόγο.
Πηγή: moneyreview.gr